Zdarma za 20 dní

Výměna propadlého řidičáku, pokud na ni nespěcháte, je zdarma. Úřady na ni mají 20 dní a nepotřebujete utrácet ani za fotografie – úředníci si je vytáhnou z archivu, nebo pořídí nové. Pokud byste potřebovali nutně výměnu rychlejší, do 5 dní, bude vás to stát 700 korun.

Máte už bankovní identitu?

Nejsnazší cestou, jak vše vyřídit, je zřídit si bankovní identitu. Tu poskytují velké banky zdarma k účtu a umožní vám identifikovat se i na Portálu občana. Jinak byste potřebovali datovou schránku, čtečku karet a další pomůcky. S bankovní identitou přístup do úřednického matrixu potvrdíte stejně jednoduše jako platbu.

Přes Portál občana

Přihlaste se

Do adresního řádku napište obcan.portal.gov. cz. Přihlaste se přes svoji bankovní identitu, datovou schránku, pomocí eObčanky nebo klíčem eGovernmentu. Po autorizaci byste měli před sebou vidět stránku Portál občana. 

Zkontrolujte platnost

Pod záložkou »údaje« nebo pod kartou »doklady« najdete seznam svých dokladů. Najdete zde i platnost dokumentů.

Zažádejte o nový

Tlačítkem »Zažádat o nový« se dostanete do sekce »Podání«, kde budete mít předvyplněnou žádost. Tu stačí zkontrolovat, případně doplnit, a vybrat si úřad, kam si pro hotový průkaz dojdete. 

Čekejte a vyzvedněte

Na zadaný telefonní kontakt či e-mail vám přijde upozornění, že nový průkaz již je hotový a čeká na vás na předem zvoleném úřadě.

Stačí jen vyzvednout

Naštěstí se nemusíte v současné situaci tlačit ve frontách a zažádat o vystavení nového řidičského průkazu můžete třeba z obýváku. Až bude hotový, pípne vám v mobilu SMS a vy si ho na úřad, který si vyberete, jen dojdete vyzvednout. A pokud nebudete chtít vydání řidičského průkazu urychlit, nezaplatíte za to ani korunu. 

Někteří mají odklad

Podle evropského nařízení musely vlády v pandemii prodloužit platnost řidičáků. Ty, které končily mezi 1. zářím 2020 a 30. červnem 2021, platily automaticky o 10 měsíců déle. Jenže řadě z nich už toto prodloužení vypršelo a i těm posledním zbývá jen pár měsíců. Za jízdu bez platného dokladu přitom můžete dostat pokutu až 2500 Kč.

Jak se změnil vzhled SPZ?

Video
Video se připravuje ...

Jak se změnil vzhled SPZ v Čechách. Videohub