ONLINE CHAT
Dobrý den, chtela bych se zeptat, jaky mate nazor na mlecne výrobky. Zda-li jsou pro organismus vhodne, ci nikoliv. Nazory jsou velmi protichůdne, jedni tvrdi, ze je k zivotu nepotrebujeme, ze zehlnuji (predevsim mleko), jsou původci alergií apod., zatímco na druhe strane je nam vtloukano do hlavy, ze pro zdravy životní styl jsou nezbytne. Zajimalo by mne, na jakou stranu se priklanite vy. Dekuji za odpoved.(Natálie)
Foto
Dobrý den, mléčné výrobky mám rád. A pokud je mléko správně vyprodukováno, ošetřeno a následně zpracováno do různých výrobků, pak tyto mléčné výrobky do našeho stravování určitě patří. Mléko a produkty z něj jsou v našich končinách tradičními potravinami, konzumovanými po staletí. Čerstvé sýry byly v minulosti jedním z hlavních zdrojů bílkovin. Takže nevidím důvod je z našeho stravování vyžazovat, pokud nemám alergii na mléko.
Dobrý den pane Havlíčku, chtěla bych Vám poděkovat, za učinkování v pořadu Jste to, co jíte a za Vaše rady. V posledních letech jsem dala dolů 20 kilo a už si je přes rok držím. Jenom bych na Vás měla dva dotazy. První je kolik by měla přijímat žena sacharidů, tuků bílkovin pokud chce hubnout/udržovat? A jaká činnost je nejlepší na zeštíhlení (ne vytvarování a nabrání svalové hmoty) stehen? Je mi 20 let, měřím 163 a vážím 52 kg, ale bohužel některé partie jako boky (madla, bochánky) a stehna mě trápí. Děkuji mockrát a přeji krásný den a mnoho úspěchů v pracovním a osobním životě :) Denča.(Denisa)
Foto
Dobrý den, děkuji Vám, i Vám hodně štěstí všude, kam zacílíte svou pozornost :-) A pokud jde o Vaše dva dotazy: příjem energie a jednotlivých živin bych si na Vašem místě nechal spočítat odborníkem. Já to tady z Blesku nezvládnu, nemám na to o Vás dostatek údajů. Pokud jde o problematické partie - každý z nás máme geneticky dáno, kam si naše tělo ukládá tuk a z těchto partií se poměrně špatně tuk odbourává. Zvláště ženám v partiích, které popisujete. Doporučil bych konzultaci s dobrým trenérem (nejlépe s fyzioterapeutickým vzděláním) a vymyslet správné cvičení.
Dobrý den, co může sníst důchodkyně sedící celý den u počítače? :-) Děkuji za odpověď(Pecudka)
Foto
Dobrý den, moje rada zní - ať důchodkyně nesedí celý den jen u počítače, ale chodí i pravidelně ven. A pak nebude muset tolik řešit, kolik a čeho sníst :-)
muzu vase výrobky když mam cukrovku 2. typu beru leky hlavne ty susenky nechci aby se mi zvysil cukr dekuji (vera kadan)
Foto
Dobrý den, můžete. Ale odborník by Vám měl stanovit jejich přiměřené nejen celkové množství, ale i množství v jedné porci, vzhledem k Vašemu onemocnění, věku, váze a fyzickým aktivitám.
