Obsahem smlouvy je vše, co během hovoru odsouhlasíte, aniž byste následně měli možnost si to ověřit. Pokud vám tedy příjemný hlas v telefonu nabízí zaručeně výhodnou nabídku (změnu dodavatele elektřiny, super hrnce, skvělé vitaminy, apod.), važte každé slovo.

Řekněte NE

Na nevyžádaný telefonní hovor nereagujte. Nenechte se zatáhnout do hovoru, sdělte svůj nezájem a hovor hned ukončete.

Nevěřte všemu

Volající se často snaží vyvolat dojem, že již využíváte určitých služeb a jde »jen« o aktualizaci údajů. Jenže často je to lež. O pár dnů později můžete dostat první fakturu, protože jste uzavřeli smlouvu.

Nenechte se »ukecat«

Telefonní prodejci umí nabídku »vyšperkovat«. Máte pocit, že opravdu vypadá lákavě? Neukvapujte se a nedávejte souhlas hned.

Dejte si čas na rozmyšlenou

Než se zavážete souhlasem, požádejte o opětovné zavolání např. následující den. Mezitím si zjistěte potřebné informace, nebo si je nechte poslat třeba do e-mailu. Můžete se poradit i s rodinou nebo přáteli.

Mgr. Roman Moussawi
Autor: Tonda Tran

JAK ODSTOUPIT OD SMLOUVY

Souhlasili jste s nabídkou, ale rádi byste svůj souhlas vzali zpět? Můžete od smlouvy odstoupit.

➽ 14 dnů. Od smlouvy můžete odstoupit bez udání důvodu do dvou týdnů od jejího uzavření. Lhůta se může lišit podle typu smlouvy – např. u kupní začne běžet až od převzetí zboží.

➽ Poučení musíte dostat včas. Předtím, než uzavřete smlouvu, musíte dostat informace o možnostech odstoupení od smlouvy. Pokud se to nedozvíte už během telefonního hovoru, ale až později, začne lhůta pro odstoupení běžet až od okamžiku, kdy se vám poučení dostane.

➽ Zrušte to písemně. „Určitě doporučuji odstoupit od smlouvy písemně, nejlépe doporučeně, s dodejkou,“ radí advokát Moussawi. Rozhodující je datum odeslání, nikoliv datum doručení podnikateli.

Zboží vraťte. Pokud jste odstoupili od smlouvy, kdy jste koupili nějaké zboží, nezapomeňte jej vrátit! Do 14 dnů byste měli získat zpět své peníze.

Povinné respirátory, prodloužený Antivirus i nejistý návrat školáků. O čem rozhodla vláda?

Video
Video se připravuje ...

Povinné respirátory, prodloužený Antivirus i nejistý návrat školáků. O čem rozhodla vláda? ČTK