Paní doktorko, jak by měl ideálně postupovat člověk, který se chce pustit do hubnutí?

Jít ke svému praktickému lékaři. Ten zjistí, jestli dotyčný nemá cukrovku nebo jiné metabolické onemocnění. Co je šokující, a mě to už patnáct let rozčiluje, je fakt, že u nás máme kvalitní dostupnou péči, a lidi se chovají, jako kdybychom zde žili v buši.

Jak tomu rozumět?

To znamená, že neznají svůj zdravotní stav a neodborně a laicky do něj zasahují. Paní, která vůbec netuší, zda není třeba nemocná, si koupí na internetu z Číny nějakou blbost, zaručený hubnoucí preparát nebo zajde na stránky kulturistů a podle zdravého svalnatého muže si naordinuje jídelníček. Lidi se chovají absolutně iracionálně.

Není to způsobeno tím, že jsme přehlceni informacemi a lidé v touze shodit kila zkoušejí kdeco?

Obezita je nemoc. Takže doporučuji navštívit svého praktického lékaře, aby on zhodnotil zdravotní stav, nabral laboratoř a posoudil, zda je vůbec co hubnout. Nebo místo keto diety doporučí dietu diabetickou. Případně řekl, že není namístě vysazovat lepek a mléčné výrobky, neboť pacient nevykazuje známky intolerance. Stejně jako jdete k lékaři s angínou, vyrážkou, teplotou... Já nechápu, proč se obezita mezi lidmi přestala považovat za nemoc.

Myslím si, že společnost obezitu jako nemoc nevnímá.

Obézní lidé jsou šikanováni ve svých rodinách, ve svém blízkém okolí, kdykoli vylezou z domu, ale také u některých lékařů. 

Kateřina Cajthamlová: Když nemám dobrou snídani, není to se mnou ono.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Cajthamlová: Když nemám dobrou snídani, není to se mnou ono Adam Balažovič/BPŽ

Jak se šikana obézních projevuje?

Podívejme se na srovnání dvou nemocí, o kterých se mluví. Nádorové onemocnění versus obezita. Obojí má více příčin, u obojího je genetický základ, obojí lze dát do pohybu špatným životním stylem obojí zhoršuje kvalitu života a obojí zkracuje život. V tomto je to stejné. Rozdíl je v tom, že jestli má někdo nádor, nevidí každý laik z dálky. A druhá, horší věc je ta, že máte-li nádor, ihned se vám dostává soucitu a nabídky pomoci, a to i když je člověk kuřák a sám si to způsobil.