00:05
24. 2. 2021
!

Vláda zakázala od 26. 2. do 11. 4. kvůli novým mutacím koronaviru vstup Čechů až na neodkladné výjimky do několika afrických a jihoamerických zemí.

"Ministerstvo zdravotnictví proto českým občanům a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací," uvedl úřad vlády.

Češi tak nesmí cestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambie a Zimbabwe.

23:44
24. 2. 2021
!

Vláda dnes nerozhodla o případném zpřísnění opatření proti epidemii. V jednání bude pokračovat ve čtvrtek od 18:00, řekl novinářům mluvčí kabinetu. Tisková konference se tak přesouvá na zítřejší večer. 

Video Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24.2.2021) - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...
23:41
24. 2. 2021

TOP 09 by dala přednost vyhlášení nového nouzového stavu před prodloužením stávajícího. Záměr vlády kritizuje i expředseda lidovců Marek Výborný.

23:18
24. 2. 2021

Testování ve firmách by podle informací České televize mělo být povinné pro průmyslové podniky. 

23:12
24. 2. 2021

Vakcína Johnson & Johnson je podle analýzy USA bezpečná a účinná. Do globální studie bylo zapojeno skoro 44.000 dobrovolníků. Ve Spojených státech vykazovala látka 72procentní účinnost, v Latinské Americe 66procentní a v JAR, kde se rozšířila nová mutace koronaviru, byla účinnost 57 procent.

23:05
24. 2. 2021

Vláda by měla přispívat 60 korun na jeden test pro firemní testování. Avizoval to premiér Andrej Babiše (ANO) ještě před samotným jednáním. Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už dříve také uvedl, že cena testů se pohybuje od 60 do 150 korun. 

Zaměstnavatelé budou mít povinnost všechny pozitivně testované pracovníky hlásit hygienickým stanicím.

22:43
24. 2. 2021

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) informoval během jednání vlády o tom, že stát bude kompenzovat plošné testování ve firmách živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na 4 testy na člověka měsíčně.

22:39
24. 2. 2021
!

Vláda požádá Sněmovnu o nouzový stav do konce března

Vláda požádá Sněmovnu o zrušení usnesení, podle kterého má nynější nouzový stav v Česku skončit spolu s účinností tzv. pandemického zákona a nejpozději v sobotu 27. února. ČTK to sdělil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet současně požádá poslance, aby nouzový stav kvůli epidemii covidu-19 platil do konce března.

„Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o revokaci usnesení o ukončení nouzového stavu a o souhlas s prodloužením do 31. března,“ napsal ČTK Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že opatření podle pandemického zákona v současné epidemické situaci nestačí. Kabinet nyní jedná o zpřísnění pravidel.

22:28
24. 2. 2021

Cestující přijíždějící do Polska z České republiky a Slovenska čeká od soboty karanténa, pokud nebudou mít negativní test nebo nebudou očkováni dvěma dávkami vakcíny proti nemoci covid-19. Podle polských médií o tom dnes informoval polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski na tiskové konferenci, na níž oznámil zpřísnění restrikcí kvůli třetí vlně šíření koronaviru v Polsku.

22:24
24. 2. 2021

Za paskvil označili předlohu pandemického zákona senátoři Václav Láska (SEN 21) a Jan Horník (STAN). Láska se pak do ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pořádně opřel. 

„Málokdo z lidí je dnes schopen říci k dnešnímu dni, co vlastně může a co nemůže. Je v tom absolutní chaos. Vláda se nenaučila za rok komunikovat. Ani na svých tiskovkách, ani na nějakém oficiálním webu. A divíte se, že lidé už jsou z toho zmatení, když neví, co platí? Divíte se, že mají plné zuby toho, když vládní politici sami nejdou příkladem? Když si chodí do restaurací, chodí si na mejdany?“ tázal se Blatného.

„Lidé jsou z toho unavení a vy je teď dorazíte tím, že řeknete, že za to jsou odpovědní oni! Je to zbabělost. Je to velká zbabělost,“ vytkl senátor ministrovi, který zde předlohu hájil. Pandemický zákon se nyní vrací do Sněmovny s pár úpravami. 

Zobrazit celý online