Technický suterén je prostor pod sklepením celého domu, ve kterém je 99 bytů. K prostorám není žádná nájemní smlouva, neplatí se za ně nájem. „V suterénu vedou všechny rozvody. Jsou tam ventily. Nemá tam nikdo co dělat,“ říká předseda SVJ Josef Dohnálek (71). Přesto si jeden z vlastníků bytu celý prostor zabral pro sebe. „Před lety na třech místech vyzdil část místnosti, dal dveře a prostory využívá pro sebe. V jednom má kola, jinde nádoby s hlínou, hnojiva, různé barvy včetně hořlavých,“ uvádí Dohnálek. Majitel bytu argumentoval tím, že před lety mu to povolila bývalá samospráva. Podle stavebního bytového družstva Budovatel je ale dohoda neplatná.

Obvinění z vloupání

Dotyčný prý uvedl, že v jednom vchodu má kola, v jiných vchodech ale nejsou údajně věci jeho. „Na to konto jsem přeřezal panty. Uvnitř byl jasný důkaz – jeho účetnictví. Pořídil jsem od všeho dokumentaci. Pak jsem byl osočen, že jsme se mu tam vloupali,“ řekl Dohnálek, který požádal magistrát o vydání rozhodnutí o bezodkladném vyklizení prostor. Odpověď? Je to věc občansko-právního charakteru a musíte se obrátit na soud!

Strach z požáru

„Za dům ručíme majetkem a chceme mít vše v pořádku. V panelácích se děje ledacos, viz výbuch ve Frenštátu. Tady jsou hořlavé látky, plísně,“ doplňuje členka výboru Květa Štichová (66). V březnu shromáždění vlastníků většinou odhlasovalo, aby suterény byly vyklizeny. Majitel bytu ale nereaguje. „Co máme dělat? Řeč s ním není a bojíme se, že když prostory sami vyklidíme, nařkne nás z krádeže,“ obává se pan Dohnálek.

Společné prostory patří všem

Podle advokáta Jiřího Hartmanna nejsou případy, kdy jeden z vlastníků bytů bez oprávnění využívá společné prostory domu, nijak ojedinělé. Je to ale porušování práv spoluvlastníků, tedy ostatních vlastníků bytů! Pokud totiž chce některý z nájemníků výlučně pro svou potřebu využívat společné prostory domu, potřebuje k tomu jejich souhlas.

A nic na tom nemění skutečnost, jestli si část společných prostor »zabral« předtím, než nový občanský zákoník vstoupil v platnost, nebo až nyní. „Pokud byl technický suterén určen jako společná část domu, přešla tato část na základě smluv o převodu vlastnictví k jednotkám do spoluvlastnictví a jako taková byla určena k jejich společnému užívání,“ vysvětluje advokát Hartmann.

Zjednodušeně řečeno – právo na užívání společných prostor mají všichni vlastníci bytů. „Znepřístupnění určité části společných částí domu lze považovat za neoprávněný zásah do práv ostatních vlastníků bytů ke společným částem domu,“ dodává advokát.

Rada ombudsmana advokáta Jiřího Hartmanna: Musíte dodržet určený postup

Pokud vznikne ve Společenství vlastníků jednotek spor kvůli neoprávněnému využívání společných prostor, tak:

● Svolejte shromáždění vlastníků jednotek.

● Dejte hlasovat, kdo je pro vyklizení neoprávněně zabraných prostor

● Pokud získáte nadpoloviční většinu, tak uložte dotyčnému vlastníku povinnost vyklidit předmětné společné části domu.

● Ode dne hlasování má přehlasovaný vlastník lhůtu šesti měsíců, kdy se může rozhodnutí většiny majitelů bytů napadnout u příslušného obecného soudu.

● Pokud se na soud neobrátil a dělá »mrtvého brouka« (odmítá komunikovat se Společenstvím vlastníků a nejeví ochotu cokoli dělat), může to Společenství vlastníků považovat za jednání, kterým je pokračováno v narušování soužití v domě.

● Za těchto okolností pak může Společenství vlastníků jako právnická osoba podat k místně a věcně příslušnému soudu na tohoto vlastníka žalobu na vyklizení neoprávněně zabraného prostoru.

● Když vlastník neoprávněně zabraný prostor nevyklidí ani po rozhodnutí soudu, existuje ještě krajní řešení. Společenství vlastníků jednotek může podat soudu návrh na nařízení prodeje bytové jednotky vlastníka, který soužití v domě narušil. Podle odborníků ale bude tohle krajní řešení využitelné pouze v nepatrném počtu případů.

Fotogalerie
4 fotografie