Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tři nejzrádnější triky s pracovní smlouvou: Advokát radí, co si ohlídat!

/
  • Advokát Moussawi radí, na co si dát pozor, než podepíšete pracovní smlouvu.
    Advokát Moussawi radí, na co si dát pozor, než podepíšete pracovní smlouvu. (archiv Blesku)
    8. června 2021 ● 05:09

    Epidemie koronaviru zahýbala nejen zdravím Čechů, ale i pracovním trhem. Řada firem byla donucena k razantnímu propouštění. Bez práce jsou tisíce lidí. Přinášíme rady a tipy nejen na to, kde práci najít, ale především, co si ohlídat při podpisu pracovní smlouvy.

    Radost z toho, že jste práci našli a dostali, může velice brzy střídat rozčarování, co jste to vlastně podepsali. Neznalost vašich práv vás může připravit o peníze! Věřte, že mnoho fíglů vaši budoucí šéfové znají a velice dobře si uvědomují, že vy ne.

  • 1.

    Dokument, bez kterého se neobjedete

    Nejdůležitějším dokumentem, který řídí váš život v zaměstnání, je pracovní smlouva. Všechno, co v ní podepíšete, je závazné jak pro vás, tak pro zaměstnavatele. Proto ji čtěte pozorně, podepisujte s rozmyslem a dejte pozor na možné chytáky.

     

    Tohle ve smlouvě nesmí chybět

     

    KDE budete pracovat

     

    Správně se tomu říká místo výkonu práce. Pokud ho máte ve smlouvě uvedeno (čím přesněji, tím lépe), tak vám zaměstnavatel nemůže přidělovat práci v jiném místě, než jste si ujednali. Dávejte si na to pozor hlavně u velkých firem s několika pobočkami.

     

    „Pokud máte ve smlouvě uvedeno např. Česká republika nebo pobočky zaměstnavatele, mohli byste být nemile překvapeni tím, že musíte do práce dojíždět i stovky kilometrů,“ upozorňuje právník Roman Moussawi.

    CO budete dělat

     

    V pracovní smlouvě by měl být uveden druh práce, který vymezuje vaše pracovní úkoly. Čím přesněji je vaše pracovní náplň ve smlouvě vymezena, tím větší máte šanci, že vám zaměstnavatel nebude moci přidělovat i jinou práci podle aktuální potřeby.

     

    KDY nastoupíte do práce

     

    Den nástupu do práce je velmi důležitý. Tím dnem vám totiž vzniká pracovní poměr, a máte tak nárok na mzdu i placení zdravotního a sociálního pojištění. Dejte si ale pozor na to, abyste bez omluvy nedorazili se zpožděním. „Pokud zaměstnanec nenastoupí do práce ve stanovený den a zaměstnavateli se do týdne neomluví a nesdělí závažný důvod, proč se tak stalo, může zaměstnavatel od smlouvy odstoupit."

  • 2.

    Doplňky a rozšíření pracovní smlouvy

    ZKUŠEBNÍ DOBA

     

    V pracovní smlouvě může být stanovena zkušební doba. Musí být ujednána nejpozději v den nástupu do práce a nesmí být delší než tři měsíce nebo šest měsíců v případě vedoucího zaměstnance. Během zkušební doby je možné bez problémů zrušit pracovní poměr bez uvedení důvodu, a dokonce i v ochranné době (pracovní neschopnost, mateřská a rodičovská dovolená atd.). Zároveň vás ale zaměstnavatel nesmí propustit během prvních 14 dnů nemoci.

     

    DOVOLENÁ

     

    Ve smlouvě může být uvedeno, na jak dlouhou dovolenou budete mít nárok a způsob jejího určování. Pokud ale pracujete na »plný« úvazek, nesmíte mít méně dovolené než 4 týdny. „Smlouva vám tak může určit více dnů dovolené, nikoli méně,“ upozorňuje Moussawi.

     

    ➤ MZDA

     

    Smlouva může upřesňovat i podrobnosti o vaší mzdě, způsobu odměňování, termínu výplaty a způsobu jejího vyplácení. Mzda musí být sjednána před začátkem výkonu práce a nejpozději v den nástupu do práce, byť nemusí být uvedena přímo v pracovní smlouvě. „Není tedy možné, abyste nastupovali do nové práce a netušili, za kolik peněz budete pracovat,“ říká advokát.