Dobrý den mam spomalemy metabolismus 1446 kcal snažím se jist pravidelně a cvičit mam se držet v kalorickem přijmu jen toho dle nebo navyšovat o vydej jidlo (Bartosova)
Foto
Dobrý den, je otázkou, zda máte opravdu zpomalený metabolismus - byla jste na testech, anebo to jen někdo spočítal prostřednictvím jakéhokoli "měřáku" na tuk? Rychlost metabolismu zjistíte pouze prostřednictvím přímé, ale mnohem častěji nepřímé kalorimetrie. Tato vyšetřeí se provádějí pouze na specializovaných pracovištích, vybavených patřičnou technikou. Navím musíte dodržet určité podmínky před testováním a v průběhu celého testu být uvolněná a zrelaxovaná :-) A pokud máte opravdu pomalejší spalování, pak postupně přidávejte jídlo a zároveň s tím i navyšujte pohyb. Ale pod dozorem odborníka, vybaveného patřičnou diagnostikou a ne jen jedním všeznalým měřákem :-)
Dobrý den, jaké je podle Vás efektivnější cvičení na spalování tuků: krátký hodně intenzivní tréning (HIIT), cca 20-30 minut, nebo hodinové cvičení v aerobním pásmu? A jaká je prosím první pomoc, když se zastaví hubnutí, které doteď fungovalo? Podotýkám, že mám nastavený jídelníček od nutriční poradkyně dle mého metabolického typu a 3x týdně cvičím (zumba, box, spinning, rychlá chůze, činky). Jak organismus opět nakopnout? Moc díky za radu i Váš čas.(Andrea)
Foto
Dobrý den, v prvé řadě - nevěřím na metabolické, ani jiné typy, byť se halí za genetické testy, bla, bla, bla... Každý genetik Vám řekne, že odtestovaných je pouze pár potravin a nelze na těcht výsledcích stavět dietologii (zatím). Vztahem výživy a genetiky se zabývají dva vědní obory - nutrigenetika a nutrigenomika - určitě najdete na internetu. Nic jiného. Zásadní je vždy příjem o trochu nižší než výdej, vyvážený příjem a správný výběr potravin a jejich následná kuchyňská úprava. pohyb je samozřejmě nezbytností. Doporučuji kombinaci delších aerobních tréninků v délce 60-90 minut a více intenzivních tréninků ve smíšeném pásmu o délce 40-60 minut v poměru 2:1. Jejich četnost vrámci týdne ale závisí na nastaveném energetickém příjmu.
Dobrý den, 2 měsíce 4x do týdne 1 hod. cvičím v EXPRESCE a hmotnost se mi vůbec nesnížila. Na krokoměru ujdu 14 000 kroků denně. Nemám dojem, že bych se přejídala, pouze dodržuji pestrou stravu. Měsíc užívám Bellasin a váha se nijak nesnížila. Můžete mi prosím poradit co dělám špatně? Děkuji. (Magdaléna)
Foto
Dobrý den, tohle bude odpověď nejen pro Vás, ale pro všechny, které trápí stejný problém jako Vás: snažím se, jím zdravě, cvičím,... a nic... Doporučuji návštěvu kvalitních odborníků, kteří budou schopni najít příčinu(y) toho, proč se Vám nedaří a jak vše napravit. Svépomocně už to asi nepůjde. Jen vybírejte své odborníky pečlivě, ať svůj problém ještě nezhoršíte.
Dobrý den, je mi 35 let a 2 roky se snažíme o první dítě. Je možné tomu kromě lékařských vyšetření nějak dopomoci určitým způsobem stravování? Děkuji.(Jitka)
Foto
Dobrý den, lékařská vyšetření rozhodně nepodceňujte! Nicméně na početí dítěte má vliv i kondice obou partnerů - ať už fyzická, tak i mentální. Proto se v klidu obraťte na pracoviště životního stylu, kde Vám i Vašemu partnerovi ve všech oblastech fundovaně poradí. Jenom úpravou stravy se ale věc nevyřeší. Chápu, že stravování je v současné době obrovský fenomém,, ale je to jen část skládačky našeho životního stylu. Stravu tedy nelze nijak podceňovat, ale nenadřazujme ji nad další oblasti našeho života :-)
Dobrý den pane Havlíčku, chtěla jsem se zeptat co si myslíte o vynechání sacharidů a cukrů ve stravě? Strava je složená pouze z kvalitních tuků a bílkovin a zeleniny (vejce, ořechy, krůtí a kuřecí maso, vepřová panenka, zelenina a ovocné štávy)? děkuji za odpověď(Alena)
Foto
Dobrý den, tento způsob stravování považuji nejen za pomýlený, ale i za zdravotně rizikový. Dle WHO (Světové zdravotnické organizace) by měl být náš energetický příjem tvořen z 50% právě sacharidy. Ale přirozenými, kvalitními, s dostatkem vlákniny. A v přiměřených porcích několikrát denně.
