Když přišla první vlna nákazy a první nejistota, zrovna se se ženou dozvěděli, že čekají druhé dítě. „Klárka si to druhé těhotenství fakt neužívala dle představ a téměř celé těhotenství jsme se tak potáceli v docela drsné krizi,“ vzpomíná Michal.

Na začátku podzimního lockdownu se jim holčička narodila. „To ten náraz na náhlou profesní prázdnotu dost změkčilo a přinášelo to nové smysluplné starosti k již zavedeným rituálům okolo o skoro tři roky staršího bratříčka,“ popisuje fotograf, který se dlouhé měsíce snažil vymýšlet nové profesní výzvy.

„Chtěl jsem, aby klienti měli zájem se mnou něco plánovat, když už to tedy téměř nešlo dělat hned. To platilo do února. Pak už situace opravdu dohnala i mně,“ vysvětluje.

Tři týdny ticha a černých myšlenek

Někdy v první polovině února na sobě zaznamenal těžkou změnu nálady a chuti do života. To se zhoršovalo a poslední tři týdny skoro s nikým nemluvil, nechodil ven, skoro o nic se nezajímal, telefon měl celé dny vypnutý.

Kdo se mnou v tom období zkoušel mluvit, rychle pochopil, že to zkusíme jindy. Nikomu jsem nic neřekl, ale na MDŽ to přišlo a já ženě k tulipánům po předchozí delší debatě o náladách a stavu ve společnosti a o různých možnostech řešení vyklopil i to, že moje pojistka když tak kryje i sebevraždu,“ popisuje své čerstvé pocity.

 

Stát kompenzovat nechce

Pomoc státu je podle Michalova mínění v jeho odvětví mizivá nebo úplně nulová. „Ani ty zálohy už nám tentokrát neodpustili. Na podzim mi paní na finančním úřadě vysvětlila, že mi nikdo fotit nezakázal. A v podstatě ne. Ta živnostníkům nezakázaná činnost se ale zakázala lidem – zákazníkům,“ popisuje Michal, kterého kvůli jeho osobitým svatebním fotkám kontaktují lidé z celé republiky. On pak jezdí nafotit jejich vysněný den. Další zákazníci zase cestují na osobní focení za Michalem do Beskyd.

„Vtipné bylo, že když třeba bylo zakázáno lidem jezdit na focení a začalo se to veřejně řešit, z vládního webu toto potichoučku zmizelo,“ zlobí se Michal, který si je jistý, že smyslem takových aktivit je nastavit pravidla tak, aby nebylo nutné nikomu nic kompenzovat. „Paní na úřadě mi po telefonu vysvětlila, že smyslem té hry je nedat kompenzace skoro nikomu,“ dodává.

Lidé se rozcházejí, svatby ruší

O mnoho zakázek tak kvůli pandemii přišel a velmi dobře ví, že nebude mnoho vztahů, které by za poslední rok neprošly krizí. „Osobně jsem zaznamenal situaci úplného rozchodu nebo drsné krize, která vedla ke zrušení svatby, už u pěti párů. V drtivé většině pak převažuje rozpad vztahu. Poslední nevěsta popsala situaci dost barvitě a je nutné říct, že jsem rozuměl každému jejímu slovu,“ vysvětluje Michal.

On sám chybu vidí ve vleklém prodlužování krize. „Místo, aby se začalo tvrdě dříve, kdy ještě lidé měli sílu, nějaké rezervy a byla velká šance to opravdu zarazit, počkalo se na úplné a celkové vyčerpání společnosti, aby se jí zasadila poslední rána,“ domnívá se Michal, který věří, že pomoci může zásadní proočkování celé společnosti.

„To mělo ale být podpořené již minimálně podzimní kampaní s vyvracením všech těch až neuvěřitelných nesmyslů, kterými stihla dezinformační scéna promořit Česko,“ uzavírá.

Psychoporadna

Máte psychické potíže, se kterými si nevíte rady a nechcete jít v tuto chvíli za specialistou osobně? Bojujete s vyčerpáním, strachy? Máte problémy v rodině s partnerem či dětmi? Nezvládáte současnou nejistotu a sociální izolaci? Tým odborníků nového projektu Psychoporadna Blesku je připraven vám pomoci!

Pište na: psycholog@blesk.cz

nebo na adresu: Blesk, Komunardů 1584/42, Praha 7, 170 00, dopis označte heslem „PSYCHOLOG“.

 

Mám depku! Co je opravdová deprese a jak narůstá počet nemocných v populaci?

Fotogalerie
19 fotografií