23:30
5. 3. 2021
!

Přinášíme stručný souhrn toho, co přinesl dnešní den:

  • V nemocnicích bylo ve čtvrtek 8153 lidí s covidem, o 261 méně než ve středu, ale o 700 více než před týdnem. V těžkém stavu je 1735 z nich.
  • Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Bonus k nemocenské má bránit propadu příjmů, a motivovat tak obyvatele k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty.
  • Česká republika aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s onemocněním covid-19 do Německa, Švýcarska a Polska.
  • Vláda na dnešním zasedání schválila pracovní povinnost části studentů v nemocnicích. Týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů.
  • Maturanti zapojení do práce kvůli epidemii covidu-19 asi letos nebudou muset skládat maturitní didaktické testy. Takto by se jim mohly ulehčit maturitní zkoušky. Ústní maturity by se jim rušit neměly.
  • Povinné testování bude od 10. března platit i pro veřejný sektor, a to pro úřady s 50 a více pracovníky. Zaměstnanci bez testu nebudou od 17. března vpuštěni na pracoviště.
  • Česko nezačalo jednat s Čínou o dodávce vakcíny Sinopharm. Řekl to premiér Andrej Babiš (ANO). Potvrdil ale, že žádal prezidenta Miloše Zemana, aby čínského prezidenta v této věci kontaktoval.
  • V březnu má do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700.000 od společností Pfizer/BioNTech. Cílem je v březnu podávat alespoň 35.000 dávek vakcíny denně, v dubnu pak 100.000.
  • Část testů původně určených pro školy bude použita na testování zaměstnanců státní správy. Pro testování žáků a studentů zůstane k dispozici 2,6 milionu testů.
  • Vláda vyzvala zaměstnavatelské svazy, aby firmy dělaly maximum pro to, aby lidé co nejvíce využívali práci z domova, takzvaný home office.
  • V Plzeňském kraji fungují v režimu hromadného postižení osob všechny nemocnice. 
  • Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny, které jim ministerstvo přislíbilo za jejich pracovní nasazení během koronavirové pandemie, v květnové výplatě. Měli by obdržet částku srovnatelnou s loňskem.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje ředitelku moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavlu Svrčinovou, která má v polovině března vystřídat ve funkci hlavní hygieničky Jarmilu Rážovou, za odborníka na svém místě. Chce, aby o epidemii mluvila na veřejnosti.

Na celém světě byla nákaza koronavirem potvrzena u bezmála 116 milionů lidí, více než 2,57 milionu s covidem-19 zemřelo.

  • Saské nemocnice jsou připraveny přijmout prozatím devět českých pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19, další lůžka pak nabízí další německé spolkové země.
  • Kanadské regulační úřady dnes schválily nasazení vakcíny proti covidu-19 od americké společnosti Johnson & Johnson, čímž země získala jako první na světě možnost naočkovat svoje občany čtyřmi různými látkami.
  • Australská vláda dnes požádala Evropskou komisi, aby přehodnotila zákaz vývozu vakcíny proti covidu-19 do Austrálie. Ve čtvrtek italské úřady neumožnily do Austrálie vyvézt zhruba 250.000 dávek přípravku od společnosti AstraZeneca.
  • Rakousko zrušilo věkový limit 65 let pro očkování vakcínou AstraZeneca. Údaje zveřejněné ve velkých studiích podle ministerstva zdravotnictví ukazují, že toto omezení není potřeba a přípravkem je možné očkovat i lidi nad touto věkovou hranicí.
  • Kypr od 1. května umožní volný vstup na své území britským turistů, kteří byli plně očkovaní proti covidu-19. Uvolněním povinností se Kypr snaží restartovat cestovní ruch, který loni klesl o 85 procent.

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Dění v Česku i ve světě budeme sledovat zase od sobotního rána.

22:56
5. 3. 2021

V Německu začnou některé supermarkety už o tomto víkendu prodávat testy na covid-19 určené pro domácí samotestování. Od soboty je budou moci zákazníci koupit u pokladen v prodejnách Aldi, příští týden budou dostupné v řetězcích drogerií Rossmann a dm. Informovala o tom dnes agentura DPA.

22:25
5. 3. 2021

Pro část Liberce a Jablonce udělil dnes místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) výjimku z cestování mezi okresy. Týká se osob s trvalým bydlištěm v městské části Liberec-Vratislavice nad Nisou a v městské části Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou. 

