K hrůznému zjištění došlo u Radky, mámy osmileté Natálky, před pěti lety. „S partnerem jsem v televizi shlédla pořad s Angelinou Jolie, která mi tak vstoupila do života, a tím mi ho možná i zachránila,“ vrací se Radka ve vzpomínkách do minulosti. „Požádala jsem partnera, jestli by mi mohl prosahat prsa, tak to zkusil a bohužel jeho reakce byla: Hele, něco tam je.“ vypráví statečná žena. Hned druhý den řešila ultrazvuk, následoval mamograf. „Potvrdili mi, že na 95 procent je to zhoubný nádor a samozřejmě jsme posílali na biopsii nějaké vzorky a ty to potvrdily,“ líčí děsivý verdikt lékařů Radka.

Láskyplná reakce partnera

Sama byla vystrašená, její okolí ale reagovalo skvěle! „Reakce mého partnera byla nezapomenutelná. Řekl mi, že se nemám ničeho bát, že takovou situaci zvádli i jiní, a tak není důvod, abychom ji nezvládli my,“ říká Radka a Natálka ji doplňuje: „Bylo mi 8 let, když mi to mamka řekla. Podala mi to tak, že je to taková dlouhodobá chřipka, ze které se dostane. Takže jsem žila v tom, že to zvládne a věřila jsem jí.“ Sama Radka také zmiňuje, že musela hodně přemýšlet, jak dceři tuto informaci sdělit, aby v ní nevyvolala strach. To může být velmi těžké, naštěstí však existují pomůcky, které to mohou ulehčit.

VIDEO: Paní Radka promluvila o své zkušenosti s rakovinou prsu

 Dětem pomohou komiksy

Zajímavé jsou například komiksy Medikidz, které vysvětlují dětem poutavou a srozumitelnou formou kromě rakoviny prsu také další závažné choroby, třeba karcinom plic nebo roztroušenou sklerózu. Pacienti s těmito diagnózami si je mohou vyžádat od lékaře v tištěné podobě a jsou také k dispozici v elektronické verzi na www.medikidz.cz  

Psycholožka: S dětmi mluvte!

 To, že je potřeba s dětmi o nemoci hovořit, potvrzují také psychologové. „Mluvit s dítětem o nemoci slovy je důležité proto, že o té nemoci mluvíme, i když nemluvíme slovy. Děti jsou přeborníci ve čtení nejen toho verbálního jazyka, ale především i emocí – toho jak se tváříme, jak držíme tělo… a děti z nás moc dobře poznají, jak se cítíme. Proto je potřeba náš projev řeči těla doplnit i řečí slov a narovinu mluvit o tom, co se v rodině děje. Protože to je to, co nám může nejlíp pomoci zvládnout situaci, která není jednoduchá,“ vysvětluje dětská psycholožka Mgr. Lucie Michálková. 

Víte, že…

…rakovina prsu je u nás nejčastějším zhoubným onemocněním u žen, ročně jí v ČR onemocní přes 7 tisíc pacientek?

Tip na osvětovou akci: „Je to o prsa“

Dne 17. 10. až do 17. hodiny se v areálu Futurama Business Park v Praze 8, vedle metra Invalidovna, uskuteční happening s názvem Je to o prsa. Jedná se o společnou akci společnosti Roche a projektu Bellis, který je vedený pod Aliancí žen s rakovinou prsu. Vyzkoušíte si samovyšetření prsu, zhlédnete výstavu fotografií a prsních odlitků, informujete se o diagnostice a léčbě karcinomu prsu. Na památku si můžete zdarma odnést svou vlastní fotografii pořízenou na originálním pozadí.  Více na vzdělávacím portále www.mojemedicina.cz.