O pár stovek či tisíc si letos polepší téměř každý. Zaměstnanci vydělají na zrušení superhrubé mzdy, podnikatelé zase můžou ušetřit díky paušální dani. Jenže použít tyhle peníze, získané »navíc« na běžnou spotřebu domácnosti by podle odborníků byla chyba. Sice by to pomohlo zotavení utlumené ekonomiky, rodinným financím už tolik ne.

„Krátkozraké projídání dlouhodobě nepomůže ani domácnosti ani ekonomice,“ potvrzuje investiční analytik Richard Bechník ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Podle něj je rozumnějším řešením utvořit si větší finanční rezervu pro horší časy.

S tím souhlasí i Anna Píchová, vedoucí analytička společnosti Cyrrus. „Pokud zatím nemáte vybudovanou dostatečnou finanční rezervu nebo jste do své rezervy museli kvůli loňským okolnostem sáhnout, tak zvýšení čisté mzdy je ideální příležitost si tuto rezervu vybudovat nebo ji navýšit,“ radí.

Kam peníze investovat

Rozhodli jste se dávat si peníze stranou »pro strýčka Příhodu«, ale nechcete je sušit doma pod matrací? Možností, kam peníze ukládat je celá řada. Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete pro extrémně konzervativní řešení (např. spořící účet), s nulovým rizikem, ale i nulovým ziskem. Nebo budete riskovat a doufat ve vysoké zhodnocení. Ideální je ale oba způsoby zkombinovat.

Češi jsou »konzervy«

Pokud se bojíte riskovat ztrátu svých peněz, nic si z toho nedělejte. Nejste v tom sami. „Přežívající vlastností typické české domácnosti je vyhledávání konzervativních strategií", potvrzuje analytik.

Sázkou na konzervativní jistotu je stavební spoření.„Jedná se o produkt podobný termínovanému vkladu, kdy samotná stavební spořitelna je legislativně svázána možnostmi do čeho investovat,“ vysvětluje analytik Richard Bechník. Díky tomu jsou vaše peníze v bezpečí, i když s nízkým zhodnocením. Bezpečným způsobem investice je i doplňkové penzijní spoření.