Alkohol? Ano, ale jen s mírou

Alkohol za horkých dnů lze doporučit jen v malém množství. Určitě by to neměla být nějaká silná pálenka. I místo vychlazeného piva, které vypadá lákavě, je lepší si dát minerálku s obsahem hořčíku a vápníku.

Vynechte především nápoje, které obsahují kofein. Jedná se hlavně o kávu, ale i černý čaj nebo Coca-colu. Odvodňují organismus a přispívají k ještě většímu pocení. 

Dobré nejsou ani sladké minerálky kvůli vysokému obsahu cukru.

Nedoporučují se také příliš ledové nápoje – často způsobují angínu. 

Teplé a slunečné počasí láká lidi ven.
Autor: Blesk - Karel Kopáč

Jak ochladit interiér?

V interiéru pomůže, pokud před okno pověsíte namočené prostěradlo. Vzduch proudící dovnitř se tak ochladí, zvlhčí, a o něco tak klesne i teplota v místnosti. Namočit však můžete i záclony, nejlépe rozprašovačem na květiny.  Pomůže také celý byt zatemnit žaluziemi. 

Tělo zchladíte pod sprchou, lepší než ledová voda, která uzavře póry, je ale vlažná. A rozhodně se neutírejte, neboť když pokožka přirozeně schne, ochlazuje se. Pro dobrý spánek pomůže i pyžamo ochlazené v mrazáku.

Pejsky rozhodně nenechávejte čekat v autě.
Autor: profimedia.cz

Ani psi nejsou nekonečně odolní

Pokud jdete ven se svým čtyřnohým miláčkem, zajistěte mu dostatek čerstvé vody i stín, ve kterém si bude moci odpočinout.

Je dobré vyhnout se extrémním vedrům přes poledne. Vyveďte svého pejska ven ráno, nebo večer, kdy jsou teploty mírnější. Nezapomeňte na to vzít dostatek tekutin nejen pro sebe, ale i pro něj.

Letní sestřih  je pro pejsky prima, ale srst zvířátku neholte. Izoluje ho od okolí a chrání ho před přehřátím.

Dejte také pozor na vycházkách po horkém betonu či asfaltu. Ani polštářky na nahou vašeho čtyřnohého společníka nejsou nekonečně odolné a může utrpět spáleniny. Nemluvě o tom že psi uvolňují část tepla přes packy. Pokud se dotýkají horkého podkladu, jsou mnohem náchylnější k přehráti.

Teplota v autě až 70 stupňů Celsia

Dítě ani čtyřnohého miláčka za žádnou cenu ani na malou chvíli nenechávejte v autě samotné. Pokud se vydáte jen vybrat peníze do automatu či koupit třeba vodu, vezměte je s sebou, a to i když dítě právě spí.

Jakmile totiž auto zaparkujete, teplota v něm rychle stoupne. Dítě začne bolet hlava a z horka dostane křeče. Teplota v zavřeném autě začne ihned stoupat a může nečekaně rychle dosáhnout i bezmála 70 stupňů Celsia!

První pomoc pro miminka

Během cesty autem nezapomeňte na správný pitný režim. Pokud uvidíte, že je vaše dítě malátné, apatické, má zarudlou kůži, zmatené či mu je nevolno, pak zpozorněte. Může to být jeden z příznaků úpalu či vyčerpání z horka.

Jestliže rychle nezareagujete, může dojít až k bezvědomí a kolapsu organismu! Pokud by k úpalu opravdu došlo, chlaďte mu šíji a hlavu obklady a samozřejmě vyhledejte stín či klimatizovanou místnost. Jestliže máte tu možnost, dítě osprchujte. Ovšem je-li dítě naprosto apatické, vyhledejte lékařkou pomoc.

 

Video
Video se připravuje ...

Do Chorvatska autem, do Egypta raději vůbec. Epidemiolog Maďar zmínil i podzim s rouškami Blesk TV

Fotogalerie
19 fotografií