TRÁPÍ VÁS ALIMENTY? NAPIŠTE NÁM!
CO SI MYSLÍTE O NÁVRHU MINISTRYNĚ KOVÁŘOVÉ? JAKOU ZKUŠENOST MÁTE S ALIMENTY. NAPIŠTĚ NÁM SVŮJ PŘÍBĚH NA online@blesk.cz

Návrh ministryně Daniely Kovářové, která navrhuje drastické zvýšení výživného, se dotkl především tatínků. Přesto během CHATU dokonce dostala Kovářová pozvánku na rande! Jinak ale během ONLINE rozhovoru moc uvolněných dotazů nepřišlo. Záznam celého CHATU čtěte níže.

Dobrý den, jsem matkou 13- letého syna, s jeho otcem jsme se nevzali, podotýkám tento muž je závodníkem na enduru, jezdí Dakar a je podnikatelem, vlastní dům za 5 mil. Kč, jinou vyživovací povinnost nemá, příjem určil 4 mil. Kč - výdaje 3, 8 mil Kč, jeho otec ho do této doby neměl zájem vidět, sice Krajský soud po dlouhých peripetiích přistoupil na zvýšení výživného na 4.000,-Kč měsíčně, které synovi stejně neposíla nebo jen , když chce. Tento problém by jste měla vyřešit, jak z těchto rádoby podnikatelů tyto peníze dostat pro dítě. S tabulkami, které jste vymyslela souhlasím, ale je to pouze bič na tatínky, kteří jsou zaměstnáváni zaměstnavatelem, dořešit by se také mělo jestli platí na 1 nebo více dětí. (Lucie R.) 
všem děkuji za otázky a na shledanou. Dk
Dobrý den, paní ministryně. Nemyslím si,že takové likvidační alimenty jsou prospěšné pro dítě. Přesto,že jsem žena, vysokoškolsky vzdělaná a matka malé dcery, myslím si, že tato úprava likviduje poctivé muže a nahrává zhrzeným exmanželkám. Dětem může příliv peněz spíše zničit charakter. Můj názor je ten, že toto je přesný boj: mužxžena! Bohužel! (Adéla) 
Děkuji za odlišný názor. Ovšem i nyní platí, že dítě má právo podílet se na životní úrovni rodičů. Takže i nyní soudy přiznávají vyšší výživné v případech, kdy rodič má nadstandardní příjmy. Koneckonců soud může rozhodnout, že část výživného vyplatí rodiči a část se bude ukládat pro budoucnost dítěte nebo zajištění jeho studia.
Alimenty se zvýší automaticky i když o to matky a zletilé děti nezažádají?Jak to bude v praxi na co se mám připravit. (Petr Kovář) 
I nadále bude platit to, že rodič musí o zvýšení alimentů požádat u soudu.
Dobrý den, ono je to hezké zvýšit alimenty, ale z čeho bude žít nová rodina otce?? To má přispívat nynější žena na alimenty dětí svého muže??? A kde jsou platby hypoték??? Při platech a naší životní úrovně?? To budou další rozvody a další rozchody !!!!!!!!!! (Jana) 
Mám zato, že by měli muži i ženy převzít odpovědnost za své chování. Tzn. každý rodič tím, že si pořídí více dětí, touto volbou současně přijímá, že mu zbude z jeho příjmu méně. A totéž by měl očekávat ten, kdo vstupuje do partnerství s člověkem, který má více dětí.
prosím od kdy by platil tento navrh alimentu dekuji (josef) 
Půjde o metodický materiál určený nejen soudům, ale i veřejnosti. V tuto chvíli je rozesílán soudům k připomínkovému řízení, definitivní znění pro roční pilotní provoz předpokládáme v květnu.
