23:20
19. 2. 2021
!

Podívejme se na přehled toho nejdůležitějšího z oblasti koronaviru ze zahraničí. S dalšími aktualitami ke koronaviru se přihlásíme v sobotu ráno.

  • Evropská unie zdvojnásobí své příspěvky do mezinárodního očkovacího programu COVAX až na miliardu eur (25,86 miliardy Kč).
  • Saská vláda chce jednat s českými pendlery o zpřísněných karanténních podmínkách přeshraničního dojíždění za prací. Digitální konference je připravována na nadcházející týden, konkrétní datum ještě upřesněno nebylo.
  • V Německu za uplynulý den přibylo 9113 nových případů koronaviru a dalších 508 úmrtí pacientů s covidem-19. Je to méně než před týdnem. Minulý pátek institut oznámil 9860 nově potvrzených infekcí a 556 úmrtí za 24 hodin.
  • Vakcína proti covidu-19 od britsko-švédského výrobce AstraZeneca je účinnější, když se druhá dávka aplikuje v delším, zhruba tříměsíčním časovém intervalu od první dávky. Původně se doporučoval kratší než šestitýdenní rozestup mezi dvěma dávkami očkování.
  • Polsko zaznamenalo první výskyt nakažlivější jihoafrické varianty koronaviru, a to v okolí města Suwalki na severovýchodě země.
  • Rok 2021 bude bodem obratu ve vícestranné mezinárodní spolupráci, uvedli dnes lídři vyspělých zemí sdružených ve skupině G7 ve společném prohlášení. Dohodli se na společném postupu při obnově světové ekonomiky, jehož středobodem by měl být boj s klimatickými změnami a úbytkem biodiverzity. Zavázali se věnovat 7,5 miliardy dolarů (160 miliard korun) na podporu celosvětové očkovací kampaně proti covidu-19.
23:15
19. 2. 2021
!

Vážení čtenáři, zde je přehled nejdůležitějších událostí z domova:

Ve čtvrtek laboratoře v Česku potvrdily 11 553 případů koronaviru, zhruba o 2500 víc než před týdnem. Nových případů nákazy je potřetí za sebou víc než 10 000. Ve vážném stavu je s nemocí covid-19 v nemocnicích třetí den po sobě přes 1200 lidí, což jsou rekordní počty za dobu epidemie.

Koronavirová epidemie v Česku sílí, země má v Evropské unii suverénně nejvíce nových případů za 14 dní, ve většině států přitom nárůst zvolnil. Česká vláda tak od pondělí nepovolí provoz všech obchodů.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Stát pošle do Karlovarského a Královéhradeckého kraje více vakcín proti covidu-19.

Povinnost nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky ministerstvo zdravotnictví podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zvažuje i pro pracoviště.

Antigenní testy pro testování žáků ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Budou to čínské antigenní testy Lepu, vzorky se odebírají z kraje nosu. Stejné používají rakouské školy. První dodávka 800.000 kusů má dorazit 28. února, cena za test včetně dopravy je 65 korun.

V případě vyčerpání lůžkových kapacit v českých nemocnicích by bylo možné pacienty s lehčím průběhem covidu-19 umísťovat třeba do tělocvičen. O případné aktivaci armádního Centra biologické ochrany Těchonín ministerstvo neuvažuje.

Po oznámení povinnosti nosit respirátory v obchodech či MHD hlásí lékárny prudký nárůst zájmu. Už dřív zvýšily dodávky, zásoby zatím mají. Stát by podle některých opozičních politiků měl dávat občanům respirátory zdarma, pokud bude vyžadovat jejich nošení.

Uchazeči o studium na střední škole budou mít letos u jednotných přijímacích zkoušek, podobně jako loni, delší čas na vypracování testů. Na češtinu se jim prodlouží o deset minut, na matematiku o 15 minut. Důvodem je současná výuka na dálku. Podoba samotných testů se podle úřadu nezmění. Úřad o tom informoval na svém webu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) narazila u některých poslanců s námětem, že by Sněmovna měla zvážit vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci možnosti jednání na dálku. Podle předsedy Ústavně právního výboru Marka Bendy (ODS) přišla do dolní komory poradit, aby se rozpustil Parlament.

Ve zlínské společnosti Spur byla dnes předána pátá linka na výrobu respirátorů z Tchaj-wanu, která je na rozdíl od předchozích linek darem vlády vládě. Její výrobní kapacita je nyní čtyři miliony kusů respirátorů měsíčně. Výroba respirátorů FFP2 na lince by mohla začít do týdne, výrobní kapacita bude asi milion kusů měsíčně.

Nová pravidla kurzarbeitu Sněmovna dnes vrátila z finálního kola k dalšímu projednávání do druhého čtení. K původní vládní předloze se v dolní komoře sešly konkurenční celkové úpravy od koaličních ANO a ČSSD. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zdůraznila, že je nutné najít shodu všech aktérů.

Vedle odškodnění podle nového pandemického zákona budou dál pokračovat i programy s kompenzacemi. Podpora z nich i odškodné by měly fungovat souběžně. Návrh pandemického zákona Sněmovna schválila ve čtvrtek. Normu projedná Senát a dostane pak k podpisu prezident.

Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 registrovat kromě lidí nad 70 let také pracovníci ve školství. Aplikovat vakcínu začnou více také praktičtí lékaři. Zástupci pacientů s chronickými nemocemi upřednostnění učitelů odmítají.

Video Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem. Ředitel Marounek schválil výjimku, pak šel na fotbal - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...
22:40
19. 2. 2021

Očkování v Peru na stadionu. Lidé čekají v bezpečné vzdálenosti na vakcíny.

Očkování v Peru Očkování v Peru Očkování v Peru
21:41
19. 2. 2021

Noční zákaz vycházení, který má zpomalit šíření koronaviru, bude v Nizozemsku platit ještě přinejmenším týden. Odvolací soud dnes rozhodnutí o jeho případném zrušení odložil na příští pátek, informovala agentura Reuters. Vláda si nicméně platnost opatření hodlá pojistit novým zákonem.

Zákaz vycházení od 21:00 do 04:30 zavedla vláda premiéra Marka Rutteho 23. ledna. Podle ní je nutný v boji proti šíření koronaviru. Opatření, které je v Nizozemsku první svého druhu od konce druhé světové války, vyvolalo v zemi několikadenní násilné protesty.

V úterý dal správní soud za pravdu odpůrcům z uskupení Viruswaarheid (Pravda o viru) a zákaz zrušil. Vláda jej totiž podle něj vyhlásila na základě nouzového zákona, i když se nejednalo o akutní stav nouze. Soud vyšší instance ale ještě týž den rozhodl, že zákaz zůstane v platnosti, dokud nebude spor o něj soudně vyřešen. Dnes soud oznámil, že verdikt vynese až příští pátek.

Koronavirus v Nizozemí Koronavirus v Nizozemí Koronavirus v Nizozemí
21:28
19. 2. 2021

V práci často chytili nemoc covid-19 záchranáři, učitelé a sociální pracovníci, ale například i doručovatelé. Velký podíl nakažených je také v administrativě. Největší absolutní počet nakažených je v průmyslové výrobě, ale podíl nakažených ve výrobě na celkovém počtu pracovníků je výrazně nižší než ve výše zmíněných oborech.

Největší podíly nakažených, mimo pracovníků zdravotnických zařízení, jsou podle dat ÚZIS mezi hasiči a záchranáři, policisty, pracovníky ve školství, vojáky a sociálními pracovníky. U hasičů a záchranářů připadá za dobu epidemie v Česku na každých 1000 pracovníků asi 260 pozitivně testovaných, u školských pracovníků přes 178 a u sociálních pracovníků zhruba 146. V těchto oborech je také vysoká pravděpodobnost, že se pozitivně testovaní nakazili v práci, a to přibližně 75 až 80 procent.

21:14
19. 2. 2021

Očkování proti koronaviru vakcínou Pfizer-BioNTech na Novém Zélandu.

Nový Zéland a Austrálie uzavřely po propuknutí pandemie hranice a zavedly přísná pravidla, díky nimž se jim podařilo šíření nákazy výrazně omezit. Nový Zéland se v žebříčku téměř 100 zemí, který hodnotil, jak se vyrovnaly s šířením covidu-19, umístil na prvním místě, připomněla agentura Reuters.

Očkování proti koronaviru na Novém Zélandu Očkování proti koronaviru na Novém Zélandu Očkování proti koronaviru na Novém Zélandu
21:11
19. 2. 2021

Prezident USA Joe Biden navštívil v Michiganu sídlo firmy Pfizer, kde se vyrábí a distribuuje vakcína proti covidu-19.

Prezident USA Joe Biden navštívil výrobu vakcín proti koronaviru Prezident USA Joe Biden navštívil výrobu vakcín proti koronaviru Prezident USA Joe Biden navštívil výrobu vakcín proti koronaviru
20:53
19. 2. 2021

Očkování rizikových skupin v Albánii vakcínou Pfizer-BioNTech.

Očkování proti koronaviru v Albánii Očkování proti koronaviru v Albánii Očkování proti koronaviru v Albánii
20:42
19. 2. 2021

Zdravotníci v Peru testují obyvatele na koronavirus.

Koronavirus v Peru Koronavirus v Peru Koronavirus v Peru
20:16
19. 2. 2021

Vysočinské nemocnice s. r. o. v Humpolci přijaly dnes večer deset pacientů s covidem-19 ze Sokolova. Převoz zajistila pražská záchranná služba.

Převoz pacientů s covidem-19 ze Sokolova do Humpolce Převoz pacientů s covidem-19 ze Sokolova do Humpolce Převoz pacientů s covidem-19 ze Sokolova do Humpolce
Zobrazit celý online