Dobrý den, existuje podle Vás nějaký šetrný způsob detoxu? Ještě cca 3x denně kojím dceru (před spánkem,jednou v noci a přes den) a vždy jsem byla zvyklá na jaře na nějakou očistu? A i sama cítím, že si to tělo žádá. Děkuji a hezký den.(Katka)
Foto
Dobrý den, amaterský detox je k ničemu a může i zdravotně ublížit. Pokud si chcete "očistit" svůj organismus, svěřte se do rukou odborníkovi, nejlépe lékaři, který kromě západní medicíny praktikuje i medicímu východní. Ten Vás celkově prohlédne a na základě jím stanovené diagnozy stanoví i vhodný způsob detoxu. A nebude se určitě jednat jen o úpravu stravy, ale i o přídavek léčivek, vhodného pohybu a duševního odpočinku. Paušálním detoxům prostě nevěřte.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jaky je Vas nazor na konzumaci chleba z celozrnneho srotu? Slysela jsem nazor, ze muze ponicit streva, je to mozne? Dekuji za odpoved(Michala)
Foto
Dobrý den, u malých dětí určitě může. U dospělých, pokud ho nebudou jíst velká množství a nebudou hltat, ale hezky jej v ústech rozmělní, pak není důvod k obavám :-)
Dobrý den, pane Havlíčku, potřebuji zhubnout a chci zacit chodit cvicit ...jen nemam vubec ale vůbec zadnou kondicku. Myslíte ze se do toho muzu pustit aniz bych si pred tim zasla k lekari. Zdravotni potíže nemam, jen se lecim se stitnou žlázou(Jana H)
Foto
Dobrý den, pokud objektivně nemáte zdravotní potíže a znáte díky preventivním prohlídkám svůj zdraotní stav, pak k lékaři chodit nemusíte. ALE! Důležité je navštívit odborníka, nejlépe fyzioterapeuta, který vyšetří stav Vašeho pohybového aparátu. Na základě tohoto vyšetření upraví Vaše špatné pohybové stereotypy a doporučí vhodné fyzio cvičení a další pohybové aktivity. Taže, pokud se léta sama nijak nehýbete, neexperimentujte a nechejte si poradit :-)
Dobrý den, asi před rokem jsem kvůli stresu zhubl cca 30 kg, samozřejmě když jsem začal žít zase normálně kila šly zpět nahoru. Jaký je nyní nejlepší způsob zadržet růst váhy a zhubnout zpět na váhu ,,po stresu,,. Zdá se mi, že ač se snažím jak chci kila ne a ne dolů... Díky mé práci nemám zrovna mnoho času na přehané pohybové aktivity (i když bych chtěl). Díky moc za odpověď(Martin)
Foto
Dobrý den, asi jste si právě odpověděl sám... Udržovat váhu pouze pomocí nižšího energetického příjmu není ani přirozené, ani optimální. Bez pohybu to jde prostě jen velmi obtížně. Navíc pohyb není jen prostředkem ke snížení váhy, ale především k udržení dobré kondice a zdravotního stavu. Správně zvolený pohyb navíc přispívá ke kompenzaci našeho každodenního stresu a ke zlepšení psychické pohody. Zkuste si nějak "přetajmovat" den a najít místo pro pravidelný pohyb. Byť by jím byla "jen" ostřejší chůze. Zkuste například nějakou mobilní aplikaci, která sleduje Váš počet kroků a zkuste při běžných pohybech nachodit 8-10 tis kroků denně.
Dobrý den pane Havlíček ,snažím se zhubnout ,ale nejde mito ,myslíte že je to tím ,že nesnídám? Nemůžu po ránu do sebe nic dostat.(renča)
Foto
Dobrý den, vynechávání snídaní může skutečně vést ke snížení výkonnosti organismu a tím pádem i k negativnímu ovlivnění váhy. Nicméně si nemyslím, že jen vynechávání snídaní by způsobilo to, že nemůžete zhubnout, pokud se jinak stravujete zdravě a správně a dostatečně se hýbete. Myslím si, že hlavní problém bude ve Vašem případě někde jinde. Btw. Zkuste se zamyslet nad tím, jak probíhá Vaše obvyklé ráno a proč nemáte chuť na jídlo :-)
Dobrý den pane inženýre. Chtěla bych Vám prvně poděkovat za to, co děláte. Jste skvělým rádcem a Vaše rady i přístup k celé problematice výživy jsou mi vždy inspirací nejen v osobním životě,ale i jak správně dělat práci výživového poradce. Letos mě čekají státnice v oboru Nutriční terapeut a jelikož mě výživa velmi naplňuje a zajímá, především výživa ve sportu, chtěla bych se jako nutriční terapeut (a v kombinaci s cvičitelstvím, trenérstvím) živit. Můžete mi prosím poradit tajemství Vašeho úspěchu, jak začít, na co si dát pozor. Je lepší nechat se zpočátku zaměstnat u nějaké společnosti (typu Svět zdraví apod.) zaměřující se na nutriční poradenství nebo je lepší vrhnout se do toho po hlavě a začít pracovat "na volné noze"? Velice si Vás cením a jste pro mě vzorem ze všech osobností českého nutričního poradenství největším. Děkuji, s pozdravem Iveta (Iveta)
