Většina z nás vnímá ketodietu jako nástroj na hubnutí v podobě různých potravinových doplňků a náhrad běžné stravy. Ale to je pohled velmi úzký, neboť moderní ketodieta má již 100letou historii a rozhodně jejím cílem není jen úbytek na tělesné hmotnosti.

Co je ketodieta

Jak jsem uvedl výše, jedná se o stravu, která neobsahuje téměř žádné sacharidy, zato má vysoký podíl tuků. Jedná se tedy o nízkosacharidovou a zároveň vysokotukovou dietu – v tomto případě je termín dieta skutečně na místě, neboť vyřazujeme celé skupiny základních potravin a některé zároveň omezujeme a jiné zaujímají výrazně vyšší podíl v našem stravování.

Drastické snížení příjmu sacharidů a jejich nahrazení tukem uvádí vaše tělo do metabolického stavu zvaného ketóza, do kterého se běžně dostáváme, pokud hladovíme déle než 3 dny.

Ketóza je tedy náhradní energetický režim, umožňující našemu organismu přežít po určitou dobu stav nouze, způsobený hladověním. Naše zásoby tělesného tuku se v této situaci v játrech mění na tzv. ketony (beta-hydroxybutyrát, acetoacetát a aceton), které slouží jako alternativní zdroj energie pro většinu tkání a orgánů včetně mozku a nervového systému (kromě jater a červených krvinek). Dojde i k významnému snížení cukru v krvi a snížení produkce inzulinu.

Ve stavu nutriční ketózy (tedy při použití ketodiety, kdy nehladovíme, ale vyloučíme zdroje glukózy) se organismus dostává do stejného stavu jako při hladovění a díky tomu se stává i nesmírně efektivním při spalování tuků na energii.