Pokud by řešení mělo být optomální, měli by se k problému vyjadřovat sociologové, psYchologové. Lidé v parlamentu žijí v jiném světě.Většinou mají vysokou školu a nežijí v bídě. Sit venia verbo:Pro koho ustanovujeme zákonné a podzákonné normy?? (Filosof) 
Budu moc ráda, když se k návrhu vyjádří co nejširší množství odborníků. Proto jsem toto téma otevřela. Vždyť už jenom tím, že o problému mluvíme, se cosi dalo do pohybu.
Dobry den, dotaz sice nemam ale libi se mi tenhle navrh, kdyz si nekdo dite udela tak at se taky stara a kdo nebude platit toho zavrit.Skoda ze v cele te politice neni vic lidi kteri delaji neco poradneho. (Rudolf) 
Děkuji.
Vážená paní ministryně, kdy lze očekávat zařazení vyšších soudních úředníků do 12. platové třídy, když z vyjádření JUDr. Kocourka měla o tomto jednat vláda na svém zasedání dne 1.3.2010, avšak pokud je mi známo, dosud o tomto vláda nejednala. Děkuji za odpověď.  (Petr) 
Vláda o tomto kroku dosud nejednala. Obávám se, že tento krok se mi ve vlkádě prosadit nepodaří, neboť vše, co s sebou nese zvýšení požadvků na státní rozpočet, nemají v tuto chvíli ve vkládě příliš velkou podporu.
Vážená paní ministryně, domnívám se, že na podobnou iniciativu čeká naše společnost již velmi dlouhou dobu. V dnešní době bohužel soudy rozhodují podle retoriky matky (anebo jejího právního zástupce) a žádné podobné pomůcky neměly k dispozici. V tomto máte moji plnou podporu. Nebavím se o jednotlivých hranicích, stejně to je otázka širší diskuze, kolik % kde nakonec zůstane. Dovolte mi položit otázku ze stejné sféry. Kdy nachystáte podobný manuál pro rozhodování o svěření dětí do péče? Kdy se dočkáme toho, že OBA rodiče budou mít stejná práva? Jak se zasadíte o to, že práva otců nebudou dál systematicky potlačována? Teprve potom Vám vyseknu poklonu, že jste tuto problematiku vyřešila komplexně a nejen pouze ze strany finančních požadavků matek. Zdravím KV (Kamil Vespalec) 
Děkuji za Vaši reakci a podporu. Určitě se nechci zastávat ani matek ani otců. Jde mi primárně o sjednocení rozhodovací praxe a zájem dětí. Obecně si myslím, že ženy (matky) jsou si s muži (otci) rovni v porušování práv.
25% alimentů z platu, proč ne, ale to by muselo těch 75% stačit na vše další k životu a jeho rozvoji, a to při českých příjmech nelze ve srovnání s příjmy v západoevropské unii. (archipenko) 
Souhlasím. Na druhé straně i v Rakousku, kde tabulky a algoritmy fungují, jde o procentní část příjmu.
Souhlasím s návrhem. Jen by mě zajímalo kolik se bude platit ,když má někdo více dětí s různými ženami. Např. 2děti s jednou a 1 s druhou a je rozveden. Jaká je v tomhle vaše představa. Děkuji a hezký den (Zdenek) 
To všechno jsou otázky, které musíme zodpovědět. Obecně ale je třeba říci, že žádný metodický materiál nevyřeší všechny případy, k nimž může v životě dojít. A konečné slovo bude mít vždycky soud.
Ste sympatická žena môžem Vás pozvať na rande? (Lubos) 
Můžete. Obávám se však, že nebudu mít čas :-) Všechen, který nevěnuji práci, věnuji dětem a manželovi.
Vážená paní ministrině, mám dotaz, jestli se tyto změny v placení alimentů týkají i rodin, které mají už soudně alimenty určené z předešlých let. Jestliže ano, co pro to jako matka můžu udělat, aby alimenty byli v adekvátní výši vzhledem k věku dítěte. Pozn. ( 8 leté dítě - dostávám 1000 Kč měsíčně) Děkuji za odpověď (Paní Nikol P.) 