Foto
Dobrý den, děkuji :-) Moje rada zní: začněte pracovat v silném týpu specialistů ze všech oblastí, zasahujících do životního stylu. Tedy v týmu, kde najdete jak výživáře, tak lékaře, psychology, fyzioterapeuty a odborníky na pohyb. Jen tak se naučíte komplexnímu přístupu k dané problematice. Ale nechoďte nikam, kde se profilují něčím, co nemá vědecký podklad a že takových je :-) a známých :-) a velkých :-) Hodně štěstí v živitě :-)
Dobry den, chci se zeptat, jak je to s natural orechy. Ziji zdrave bez skodlivych tuku, katde rano si do ovesne kase davam lzicku arasidoveho masla mohu si behem dne dat jeste nejake mnozstvi natural kesu? Aby se jednalo a primerene mnozstvi? Jeste jedna vec vsude slysim jak se nema jist pecivo, je spatne kus peciva k veceri? Tmaveho? Kolik gramu je vhodne, mam 173/55. Jsem hubena pouze udrzuji, dekuji...(Lenka)
Foto
Dobrý den, otázkou je, co považujete za škodlivé tuky. Já osobně za škodlivé považuji tuky, obsahující vysoký podíl trans nenasycených mastných kyselin, vzniklých průmyslovým způsobem (především při přepalování rostlinných olejů při smažení) a neadekvátně vysoký příjem tuků s vysokým podílem nasycených mastných kyselin (živočišných tuků a některých rostlinných tuků - např. palmového či palmojádrového). Nemůžeme konzumovat pouze rostlinné tuky a oleje, ale potřebujeme i část živočišných. Poměr mezi nimi by měl být zhruba 2:1 ve prospěch rostlinných, nicméně záleží především na zdravotním stavu a míře pohybových aktivit kždého z nás. Takže ořechy si klidně dejte a také si někdy do ovesné kaše místo arašídového másla přidejte máslo klasické. A pokud jde o pečivo - pokud si ho správně vyberete (celozrnné), pak se jeho přiměřeného množství nemusíte bát ani u večeře :-) Celozrné pečivo je totiž jedním z nejvydatnějších zdrojů nerozpustné vlákniny.
Dobrý den, před dvěmi lety jsem se pustila do zdravého jídelníčku a cvičení. Dle výživového plánu jedu v podstatě 2 roky, první rok se mi podařilo shodit 15kg a od té doby jsem se zastavila. Postupně se ztratila motivace cvičit doma ale dodnes ob den jezdím na kole, bruslích nebo běhám. Loni v září se mi na obličeji začli tvořit vřídky. Čekala jsem že to přejde, ale stále se to zhoršuje. V bylinkářství mi řekli, že to může být něco s ledvinami a tak piju krev pročišťující čaj, druhý měsíc. Stále výsledek žádný. Přibližně od stejné doby jsem unavená a mohu spát i 10 hodin denně a pořád to bude málo. Piju dostatečně, někdy i 3 litry za den, dvě kávy bez cukru za den, někdy jen jedna a myslím, že i sacharidů mám dostatek. Předem díky za případnou radu(Sonia Tischler)
Foto
Dobrý den, pokud máte zdravotní problémy, navštivte lékaře. V bylinkářství Vám asi fundovanou odpověď nedají... Dále mě zaráží ta vysoká únava, kterou popisujete a psychická nepohoda. Obávám se, že jste vše tzv. "přehrotila". Že jste přespříliš omezila svůj energetický a živinový příjem a vytvořila obrovskou disproporci mezi příjmem a výdajem. Navštivte proto také fundovaného odborníka na životní styl a vše postupně uveďte do normálu. Pokud setrváte ve stávajícím režimu, obávám se, že se problémy budou pomalu stupňovat...
Dobrý den, mám dotaz, jak jste se zbavil plícních chlamydií a únavového syndromu, zda pomůže i strava a změna životního stylu. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.(Barbora)
Foto
Dobrý den, mám výbornou lékařku, kamarádku, se kterou jsme se domluvili na postupu. neřešili jsme medikaci, ale jen úpravu mého životního stylu - stravy, pohybu a především odpočinku, kterého jsem měl vždy velmi málo. Plus vysoký příjem ochranných látek - přírodních antioxidantů. A povedlo se :-)
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaká je dennní doporučená dávka bílkovin. Hodně sportuji a posiluji, v každém článku se dočítám o jiných hodnotách. Předem Vám děkuji za Vaší odpověď. (Aleš K.)
