Příspěvek na péči

Odpovídala: Mgr. Otmara Nanque

Jsem po vážné nemoci upoutaná na lůžko. Sama téměř z postele nevstanu, všechno zajišťuje dcera, která kvůli mně musela v práci požádat o neplacené volno. Mám šanci získat příspěvek na péči?

„Předem nelze říci, zda příspěvek na péči získáte. Obecně je určen lidem, kteří z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc při zvládání základních životních potřeb. Podle počtu základních životních potřeb, které člověk sám nezvládá, se stanovuje stupeň závislosti a výše příspěvku na péči (zákon o sociálních službách rozlišuje 4 stupně závislosti a určuje příslušné výše příspěvku). Pokud si podáte žádost o příspěvek na péči, Kontaktní pracoviště Úřadu práce v místě vašeho bydliště o ní bude rozhodovat v rámci správního řízení. Kromě toho dcera, která o vás pečuje, může požádat o dlouhodobé ošetřovné, což je nová dávka od 1. 6. 2018, kterou je nutno řešit s Okresní správou sociálního zabezpečení v místě bydliště."

Kolik peněz je z příspěvku možné maximálně získat? Prý se to zvedalo a teď je to něco kolem dvaceti tisíc?

„Zákon o sociálních službách stanovuje výši příspěvku na péči v nejvyšším IV. stupni závislosti na 13 200 Kč, a to pro děti i dospělé ve stejné výši. Je navrženo zvýšení této částky na 19 200 Kč v případech, kdy pečuje osoba blízká nebo asistent sociální péče, tento návrh je v současné době v Parlamentu ČR.“

Jsem na tom zdravotně špatně, už si sama ani nedojdu nakoupit a mám problém i s koupáním. Bojím se vlézt do vany, že sama nezvládnu vylézt. Když si požádám o příspěvek na péči, co všechno si z něj budu moct zaplatit?

„Příspěvek na péči je určen na úhradu sociálních služeb nebo jiné formy pomoci lidem, kteří se z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu o sebe nedokáží postarat sami. Příspěvkem na péči si tedy oprávněná osoba hradí poskytovanou péči a pomoc. Tu může podle zákona o sociálních službách poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče, dětský domov, registrovaná sociální služba nebo speciální lůžkové zařízení hospicového typu.“

Chci si požádat o příspěvek na péči, ale sousedka mě od toho odrazuje. Prý je s tím spousta papírování a čeká se na schválení i rok. Opravdu se čeká tak dlouho? A má tak vůbec smysl si o něj žádat?

„Rozhodnutí, zda si podáte žádost o příspěvek na péči, je pouze na vás. Podáním žádosti je zahájeno správní řízení, v jehož rámci úřad práce nejprve provede sociální šetření. To znamená, že vás navštíví sociální pracovník úřadu práce a probere s vámi vaši schopnost samostatného života v přirozeném prostředí, tedy co a jak zvládáte, co nezvládáte, se kterými základními životními potřebami vám někdo pomáhá atd. Následně požádá úřad práce okresní správu sociálního zabezpečení o posouzení vašeho zdravotního stavu. Zpracování podkladů pro toto posouzení vyžaduje vaši spolupráci s vaším praktickým lékařem. Jakmile úřad práce obdrží posouzení zdravotního stavu, sdělí vám tuto skutečnost a umožní vám se s posudkem seznámit a poté vydá rozhodnutí o příspěvku na péči. Příspěvek na péči se přiznává od měsíce podání žádosti, takže přestože celé správní řízení může trvat řádově několik měsíců, vyplácí se příspěvek zpětně od podání žádosti.“

Mám postiženého syna, na kterého pobírám příspěvek na péči. Jak to bude, až oslaví 18. narozeniny? Bude si muset o příspěvek požádat znovu, tentokrát sám za sebe? Bojím se, abychom po dobu schvalování žádosti nezůstali bez peněz.

„Ve chvíli, kdy váš syn dosáhne zletilosti, kontaktní pracoviště úřadu práce zašle vyrozumění o tom, že od následujícího měsíce bude vyplácet příspěvek na péči ve stanoveném stupni závislosti ve výši pro dospělé. Současně zahájí správní řízení o novém posouzení nároku. Po dobu, než bude nově rozhodnuto, bude vašemu synovi vyplácen příspěvek na péči nadále v tom stupni závislosti, který mu byl přiznán jako nezletilému.

Babička, které je už přes osmdesát let, si před rokem žádala o příspěvek na péči, ale zamítli jste jí ho, že se může její zdravotní stav zlepšit. Nezlepšil. Kdy si může znovu požádat?

 "Další žádost o příspěvek na péči, pokud nebyl přiznán, lze podat kdykoliv. Zákon o sociálních službách v tomto směru neobsahuje žádné omezení. V případech, kdy příspěvek na péči není přiznán, může žadatel proti tomuto rozhodnutí podat odvolání.“

Je příspěvek na péči nějak spojený s věkem? Slyšela jsem, že lidé, kterým je více než 90 let a požádají si o něj, ho dostanou automaticky. Je to pravda?

„Příspěvek na péči lze přiznat osobám od jednoho roku věku, horní hranice není stanovena. Samotný nárok na příspěvek na péči však s věkem přímo nesouvisí. Není pravdou, že lidé nad 90 let jej dostanou automaticky. U každé žádosti o příspěvek na péči se postupuje stejně, tedy proběhne sociální šetření sociálním pracovníkem úřadu práce a posouzení zdravotního stavu lékařem okresní správy sociálního zabezpečení. Na základě toho pak úřad práce rozhoduje o přiznání příspěvku na péči a jeho výši, případně o nepřiznání.“

Video: Podívejte se, jak vypadalo setkání s odborníky v redakci Blesku.