Požádat o zvýšení výživného je možno kdykoli.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se bude konečně řešit i problematika vymáhání dlužných alimentů. Dluží-li mi bývalý manžel již několik měsíců x let zpětně na alimentech (místo 3tis posílá 1tis), jakkým způsobem to mám řešit, aby děti peníze dostali? Soudní spor trvá již několik let a děti téměř "nemají co jíst". Proč dlužné alimenty nezaplatí matkám stát a nevymáhá je po dlužníkovi sám? Copak může matka samoživetelka zapaltit ještě právníka a řešit neustále dokola soud, který stejně nikam nevede a neustále se odročuje? Řešení vyplácení dlužných alimentů by sice stálo stát asi nemalé peníze, ale stát dokáže peníze vymoct z dlužníka rozhodně snadněji. Děkuji za odpověď (Eliška Pekárková) 
Ano, ráda bych se i této problematice věnovala. Jenže nejde vše udělat najednou. Nyní řeším vedle odškodňování, exekucí, psychotestů i sjednocení výživného, další oblasti přijdou na řadu, jakmile vyřeším výše zmíněné. Tedy alespoň se budu snažit v tom čase, který budu mít k dispozici. Doufám, že štafetu po mně převezme můj nástupce.
Dobry den. zajimalo by me,zda zkusebni zavedeni tabulek bude brano jako smerodatne jiz letos?Zda je mozno odvolat se na tabulky jiz nyni? Soud bude probihat v dubnu 2010. Dekuji Anna (A.Formanova) 
Nyní se rozbíhá odborná a veřejná diskuse. Koncem dubna všechny poznatky vyhodnotíme a materiál by měl spatřit světlo světa v květnu. Poté proběhne roční pilotní provoz a za rok ministerstvo a členové pracovní komise vyhodnotí jeho fungování. Líbilo by se mi, kdyby docházelo jednou ročně ke korekci tabulek a případně k doplnění metodického materiálu.
Co uděláte s otci,kteří přiznávají jen část platu-ostatní,co je na ruku nikdo nepřizná a nikdo mu ten příjem nedokáže.Dělá to tak skoro každý podnikatel,ale i tak vyplácí mzdu svým zaměstnancům. A samozřejmě z toho i odvádí pojištění-jen z přiznaných peněz!!! (Ptáčková) 
Máte pravdu, bohužel. Svou vinu má i společenské prostředí, které takové jednání otce neodsuzuje.
Paní ministryně, ve Vašem návrhu Vás podporuji. Co ale uděláte s tím, že soudy nemají naprosto žádnou moc svá rozhodnutí vymoci? V mém případě soud již několik let bezmocně přihlíží naprostému ignorování protistrany co se týče soudního rozhodnutí ve věci nezletilé. Děkuji za Vaše stanovisko. (Štěpánka) 
Děkuji za podporu. Snažím se zlepšit situaci i v oblasti exekucí a odškodňování. Vím, že změny nebudou vidět hned, ale dělám, co můžu. Bohužel můj pracovní den má jen 15 hodin.
nejsem sice člověkem který by měl platit výživné,ale napadá mne jen jedna otázka.Jste tam nahoře normální???? (miloslav) 
Nekdy si nejsem jista. Ale kdo to o sobě může s jistotou říci?
Dobrý den. Paní ministrině. Tabulky jsou hezké. Ve Vašem případě však hodně nedokonalé a chudé. Myslíte si, že když jedno(eventuelně víc dětí) rozmazlíte vysokými alimenty a ještě hůř, rozmazlíte bývalé manželky, že hájíte zájmy dětí? Uvědomujete si, že tím v mnoha případech zničíte nejen otce, ale i další jeho děti třeba v dalším spokojeném vztahu? Jaká práva mají další děti? Díky špatným zákonům o alimentech totiž žádná! (Iveta ) 
Nic není dokonalé. Iniciovala jsem otevření debaty ohledně tématu, které dosud zůstávalo pod pokličkou.