21:59
5. 3. 2021

S přibývajícími dotazy na konkrétní situace, do kterých se lidé během lockdownu a omezení pohybu na okresy dostávají, přidává ministerstvo vnitra i odpovědi.

21:35
5. 3. 2021

V Belgii budou od dubna opět povolená venkovní setkání do deseti osob, děti budou moct strávit velikonoční prázdniny na táborech, ale dovolené v zahraničí zůstanou i nadále zakázané. Bary, restaurace, kina a tělocvičny se podle plánu belgické vlády otevřou od 1. května, pokud se do té doby nezhorší epidemická situace. Po jednání vlády dnes plán na rozvolňování představil premiér Alexander De Croo.

21:12
5. 3. 2021

 Položením svíčky na nádvoří prezidentského paláce v centru Bratislavy a minutou ticha dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila oběti nemoci covid-19. Zároveň vybídla obyvatele země k osobní odpovědnosti v nynější nepříznivé epidemické situaci. Učinila tak v předvečer prvního výročí potvrzení výskytu koronavirové nákazy na Slovensku.

„Zapálili jsme sedm svíček ke vzpomínce na více než 7000 obětí (koronaviru). Všem pozůstalým chci vyjádřit upřímnou soustrast. Světlo, které jsme zapálili, ať symbolizuje nejen vzpomínku na ty, kteří od nás předčasně odešli, ale ať je také nadějí, kterou všichni tak velmi potřebujeme,“ řekla Čaputová, ke které se během pietního aktu připojili vojáci čestné prezidentské stráže se svíčkami.

Zajtra uplynie rok, odkedy sa na Slovensku objavil prvý človek infikovaný novým koronavírusom. V predvečer tohto...

Zveřejnil(a) Zuzana Čaputová dne Pátek 5. března 2021
20:53
5. 3. 2021

Pláže na Kubě kvůli koronaviru zejí prázdnotou, bez turistů sem moc nechodí ani místní.

Koronavirus na Kubě. Koronavirus na Kubě. Koronavirus na Kubě.
20:26
5. 3. 2021

Několik set Izraelců, kteří mají za sebou očkování proti covidu-19, se dnes zúčastnilo v Tel Avivu koncertu pořádaného radnicí. Jak informovala agentura AFP, jde o první akci tohoto druhu od začátku epidemie a také o uplatnění výhody očkování. U vstupu se museli lidé prokázat potvrzením ministerstva zdravotnictví o naočkování dvěma dávkami vakcíny firem Pfizer a BioNTech.

Koncert izraelského zpěváka Ivriho Lidera se konal na stadionu, kde diváci seděli v dostatečných odstupech. Zúčastnit se mohlo 500 lidí, kteří měli roušky. „Je to geniální, mám radost, čekala jsem na ten koncert netrpělivě. Doufám, že se vrací doba, kdy se budeme moci vrátit ke svým dřívějším životům,“ řekla jedna z divaček Reut Goferová.

Koronavirus v Izraeli: V Tel Avivu uspořádali koncert, ale jen pro očkované. Koronavirus v Izraeli: V Tel Avivu uspořádali koncert, ale jen pro očkované.
20:12
5. 3. 2021

Masarykova univerzita v Brně se ohradila proti vyhlášení pracovní povinnosti studentů pomáhat v nemocnicích. Rektor Martin Bareš uvedl, že je potřeba povolat k povinné zdravotní službě ambulantní specialisty a že studenti pomáhali už několik měsíců. Pracovní povinnost schválila vláda dnes, týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů.

Podle univerzity je to krok nesprávným směrem, který nepřináší dlouhodobé řešení a do současné situace vnese další chaos. Podle mluvčího univerzity Pavla Žáry se k nesystémovému řešení vyjádřila i Asociace děkanů lékařských fakult ČR s tím, že již třetí vyhlášení pracovní povinnosti ohrožuje kvalitu výuky a může mít negativní dopad na celou společnost.

20:00
5. 3. 2021

Ode dneška platí omezení nočního vycházení v Riu de Janeiru, restrikci vyhlásil starosta brazilského velkoměsta Eduardo Paes. Kromě toho nařídil, aby bary a restaurace zavíraly v pět hodin odpoledne, noční a taneční kluby byly dočasně uzavřeny úplně, pořádání sambových večírků je nyní nezákonné.

Koronavirus v Brazílii. Koronavirus v Brazílii.
Zobrazit celý online