Kdo ji může darovat?

„Darovat krev může každý zdravý člověk, muž či žena, ve věku 18 až 65 let. Tělesná hmotnost dárce krve by měla být minimálně 50 kg. V případě darování plazmy nebo krevních destiček musí být hmotnost dárce minimálně 60 kg,“ uvádí na svých stránkách Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Autor: JAKUB POLACEK / Blesk.cz

Jak často?

Minimální časové intervaly mezi jednotlivými odběry

Plná krev Ženy: 3x ročně (minimálně 10týdenní interval mezi odběry) Muži: 4x ročně (minimálně 10týdenní interval mezi odběry)

Plazma a krevní destičky Ženy: minimální interval mezi odběry 2 týdny Muži: minimální interval mezi odběry 2 týdny.

Jak odběr probíhá?

Pokud se jedná o darování krve, odebírá se 450 ml krve a trvá to 8 až 12 minut. Pokud se jedná o plazmu nebo krevní destičky, tak se doba pohybuje od 40 do 90 minut v závislosti na typu odběru a parametrech vašeho krevního obrazu.

Co musím mít s sebou?

Nezapomeňte si vzít s sebou platný doklad totožnosti s fotografií. Mít u sebe musíte také platný doklad o zdravotním pojištění v ČR (dárcem může být i cizinec, ovšem měl by v Česku pobývat dlouhodobě a česky komunikovat).

Kdo naopak nemůže?

* Osoba s infekční chorobou, s chronickým onemocněním z nádorovým onemocněním.  Ten, kdo má diabetes mellitus, těžkou alergií, epilepsií.  

* Nedarují lidé s rizikovým chováním (promiskuita, nechráněný sex, drogy, závislost na alkoholu nebo lécích).

* Darování se nedoporučuje ani u osob trpících celiakií, lupénkou nebo u pacientů užívajících antidepresiva. 

* Žena, která má právě menses, nebo je těhotná (pozn. či od posledního porodu neuplynulo aspoň půl roku).

Autor: Profimedia.cz

Můžete si snížit základ daně

Věděli jste, že pokud se jedná o bezpříspěvkový odběr, tak máte možnost zažádat o potvrzení za účelem daňového zvýhodnění? Tento dokument je možné získat vždy po každém odběru nebo souhrnně za určité časové období.

Jedná se o odečtení 3000 Kč od základu daně z příjmu za každé jedno darování krve (dárci kostní dřeně si za 1 odběr mohou odečíst 20 000 Kč od základu daně z příjmu). V případě, že se rozhodnete darovat krev, máte nárok na jeden den volna v práci – a to v den samotného darování – s náhradou mzdy.

Jak se na odběr připravit? 

* 24 hodin před odběrem nepožívejte alkohol a tučnou stravu 

* 12 hodin před odběrem vynechte kouření cigaret a vypijte 2 – 3 litry nepřeslazených tekutin.

Fotogalerie
5 fotografií