Foto
Dobrý den, pokud budeme oficiální, pak záchovná dávka bílkovin je 0,75g/kg tělesné hmotnosti. Postačující dávka pro běžného člověka je 1g/kg tělesné hmotnosti. U sportovců tato dávka stoupá až na 1,6-2 g/kg tělesné hmotnosti. Nicméně, já osobně jsem zastáncem kalkulace množství bílkovin na 1 kg ATH (beztukového těla). Pokud na sobě někdo má výrazný podíl tukové tkáně, zbytečně se následně bílkovinami přejídá. Nicméně, za strop považuji 2 g/kg ATH v odůvodněných případěch (např. u silových sportovců).
Dobrý den pane Havlíčku, v poslední době se objevují nové zprávy kterými se údajně prokázalo, že není důležité, jak často jíme, ale jakou to má celkem kalorickou hodnotu. Že je jedno, zda si jídlo rozdělíme do několika svačin, či pouze do jednoho hlavního jídla. Souhlasíte s tím? Děkuji za odpověď.(Diana )
Foto
Dobrý den, základní principy vždy fungují. A to platí i při rovnici příjem - výdej. pokud chceme redukovat váhu, vždy je důležité to, aby náš příjem byl o něco nižší než výdej - zcela logicky. Ale vždy je dobré si svůj energetický příjem rozdělit do více porcí, aby si s živinami organismus efektivně poradil a nesnažil se nadbytečně přijatou energii vrámci jedné porce uložit do tukových zásob (týká se především sacharidů a tuků). Takže já nesouhlasím a stále zastávám názor, že lépe je jíst častěji (5x, max.6x denně) a individuálně přiměřené porce.
NAVSTIVILA JSEM SVET ZDRAVI,NECHALA SI UDELAT JIDELNICEK NA MIRU,CHCI SE ZEPTAT ZDA MI TO PUJDE HUBNOUT PODLE PLANU I KDYZ NEJSEM V PSYCHICKE POHODE?(Nyklova)
Foto
Dobrý den, dobrá psychika je základ úspěchu v jakékoli oblasti, tedy i při hubnutí. To by měl každý odborník na výživu a zdravý životní styl vědět a následně Vám i doporučit vhodnou terapii, která by Vás psychicky stabilizovala.Pracoviště, kde mají komplexní přístup a neřeší jen otázky výživy, v České republice jsou. Není jich mnoho, ale jsou :-)
Dobrý den, cca tři roky zpět mi byla zjištěna Celiakie, proto jsem začala držet bezlepkovou dietu, díky které jsem během cca půl roku přibrala 10 kilo. Kila se mi nedaří zhubnout i přesto, že se snažím jíst hodně zeleniny, jíst pravidelně a chodím na zumbu a body styling. Můžete mi prosím poradit, jak se vrátit na svou původní váhu? Předem děkuji za radu. (Adéla)
Foto
Dobrý den, v minulosti, když jste měla neléčenou celiakii, docházelo k horšímu vstřebávání živin (dle stupně poškození střeva)a díky tomu i k poklesu váhy a dalším problémům, spojeným se zhoršeným vstřebáváním živin. Po přechodu na bezlepkovou stravu se funkční stav střeva zlepšuje, tím pádem dochází i k lepšímu vstřebávání živin. Což je samozřejmě žádoucí stav. Nicméně může dojít i k nárůstu váhy. Což se Vám pravděpodobně stalo. Doporučuji návštěvu odborníka a upravit jak energetický a živinový příjem, tak i skladbu pohybových aktivit - Vámi jmenované aktivity vedou spíše k nárůstu kondice, nejsou primárně vhodné pro úpravu váhy.
Dobrý den pane Havlíček, ráda bych věděla Váš názor na margaríny - jsou zdravé?. Problémy s váhou nemám, mám používat máslo, nebo margaríny? Děkuji za odpověď.(Gábina)
Foto
Dobrý den, základem každého kvalitního margarínu je rostlinný olej a voda v různém poměru. Takže proti surovinám není co namítat. Problémem, který se u margarínů řadu let diskutoval, byl obsah trans nenasycených mastných kyselin, které vznikají při ztužování rostlinných olejů. Moderní technologie ale vylučují vznik těchto negativně působících mastných kyselin. Takže není proč se margarínů bát. Moje doporučení - klidně používejte máslo i margarín.