* Jezte tři zdravá jídla denně (snídaně, oběd a večeře), večeře nemusí být zrovna tím největším jídlem. Převážná část vaší denní spotřeby by měla sestávat ze zdravých potravin, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné a mléčné výrobky bez nebo s nízkým obsahem tuku.

* Nebojte se začlenit libové maso, drůbež, ryby, fazole, vejce nebo ořechy. Vybírejte potraviny s nízkým obsahem nasycených tuků, trans-tuků, cholesterolu, soli a cukrů.

* Nenechávejte se ovládnout velikostí porce. Snězte jen tolik, kolik zažene váš hlad, a pak jíst zkrátka přestaňte.

Vláďa & Patrik: Podaří se jim shodit přes 20 kg za tři měsíce? Trápí je špatná životospráva, zdraví, ale i podvýživa

 

* Vyvarujte se limonád a nápojů se zvýšeným obsahem cukru. Nápoje s označením DIET či NO SUGAR nemusí být dobrou volbou, protože u některých lidí způsobují hlad a zvyšují chuť na jídlo.

* Nikdy nejezte před spaním, jinak ztloustnete. Pamatujte, že pokud je člověk naštvaný nebo v depresi, přejídání nebo mlsání tyto situace nevyřeší. Naopak ještě zhorší původní problém.

* V letních měsících se vyhýbejte těžkým jídlům, zejména v horkých dnech. Vyvarujte se konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa jakéhokoli druhu.

Rychlé a zdravé svačinky podle odborníka

Každý rád přes den něco slupne, ale abyste si zachovali zdraví a štíhlou postavu, nemůže to být zrovna párek nebo pytlík přesolených smažených brambůrků. Tady je pár tipů na věci, které je dobré mít doma a vyrábět si z nich rychlé svačinky, jež nastartují metabolismus a spalování tuků, od britského odborníka na výživu Davida Wienera.

Hummus

Skvělý zdroj vláknin a bílkovin, podporuje hubnutí. Je také skvělý pro trávení, lze si ho vychutnat s nakrájenou mrkví, celerem nebo paprikou.

Sušené ovoce

Například směs sušených švestek, datlí, rozinek a meruněk. Sušené ovoce pomáhá při hubnutí, protože je plné vlákniny, díky níž se budete cítit po delší dobu plní. Je také zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Hořká čokoláda (s vysokým podílem kakaa)

Lahodná a kupodivu zdravá svačinka, která může být paradoxně prospěšná při hubnutí, protože rychle zasytí, a navíc zažene nutkání na sladké nebo nezdravé jídlo. Samozřejmě se jí ale nemůžete ládovat na kila!

Bílý jogurt 

Skvělá možnost rychlého občerstvení, vhodná ke snídani například i při dietě. Má vysoký obsah bílkovin a můžete ho doplnit celou řadou čerstvého ovoce. Kdo má rád jogurt sladší, může si do něj zamíchat trochu medu.

POZOR, UŽ V PONDĚLÍ V BLESKU ZDARMA

Dieta s Petrem Havlíčkem: Přerušovaný půst

Příručka Blesk Dieta s Petrem Havlíčkem už v pondělí zdarma v Blesku.
Autor: scom

Jeden z nejpopulárnějších stravovacích trendů.

Neřeší, co jíst, ale pouze kdy jíst.

Objasníme, co při půstu hrozí a pro koho není vhodný. 

Vláďa & Patrik: Manželky jako tajná zbraň! Po měsíci padají kila i centimetry