Podle odborníků se tak díky včasnému zachycení nemoci výrazně zvýší šance na vyléčení, a to o desítky procent.

„Ročně jsou zhoubné nádory dýchacího ústrojí nalezeny u téměř sedmi tisíc lidí. U velké většiny z nich má nemoc fatální průběh, protože je zachycena v pozdní fázi, kdy už nejde odoperovat. Když se ale objeví už v raných stadiích, šance na vyléčení roste násobně. Preventivní program proto dává velký smysl,“ vysvětluje Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven, které se dohodly, že toto vyšetření budou proplácet.

Pravá plíce napadená zhoubným nádorem
Autor: Foto Ambitmedia

Kouření a rakovina plic

Vznik rakoviny plic, průdušek či průdušnice souvisí nejčastěji s kouřením. Problémem ale je, že právě u kuřáků se nemoc v prvních stadiích projevuje jen velmi málo, například kašlem či zadýcháváním, na které jsou ale již zvyklí. K lékaři jdou pak až ve chvíli, kdy je bolest intenzivní nebo kašlou krev. To je ovšem pozdě, nádor nelze chirurgicky odstranit a je třeba nasadit chemoterapii či ozařování.

Čtvrtý nejčastější

Jde o čtvrtý nejčastější typ rakoviny u nás. Diagnostikováno je cca 7000 případů ročně, přibližně 5500 lidí na ni za rok zemře. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen.

Příznaky onemocnění

✖ kašel nebo změna charakteru kašle

✖ vykašlávání krve

✖ bolesti na hrudníku, dušnost a chrapot

✖ nechutenství, hubnutí, horečky, celková slabost

Jak prevence probíhá?

Vytipovaní lidé absolvují podrobnou cílenou prohlídku v krajském komplexním onkologickém centru. Vyšetření se po čase zopakují. Program by měl trvat pět let a jeho součástí je i odvykání kouření.

Jak na prohlídku?

 Pacienty osloví praktičtí lékaři. Vyhledají silné kuřáky ve věku 55 – 75 let, kteří kouří krabičku denně. Kuřák sám může požádat svého praktického lékaře o toto vyšetření. Na lékaři je pak, aby případně vystavil doporučení.

Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce.

Video
Video se připravuje ...

Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce Markéta Volfová, Lukáš Červený