Ať už si vyberete jakýkoli systém přerušovaného půstu, určitě budete zpočátku pociťovat hlad, především v časech, kdy jste byli zpravidla zvyklí jíst. Časem se vše upraví. Ale stačí poměrně málo, například psychická nepohoda, špatný spánek či vyšší fyzická aktivita, a budete mít tendenci se najíst i v době, kdy jíst nemáte.

Pozor na přejídání i pocit slabosti

„Rovněž tak se mohou objevit díky prodlouženému lačnění nezvladatelné chutě a záchvatovité přejídání. Můžete se také cítit fyzicky slabí a mentálně nepříliš čilí. Většinou se ale jedná jen o dočasný stav, protože přizpůsobení se novému stravovacímu schématu může nějakou dobu trvat," popisuje Petr Havlíček.

Dalším, vážnějším úskalím přerušovaného půstu je nevyvážený příjem živin či přetrvávající snížená kvalita stravy. „Je potřeba si uvědomit, že i přes kratší dobu, kdy jíme, je důležité mít vyvážený jídelníček, aby byl organismus stále zásobený dostatkem kvalitních živin," dodává Havlíček.

Je třeba si také uvědomit, že hlavní jídla (především u časově omezeného jedení) budou výrazně větší a na jejich snědení bude potřeba více času. Rovněž tak je potřeba počítat s tím, že po zkonzumování vydatnějšího jídla nebudete nějakou dobu úplně bystří a výkonní.

Pro koho se nehodí?

Kdo by přerušovaný půst neměl zkoušet či jen pod dozorem lékaře?

* Diabetici I. typu a medikovaní diabetici II. typu (pouze pod dozorem lékaře a úpravě léčby)

* Pokud trpíte nízkým krevním tlakem

* Pokud užíváte jakékoli léky, je třeba vše konzultovat s ošetřujícím lékařem

* Pokud máte podváhu

* Pokud máte či jste v minulosti trpěli poruchou příjmu potravy

* Pokud se snažíte otěhotnět či jste těhotná anebo kojíte

Jídelníček na jeden den

Energie: 1665 kcal, bílkoviny: 86 gramů, tuky: 73 gramů, sacharidy: 166 g

Snídaně: 100 g celozrnného kvasového chleba s pomazánkou ze 100 g plnotučného tvarohu, 70 g tuňáka v oleji (okapaného) a sekané cibule. K tomu: 1 větší červená paprika, 1 banán, 20 g makadamových ořechů.

Oběd: Kuřecí steak ze 120 g kuřecích prsou připravený na 1,5 lžičce přepuštěného másla a zapečený s 1 polévkovou lžící strouhaného parmazánu, k tomu:  65 g rýže (množství před uvařením)  a salát z poloviny hlávky ledového salátu se 2 lžičkami piniových oříšků a 2 lžičkami olivového oleje

Dále: 1 větší jablko, 15 g 80% hořké čokolády

Chcete vypadat mladě, zdravě a šťastně? Hubněte podle rady Petra Havlíčka: