22:29
20. 2. 2021

Nejdůležitější události za sobotu z Česka:

  • Denní nárůst potvrzených případů koronaviru se čtvrtý den drží nad 10 000, počet úmrtí s covidem přesáhl podle dat ministerstva zdravotnictví 19 000. V pátek testy odhalily 11 192 nakažených.
  •  V posledních dnech stoupá v Česku i počet zemřelých s covidem, na čtvrtek zatím připadá 154 úmrtí, což je nejvyšší počet zemřelých za jeden den od poloviny ledna.
  • V Česku je epidemická situace podle premiéra Andreje Babiše (ANO) extrémně nepříznivá, zpochybnil tak návrat maturantů a devátých ročníků do škol k začátku března. Zároveň chce, aby byla zrušena soutěž na dodávku antigenních testů do škol.
  • Česká republika má za uplynulých 14 dní v přepočtu na 100 000 obyvatel 977 nových případů, a je tak ve srovnání s okolními zeměmi výrazně na prvním místě. 
  • Česko získá 12 000 dávek zatím neregistrovaného léku od firmy Regeneron, který se používá k léčbě covidu-19. V březnu dorazí 4000 dávek, stejné množství také v dubnu a květnu. 
  • V Mratíně u Prahy před domem ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dnes v poledne lidé demonstrovali proti vládním koronavirovým opatřením.
  • Jiří Janeček z iniciativy Chcípl PES, která sdružuje protestující podnikatele, dostal pokutu 10 000 korun za to, že měl přes vládní opatření proti koronaviru opakovaně otevřenou svou restauraci v Jincích na Příbramsku. 
  • Podpora firem podnikatelů zasažených dopady pandemie se bude muset zřejmě v květnu nebo červnu změnit z dotací na záruky za úvěry. Důvodem je kapacita státního rozpočtu.
22:27
20. 2. 2021

Nejdůležitější události za sobotu ze světa:

  • Polsko podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského nevylučuje omezení na hranicích s Českem a Slovenskem.
  • Rusko schválilo třetí vakcínu proti covidu-19 ruské výroby. Jde o preparát CoviVac Čumakovova střediska Ruské akademie věd. Používat se začne v březnu, kdy bude k dispozici 120 000 dávek této očkovací látky.
  • Nejméně 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19 bylo již aplikováno ve 107 zemích světa, uvádí na základě oficiálních statistik a svých propočtů agentura AFP. 
22:05
20. 2. 2021

Městys Všeruby u hranic poskytl dočasný azyl německé policii, která nonstop prověřuje české občany mířící do Bavorska. Němci požádali o to, aby mohli kontrolovat na české straně, podobně jako to bylo na jaře na Folmavě, kdy byli Češi v Německu. V sobotu to řekl starosta Václav Bernard (STAN). Do pátku kontrolovali Němci na své straně oba směry v jednom pruhu, což způsobovalo problémy. Souhlas dostali od Ministerstva vnitra ČR.

21:26
20. 2. 2021

Takto vypadá letiště v Kanadě: Prázdné, s minimem cestujících. Je to realita většiny letišť po celém světě v době pandemie.

Letiště v Kanadě v době koronaviru Letiště v Kanadě v době koronaviru Letiště v Kanadě v době koronaviru
21:21
20. 2. 2021

Člen komise hodnotící nabídky na dodání testů pro školáky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi. Na twitteru to dnes uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Hamáček dnes řekl serveru Aktuálně.cz, že meziresortní výběrová komise z tendru vyřadila firmu Chironax i proto, že na ni vyvíjela „nestandardní“ nátlak. Odkazovat se měla na komunikaci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády dnes tendr, ve kterém vyhrála společnost Tardigrad International Consulting, kritizoval a požaduje jeho zrušení.

„Policie dnes přijala oznámení jednoho z členů hodnotící komise k veřejné zakázce - nákup antigenních testů pro testování na školách. Důvodem je nestandardní působení na výběrovou komisi,“ napsal Hamáček na twitteru.

21:00
20. 2. 2021

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu mělo tento pátek večer hodnotu 1,01 a dnes dokonce 1,07. Znamená to, že 100 infikovaných v průměru nakazí dalších 101 respektive 107 lidí. Do pátku zůstával tento údaj po několik týdnů pod číslem jedna. Podle agentury DPA to znamená, že se i přes koronavirová omezení rychleji šíří nakažlivější varianty viru.

„Možná jsme znovu v bodu obratu. Klesající trend posledních několika týdnů už zjevně nepokračuje,“ uvedl v pátek podle DPA ředitel RKI Lothar Wieler. Ten dnes v diskusi s ministry zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí apeloval zejména na dodržování protiepidemických opatření. „Falešné sliby nikomu nepomůžou a je to jednoduše tak, že musíme tato opatření, která jsou známá, po určitý čas ještě dodržovat,“ řekl.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn prohlásil, že Německo se nyní nachází ve „velice obtížné fázi“ pandemie, protože lidé už jsou po dvanácti měsících unavení. „Desetileté dítě strávilo desetinu svého života za pandemie,“ ilustroval svá slova šéf resortu zdravotnictví a varoval zejména před důsledky šíření mutací koronaviru

Policejní kontroly na hranicích Německa a Česka Policejní kontroly na hranicích Německa a Česka
20:27
20. 2. 2021

Takto probíhá očkování proti koronaviru v Irsku. Momentálně se očkují senioři, v oddělených boxech.

Očkování proti koronaviru v Irsku Očkování proti koronaviru v Irsku Očkování proti koronaviru v Irsku
20:08
20. 2. 2021

Navzdory šíření nakažlivější mutace se viru obává stále méně lidí. Zhruba třetina respondentů na otázku, zda se cítí ohroženi nemocí covid-19, dala na stupnici od jedné do pěti nejnižší známku. Čtvrtina pak dala dvojku a 30 procent trojku. Největší riziko vnímá šest procent dotázaných. Před měsícem bylo méně lidí, co se necítí ohroženi, jedničkou své obavy ohodnotilo 23 procent.

S platností znovu vyhlášeného nouzového stavu do konce února souhlasí víc než polovina oslovených. Opačný názor mají asi dvě pětiny dotázaných. Zrušení nouzového stavu preferují zejména mladší lidé do 45 let, naopak většina seniorů je pro jeho prodloužení.

Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi.

20:06
20. 2. 2021

Devět z deseti lidí je pro návrat žáků a studentů do škol. Proti je méně než desetina, přičemž jde často o lidi mezi 18 a 29 lety. Asi čtvrtina studentů by raději ještě zůstala dál doma. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Podmínkou pro návrat by podle zhruba dvou třetin respondentů mělo být testování žáků i učitelů.

K dalším opatřením uvedeným v souvislosti s návratem do škol patřil pozvolný návrat třeba formou střídání tříd po týdnech, omezení počtu lidí v uzavřených prostorách nebo ponechání části výuky on-line.

Školáci se samotestují na koronavirus ve třídě v americkém Bostonu (28. 1. 2021)
19:20
20. 2. 2021

WHO pro africký region na twitteru napsala: „Přes 3,8 milionů potvrzených případů na kontinentu Afrika s více než 3,3 miliony uzdravených a 100 000 úmrtí komulativně.“

Zobrazit celý online