Kdo má nárok na invalidní vozík?

Invalidní vozík je zdravotnická pomůcka, na kterou máte od zdravotní pojišťovny nárok jednou za pět let v případě jasně daných zdravotních obtíží. Pro trvalé užití jsou mechanické vozíky indikovány u postižení obou dolních končetin, které neumožňuje samostatnou lokomoci při zachování funkčnosti horních končetin. Když je postižena jen jedna dolní končetina, může být vozíček jen dočasnou pomůckou.

Jaká je cesta k invalidnímu vozíčku?

Osoby, které vozík ke svému životu potřebují, mají dvě možnosti. Zkusit získat vozík na pojišťovnu, případně si ho pořídit za vlastní finance.

Vozík na pojišťovnu?

Pokud vás trápí některá z indikací, která umožňuje žádat o vozík hrazený ze zdravotního pojištění, měli byste navštívit svého ošetřujícího lékaře (neurologa, internistu, ortopeda, rehabilitačního lékaře) a požádat jej o vyplnění žádosti a její postoupení zdravotní pojišťovně. Ta ji předá svému reviznímu lékaři, který ji posoudí. Buď vám vozíček přidělí, nebo žádost zamítne.

Víte, že v žádosti by měl lékař vyplnit preferovaný vozík, revizní lékař vám ale může přidělit úplně jiný? Vůbec přitom nemusí být nový, ale repasovaný.

Vozík na vlastní náklady

Bez vozíčku jste závislí na pomoci druhých, rádi byste to změnili, ale pojišťovna vám vozík nedá? Pořiďte si ho za vlastní finance. Dost možná na tom nakonec budete líp než s vozíkem od pojišťovny. Jak to?

Jak jsme zmínili už výše, lékař sice v žádosti vybere některý z vozíků, který má pojišťovna na seznamu, revizní lékař vám ale může přidělit úplně jiný. Mnohdy se dokonce stane, že místo nového vozíku dostanete ten repasovaný a obyčejnější, ve kterém se vůbec necítíte pohodlně.

Na co si dát při výběru vozíčku dobrý pozor?

Když si budete invalidní vozík pořizovat za vlastní peníze, můžete si vybrat takový, který se vám líbí, vyzkoušet ho a sáhnout po tom nejlepším. Na co se zaměřit?

  • Prvním z důležitých parametrů je nosnost vozíčku. Tu vybírejte s ohledem na svou váhu.
  • Velikost sedáku volte opravdu pečlivě. Když vám bude vozík úzký, nebudete se v něm cítit ani trochu dobře. Když bude moc široký, bude se vám zase špatně ovládat. Jak velikost sedáku vybrat? Ideální je, aby když se na sedák posadíte, byly mezi vaší kyčlí a postranicí vozíku zhruba 2 centimetry volného prostoru.
  • Dělá vám problém v sedě udržet rovnováhu? Zvolte polohovací invalidní vozík.
  • Zaměřte se i na hmotnost vozíku. Proč je to důležité? S příliš těžkým vozíkem se hůř manipuluje.
  • Jaká zvolit kola? To záleží na tom, kde budete vozíček nejčastěji používat. Do interiéru se hodí spíš plná bezúdržbová kola, do terénu zase ta pneumatická.
  • Budete vozík skládat často do auta? V takovém případě oceníte rychlospojku, díky které snadno a rychle sundáte (nasadíte) kola.
  • Můžete si sami vybrat, zda si vystačíte s mechanickým vozíkem, nebo dáte přednost elektrickému invalidnímu vozíku.