Napadení vší dětskou je onemocnění, které nazýváme pedikulóza. Veš je malý parazit, který sice nepřenáší závažné choroby, ale když se ve vlasech objeví, je to velmi nepříjemné. Jeho přítomnost se projevuje nesnesitelným svěděním, dermatitidou, v některých případech zvýšenou teplotou či zvětšením mízních uzlin.

Autor: archiv Blesku

Mýtus 1- Známka špatné hygieny

To, že vši mají v oblibě jen špinavé hlavy, je jeden z nejrozšířenějších mýtů. Ano, tyto malé potvůrky se u špindírů drží daleko déle než u ostatních. Ale platí, že vši chytí i ti, kteří si hlavu myjí denně. Veš umí velmi dobře plavat, takže si ji můžete odnést i z veřejného bazénu.

Mýtus 2 -Veš dětská napadá jen děti

Veš se nejčastěji přenáší přímým kontaktem, kterému se nevyhnou jak děti, tak dospělí. Tento parazit sice neumí skákat ani létat, zato perfektně leze. Proto ji můžete chytit například i v autobuse či v kině,“ říká lékárnice PharmDr. Ivana Lánová.

Mýtus 3- Psí šampon je nejlepší

Častým typem na webech pro maminky je i použití »zázračného« šamponu určeného pro zvířata. Na to pozor! Tyto přípravky nejsou v žádném případě určeny pro člověka, protože obsahují chemikálii, která je v přípravcích pro lidi zakázána.

Mýtus 4- Pomůže petrolej

Další nebezpečnou radou je použití petroleje. Ten může vážně poleptat pokožku hlavy, navíc je to hořlavina.

Mýtus 5- Jedinou prevencí je ostříhání

Vší se dnes dá zbavit pomocí šamponu či spreje s insekticidem nebo přírodnějšími přípravky s olejnatými látkami, které koupíte v lékárně. „Můžete použít preventivní přípravky odpuzující vši. Vhodný je například tea tree olej, či olej z eukalyptu. Ten kápněte přímo do běžného šamponu nebo vetřete do vlásů,“ doporučuje PharmDr. Lánová.

Autor: archiv Blesku

Video: Podívejte se, jak na vši

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak na vši Irena Sládečková