Pod urologií si řada pacientů představuje obor a specializaci, kde se věnují pouze mužům. „Nesmíme zapomenout na to, že nádory ledvin, vývodových cest močových včetně močového měchýře, ale i ledvinové kameny postihují obojí pohlaví,“ upozorňuje urolog MUDr. Pavel Drlík z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Dámské problémy

Nejčastěji ženy trápí záněty dolních a horních močových cest. Ty způsobuje přemnožení bakterií, které se usadí v močovém měchýři. Další příčinou je i nedostatečný příjem tekutin. Příznaky, které nepodceňujte

• Časté návštěvy toalety

• Močení doprovází řezavá či pálivá bolest.

Autor: iStock

Když zlobí ledviny

Dalším problémem, se kterým ženám pomohou lékaři na urologii, jsou ledvinové kameny. Původcem problémů je nedostatečný příjem tekutin a snížený pocit žízně. Ženy navíc trpí na infekční typ nemoci, která je spojena právě se záněty močových cest.

Další rizikové faktory

• Nadváha

• Strava příliš bohatá na bílkoviny

• Nadměrný přísun soli

• Kouření

• Užívání preparátů s vápníkem na řídnutí kostí

Pomohou i bylinky

Efektivní cestou, jak se vypořádat s kameny, je zařazení vhodného doplňku stravy. Příznivý vliv na zmenšení výskytu ledvinových kamenů si na své konto připisují citráty. Jde o soli kyseliny citronové, které se v moči běžně vyskytují a mají za úkol redukovat vznik močových kamenů. Pokud je však jejich počet příliš nízký, lze je dodávat formou doplňku stravy.

Účinnou prevencí proti kamenům je bylinka Chanca Piedra. Uvolňuje ladké svalstvo a podporuje bezproblémové vylučování moči. Menší kaménky tak mohou opustit tělo přirozenou cestou. 

Čaj »drtič kamenů«

Drtič kamenů – takhle příhodně se říká nenápadné bylince Chanca Piedra.

Dvě polévkové lžíce Chanca Piedra spařte 1 litrem vroucí vody. Po 5 minutách sceďte. Nálev má medově žlutou barvu a poměrně příjemnou hořce nakyslou chuť. Při potížích s kaménky pijte 3x denně.

Záchranáře Víta Samka čeká tzv. cystoskopie, pomocí které může lékař prohlédnout močový měchýř a močovou trubici včetně místa procházejícího prostatou.
Fotogalerie
4 fotografie