Dobrý den, nedomníváte se, že příliš vysoké alimenty odradí muže od zakládání rodin? Když manželství nevyjde a dojde k rozvodu, muž bude finančně zlikvidován a bez šance založit novou rodinu. Nebylo by spíše na místě vymýšlet změny podporující porodnost? (truman) 
Nemyslím. Navíc metodický materiál pro soudce je v mé pravomoci. Podpora porodnosti patří do gesce ministra práce a sociálních věcí.
Mohu se Vás zeptat zda návrh mateřské myslíte opravdu vážně, nebo je to jen možnost jak na sebe upoutat pozornost a nebo jste se opravdu zbláznila ? Opravdu by mě zajímala Vaše odpověď a kde jste na takovéto závěry mohla dospět, tedy podle jakých výchozích údajů. Děkuji (Vojtěch Palivec) 
Mateřskou neřeším, snažím se najít nástroj, který by sjednotil dnes roztříštěnou soudní praxi. Jde mi o to, aby fiktivní Aničce z Rokycan přiznal soud přibližně stejné výživné jako stejné Aničce z Břeclavi. Podle mých zjištění jsou dnes rozdíly i 100% a s tím se nechci smířit.
Sem napište Vaši otázku Dobrý den paní ministryně,1/ podle čeho určujete procenta výživného?2/Nemyslíte, že by tímto krokem rodič platící výživné na dítě,jež nemá v péči "okrádal" své děti, s nimiž bydlí ve společné domácnosti?Lehkými počty při pěti dětech 18+ už by jaksi nebylo z čeho dávat.Navíc z čeho by pak žil rodič? (Zdenda) 
Pracovní skupina, která pro mě návrh tabulky připravila, se inspirovala rakouskou úpravou a vycházela z údajů Českého statistického úřadu, z průměrných nákladů na dítě různého věku a ze současné rozhodovací činnosti soudů. Materiál bude nyní podroben odborné i široké diskusi, do které se taktéž můžete zapojit (bude od příštího týdne na webových stránkách ministerstva spravedlnosti) a další debaty se budou týkat zejména výživného pro větší počet dětí.
Podle mého názoru se sanžíte jen získávat voliče, tnahle nesmysl nic neřeší  (Anna ) 
Nesouhlasím. Nejsem člen žádné strany a ve volbách nekandiduju, proto nemám zapotřebí získávat voliče. Naopak za situace, kdy se rozpadá polovina patrnerství a manželství, se otázka výživného týká poloviny všech dětí.
Ráda bych se dozvěděla, jak chtějí soudy zjiš´tovat příjmy OSVČ, když většina z nich je s výdělkem v mínusu? A dále bych ráda věděla jak se budou posuzovat výše u obou rodičů, pokud je dítě zletil, studuje VŠ denní studium a bydlí samo?  (Šilhavá) 
Vím, že je to problém. I tyto otázky bude řešit metodický materiál, na němž ministerstvo pracuje. V mnoha případech se vyhledávání důkazů o příjmech rodičů podobá činnosti detektivní kanceláře.
započítává se při určení výše výživného i plat partnerky,se kterou žije otec mého dítěte ve společné domácnosti? (a.t.k.a@seznam.cz) 
Bohužel otázky tohoto typu jsou právními dotazy, a jakkolik jsem se v minulosti živila jako advokát a odpovědět bych uměla, nepatří jejich zodpovídání do činnosti ministra, ale advokáta nebo právní poradny.
rozsudek o výši výživného mám z roku 2003.synovi je nyní 13 let a expartner platí částku 2000.kč.když podám návrh na zvýšení,jako samoživitelka,vyhoví mi soud? (kulihova@seznam.cz) 
Podle mých zkušeností je-li časový odstup větši než dva roky, soud výživné upravuje, neboť za tu dobu téměř jistě dojde ke změně poměrů. Takže ano. Nicméně dotazy tohoto typu doporučuji položit advokátovi.
Kolik máte dětí? Pěkný den! (Lojza) 
Dobrý den. Děkuji za otázku. Dvě. Syna 10 let a dceru 15 let.