„Rakovina rtu patří mezi nejčastější zhoubné nádory v oblasti hlavy a krku a jejich počet neustále narůstá,“ uvádí MUDr. Lucie Rajská z Kliniky preventivní dermatologie.

Nejvíce se vyskytují v místě, kam si ženy aplikují rtěnku, a v oblasti retních koutků. Hlavní příčinou je vystavování rtů intenzivnímu UV záření. Měli bychom je chránit přípravkem s vysokým UV filtrem, ideálně 50, a to celý rok.

Připomíná bradavici či vřed

„Karcinomy na rtu připomínají bradavici nebo vřed. Projevy se buď nehojí vůbec, nebo se čas od času spontánně rozkrvácí. Někdy se tento projev zhojí, ale za nějakou dobu se objeví na stejném místě ve stejné podobě,“ vysvětluje Rajská.

Výhodou tohoto nádoru je to, že se na něj přijde včas, protože je na viditelném místě. Bohužel i dnes se často pacienti raději spoléhají na „ dobré rady“ svých známých a dlouho se léčí různými bylinnými mastičkami a obklady. Tím si však nechají na rtu vyrůst někdy až neléčitelný nádor, uvádí Masarykův onkologický ústav.

Při včasném zásahu ale léčba bývá úspěšná. Nádor se chirurgicky odstraní a většinou není potřeba další onkologická léčba. I metastázy jsou u tohoto druhu karcinomu spíš výjimkou.

* Častěji postihuje muže, nejvíce ve věkové kategorii 50 – 80 let

*  Až v 95 % případů bývá postižen dolní ret.

*  Polovině karcinomů předchází zánět s olupováním povrchu rtu.

* Příčinou bývá kouření (hlavně dýmek a doutníků) a také nadměrné slunění.

Dermatologie: Pět kroků, jak si samovyšetřit mateřská znaménka