Mnoho z nás tento způsob stravování používá ke zlepšení svého zdraví, úbytku hmotnosti nebo si jím jen zjednodušuje svůj životní styl. Mnoho studií skutečně naznačuje, že přerušovaný půst může mít pozitivní vliv na náš organismus a prodloužit délku života.

Dietní jídelníček Petra Havlíčka na 3 týdny najdete v dnešním tištěném Blesku.
Autor: Blesk

Jak se drží?

Přerušovaný půst je stravovací režim, který poměrně striktně rozlišuje období, kdy můžeme jíst, a období, kdy nejíme, tedy lačníme. Neurčuje ale (bohužel), které potraviny bychom měli jíst, ale pouze to, kdy bychom měli jíst.

Takže nejde o klasickou dietu, kdy máme »nalajnováno«, co bychom měli a neměli jíst. V případě přerušovaného půstu je to, co konzumujeme, vlastně jedno. A znovu říkám bohužel, protože tím, co jsme do sebe schopni nacpat v období jedení, můžeme případný pozitivní vliv přerušovaného půstu na náš organismus značně snížit.

Vláďa a Patrik tři měsíce hubnuli: Jaké je finální hodnocení?

Přerušovaný půst totiž přináší předpokládané benefity pouze v případě, že jsme schopni si správně upravit jídelníček a svoje jedení si načasovat dle svého cirkadiánního rytmu. Ale to už je trochu vyšší dívčí oproti pouhému omezení doby, po kterou jíme.

Hubnutí a přerušovaný půst

Možný úbytek hmotnosti je nejčastějším důvodem, proč lidé zkoušejí přerušovaný půst držet. V očích celé řady z nás je to velmi jednoduché – tím, že vyhodíme minimálně jedno jídlo denně, prostě snížíme příjem kalorií.

Přerušovaný půst také mění hladiny hormonů (růstový hormon a inzulin), což taktéž může přispět ke snadnějšímu úbytku hmotnosti. Kromě snížení hladiny inzulinu a zvýšení hladiny růstového hormonu se zvyšuje uvolňování hormonu noradrenalinu, který taktéž přispívá ke spalování tuků.