     

    PRACOVNÍ DOBA

     

    Důležité může být i stanovení týdenní pracovní doby a její rozvržení.

  • 3.

    Pozor na práci přesčas

    Dejte si pozor, jestli máte ve smlouvě uvedenou práci přesčas. „Pokud bude v dohodnuté mzdě zahrnuta i případná práce přesčas, pak vám nebude za přesčasy náležet zákonný příplatek ke mzdě ani náhradní volno,“ důrazně upozorňuje advokát Moussawi.

     

    PŘÍKLAD: Pokud budete mít v pracovní smlouvě napsáno, že vaše mzda i s případnou prací přesčas činí 20 tisíc korun, pak i kdybyste za měsíc odpracovali přesčas 10 hodin, nic za tuto práci nad rámec dohodnuté mzdy nedostanete.

  • 4.

    Jak se liší pracovní smlouva na dobu určitou a neurčitou

    Je velmi důležité, jestli podepisujete pracovní smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. Rozhodně nejde jen o nějaké to slovíčko!

     

    Pracovní smlouva na dobu určitou: Končí uvedeným datem V pracovní smlouvě na dobu určitou je určen nejen začátek pracovního poměru, ale i jeho konec. Je možné ji uzavřít nejdéle na tři roky a zaměstnavatel vám ji může prodloužit maximálně dvakrát (prakticky ale můžete pracovat na smlouvu na dobu určitou u jednoho zaměstnavatele 9 let). Po druhém prodloužení už vám zaměstnavatel musí nabídnout smlouvu na dobu neurčitou, nebo se s vámi rozloučit.

    Pracovní smlouva na dobu neurčitou: Nemá určenou délku V případě, že není ve smlouvě výslovně sjednána doba trvání pracovního poměru, jedná se o pracovní poměr na dobu neurčitou. Jeho délka tak není omezena nějakou konkrétní dobou.

  • 5.

    3 triky s pracovní smlouvou

    Zaměstnavatelé se někdy tváří, že pracovní smlouva je jen formalitou a podpis nic neznamená. Ti nejotrlejší se dokonce snaží obrátit smlouvu proti svým podřízeným. „Pod tlakem nic nepodepisujte a vždycky si nechte čas na rozmyšlenou. Je totiž možné, že si uvědomíte, že za takhle nevýhodných podmínek opravdu pracovat nechcete,“ říká právník Roman Moussawi.

    Mgr. Roman Moussawi

    1) Smlouvu nedostanete do ruky

     

    Podepsali jste pracovní smlouvu, ale šéf si ji nechal u sebe? Může ji využít proti vám a nutit vás k práci, kterou ve smlouvě vůbec nemáte (bez smlouvy mu to nijak nevyvrátíte).

     

    Rada: Podle Zákoníku práce musíte dostat podepsaný originál pracovní smlouvy.

     

    2) Šéf odkládá podpis smlouvy

     

    Máte začít pracovat, ale smlouvu šéf ještě nepodepsal? Bez smlouvy nejste »oficiálně« zaměstnanec. Můžete pak mít problémy třeba v případě pracovního úrazu.

     

    Rada: Trvejte na uzavření písemné pracovní smlouvy, ještě předtím, než začnete u zaměstnavatele pracovat nebo v den nástupu.

    3) Ve smlouvě je jen minimum peněz

     

    Chce vám šéf do smlouvy napsat co nejnižší plat a zbytek slibuje »na ruku«? Nevěřte mu! Když nebude chtít platit, nic z něj »nevyrazíte«.

     

    Rada: Ohlídejte si, abyste ve smlouvě měli uvedenou výši vaší mzdy. Pracovní smlouvu si pořádně ohlídejte.

    Půlka se zadlužila, třetina odkládá zdravotní péči. Jak pandemie drtí samoživitele?

    Video
    Video se připravuje ...

    Půlka se zadlužila, třetina odkládá zdravotní péči. Jak pandemie drtí samoživitele? Blesk

     

     

     

     

     

     

Dnešní horoskopy