Výplach nosu

K výplachu použijte mírně osolenou vodu nebo vincentku. Tekutinu nalijte do misky, nosem vtáhněte dovnitř, pak si vyčistěte nos do papírového kapesníku. Opakujte třikrát až pětkrát denně. Otok sliznic pak ustoupí. 

Horká lázeň

Teplota vody by měla dosahovat 42 °C a do lázně můžete přidat eukalyptovou, smrkovou nebo mátovou silici. Ve vaně vydržte nejméně deset minut, pak se pořádně osušte a lehněte si rovnou do vyhřáté postele. Vypoťte se. Uměle zvýšená tělesná teplota pomůže zneškodnit viry.

Proti nachlazení pomohou přírodní léky.
Autor: profimedia.cz

Vhodný jídelníček

Vynechte mléčné výrobky, jezte hodně ovoce, zeleniny, pijte bylinkové čaje. Na nohy vás může postavit i pořádná česnečka nebo silný slepičí vývar, který odhleňuje.

Hlíva ústřičná zas podporuje imunitu. Pomáhá nastrouhaný křen, který lze použít ve formě obkladu na prsa, pokud máte zahleněné průdušky. Pozor ale, křen nesmí být v přímém kontaktu s kůží, jinak by mohlo dojít k poleptání.

 

Inhalace odvaru

Tradičně se používá heřmánkový odvar. Inhalaci zintenzivníte tím, že si překryjete hlavu ručníkem. Můžete také zkusit aromaterapii. Na gázu nebo buničinu nakapejte pár kapek eukalyptového, myrtového, tymiánového nebo jalovcového éterického oleje a vdechujte vůni střídavě ústy a nosem.

Dostatek spánku

Ve spánku tělo obnovuje energii a váš imunitní systém pak má víc energie na boj s nemocí. Pokud nemůžete usnout, uvařte si čaj z meduňky nebo z levandule.

 

Rýmovníkový čaj

POTŘEBUJETE: 1 lístek rýmovníku, med, půlku citronu

POSTUP: Rýmovník spařte, nechte trošku vystydnout a přidejte med a citron. Na čaj opravdu stačí jen jeden lístek – rýmovník má hodně intenzivní a silnou vůni i chuť.

Rýmovník
Autor: shutterstock.com

Pozor! Kvůli rýmě zpravidla neuléháme do postele, ale pokud se příznaky do tří dnů nezmírní, buďte ostražití a s lékařem konzultujte alespoň po telefonu. K rýmě se totiž může přidat chřipka nebo zmiňovaný covid, může vést také k zánětu dutin, nosohltanu, průdušek nebo středního ucha.

 

Ženšenové kapky

Ženšen podporuje imunitu,  snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, aktivuje krvetvorbu, reguluje krevní tlak, uklidňuje nervy a hlavně ničí viry i bakterie. Pro posílení organismu si můžete doma připravit vlastní kapky.

Budete potřebovat: 1 lžičku nadrceného kořene ženšenu, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Kořen přelijjte lihem a nechte 14 dní louhovat. Denně protřepávejte, aby se uvolňovaly léčivé látky. Po čtrnácti dnech přeceďte a po dobu 4 týdnů užívejte 3× denně 25 kapek. Zapíjejte vodou.

Soutěžte o hodnotné ceny - otevřete okénko adventního kalendáře se soutěží pro dnešní den. Zde najdete soutěžní otázku, dnešní výhru i podrobný návod, jak hrát! Hodně štěstí!  Blesk Vánoční jarmark