Bezesná noc kvůli svědění

Maminka má sedmiletého syna a výskyt roupů jí zaskočil. „Vždyť v době covidu si všichni myjeme ruce xkrát denně. Okamžitě jsem volala doktorce, která mě uklidnila, že je to mezi dětmi naprosto běžné,“ popsala pro Blesk.cz Michaela.  Od lékařky získala e-recept a v lékárně si vyzvedla tabletky, které užila celá rodina. Doma vyprala a vyžehlila všechno ložní prádlo, ručníky měnila po každém použití.

„Zažili jsme jednu bezesnou noc, kdy samičky vylézaly klást vajíčka, to syna dost nepříjemně svědilo, tak jsem je vždycky stírala antibakteriálními kapesníčky, to byl děs. Po prášku už byl klid, tak snad jsme se jich zbavili,“ věří Michaela.

Nejčastější nákaza červem u nás? Může za ni roup dětský
Autor: Profimedia.cz

Podle odborníků jde o nepříjemnost, které se v dětských kolektivech často nedá vyhnout. „Je to u dětí docela běžný problém, který souvisí s nedostatečnou hygienou, nákazou ze špatně umytého jídla, zeleniny, ovoce nebo třeba z pískoviště,“ řekla pro Blesk.cz předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR MUDr. Ilona Hülleová.

Čísla jsou podhodnocená

Podle statistik Státního zdravotnického ústavu bylo letos za prvních pět měsíců hlášeno 427 případů, za stejné období, tedy leden-květen, roku 2019 to bylo 492 případů, v roce 2018 to bylo 425 případů.  Tato hlášená čísla ale vůbec nemusí odpovídat skutečnosti.

„Stoprocentně to bude podhodnocené, v našich ordinacích evidujeme běžný výskyt roupu,“ soudí Hülleová. A souhlasí s ní i epidemiolog Rastislav Maďar. „Velmi pravděpodobně je to podhlášeno,“ říká odborník, podle kterého je délka života roupa jeden až jeden a půl měsíce.

Roup dětský vás může pořádně potrápit. Především samičky, které kladou po večerech vajíčka u konečníku
Autor: Wikipedia, Profimedia

Vajíčka kladou do konečníku

„Často ale dochází k opakovaným infekcím, kdy si to člověk, hlavně malé dítě předškolního věku, zanese znovu do pusy samo. Samička klade vajíčka do oblasti řitního otvoru, dítě si to místo kvůli svědění škrábe, vajíčka zůstanou za nehty a následně si dá prsty zase do pusy, čímž se opětovně nakazí,“ popsal Maďar.

Diagnostika se provádí ráno, před hygienou oblasti vyústění konečníku, přilepením lepicí pásky. „Následně se hledají přilepená vajíčka červa pod mikroskopem. Existuje léčba, ale důležité je zabránit reinfekcím, dětem se např. stříhají nakrátko nehtíky, aby pod nimi vajíčka nezůstávaly. Přes ruce se následně totiž mohou dostat i do prostředí, např. na hračky, prádlo, a stát se tak problémem větší části dětského předškolního kolektivu,“ vysvětluje epidemiolog.

Pomohou tablety a hygiena

To potvrzuje i předsedkyně dětských lékařů, podle které je léčbou podání účinné tablety. „Píšeme tablety, jedna tableta jednorázově zahubí dospělé jedince. Za 14 dnů se užívá další tableta, aby se zničily ty formy, které jsou v době podání první tablety vajíčky. Jde o to, aby se vyhubila celá populace,“ popsala Hülleová s tím, že je důležité přeléčit celou rodinu.

Lékařka připustila, že žádný zákaz pouštět děti s nákazou do kolektivu neexistuje. Mnoho rodičů si navíc problému svých dětí vůbec nevšimne.  „Kolektiv se nezakazuje, to by ty děti musely být pořád doma. Nákaza v dětských kolektivech může být kdekoli. Je také spousta dětí, u kterých rodiče o problému ani neví. Pak jsou děti, u kterých se parazit vyskytuje opravdu častěji, a tam je otázka, zda opravdu dodržují všechna hygienická opatření.“

Předsedkyně dětských lékařů doporučuje pečlivé mytí rukou, čistit nehty kartáčkem a sledovat, zda dítě není neklidné, nesvědí ho konečník. S tím souhlasí i docent Maďar. „Větší děti, které už jezdí na tábory, by měly být schopny zvládnout základní prevenci samy, včetně hygieny konečníku.“

 

Video
Video se připravuje ...

Olivera s SMA nebudou léčit v Motole. Blesk TV

Fotogalerie
6 fotografií