23:16
18. 2. 2021

Následuje přehled událostí ze zahraničí. Děkujeme za pozornost, s dalším zpravodajstvím o koronaviru se přihlásíme v pátek ráno.

  • Celkový počet případů infekce ve světě podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal hranici 110 milionů. Posledních deset milionů nákaz přibylo za 23 dní, předchozích deset milionů přibylo za 16 dní a předtím stejný počet přibyl za 15 dní. Tempo šíření nákazy tedy mírně zvolňuje.
  • Obnovení kontrol na německo-českých hranicích je i v zájmů Čechů a jejich boje s pandemií nemoci covid-19, řekl německý ministr vnitra Horst Seehofer. Dodal, že opatření, která jsou vůči Česku, uplatňuje Německo vůči všem zemím světa, které považuje za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Uvedl také, že kontroly budou zřejmě pokračovat i po 3. březnu.
  • Děti a dospívající zažívají při pandemii úzkost, ztrácí naději, upozorňují v posledních dnech média ve Spojených státech či Británii. Studie ukazují sílící pocity úzkosti a odborníci na mentální zdraví se snaží čím dál víc bít na poplach.
  • Imunita získaná po prodělaném covidu-19 je poměrně stabilní, ukazuje rakouská studie na obyvatelích tyrolského střediska zimních sportů Ischglu. U 90 procent těch, u nichž byly protilátky potvrzeny loni v dubnu, byla také v listopadu zjištěna imunita vůči infekci, dokládá studie.
  • Ve Spojených státech se za prvních šest měsíců loňského roku snížila naděje dožití o jeden rok na průměrných 77,8 let. S odkazem na uveřejněná vládní data o tom informoval list The New York Times (NYT).
  • Lidé na Filipínách se kvůli pandemii covidu-19 musejí už rok podřizovat tvrdým podmínkám karantény, která je jedna z nejpřísnějších na světě. Nejhůře jsou na tom obyvatelé nejpostiženějších částí země, kde už od poloviny března 2020 nesmějí děti, mládež a senioři nad 65 let opouštět své domovy.
23:14
18. 2. 2021

Vážení čtenáři, přinášíme vám již tradiční přehled nejdůležitějších událostí z domova:

  • V Česku znovu přibylo víc než 10 000 nakažených covidem za jeden den. Laboratoře ve středu odhalily 10 813 případů, skoro o 1300 víc než před týdnem.
  • V nemocnicích je skoro 6200 pacientů s koronavirem, z toho přes 1200 ve vážném stavu. Na jednotkách JIP a ARO zbývá 148 lůžek pro covidové pacienty. Pacientů s covidem ve vážném stavu je nejvíc od začátku epidemie.
  • Za poslední týden se nakazilo covidem-19 přes 1300 zdravotníků. Od zhruba poloviny ledna začal počet aktuálně nakažených lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků klesat. Odborníci to spojovali i s vyšší proočkovaností této skupiny.
  • Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice zřejmě dostanou pravomoci vydávat širší restrikce proti covidu-19. Výslovně budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně. Nebude nutný nouzový stav. Sněmovna návrh zvláštního zákona schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze.
  • Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou, tak otevření obchodů a další změny nejsou možné, uvedl ministr školství Robert Plaga. Musí se také testovat ve firmách.
  • Lékový ústav přijal pět hlášení o úmrtí lidí, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19. Za týden počet vzrostl o čtyři. Budou se prověřovat.
  • Na otevření obchodů od začátku příštího týdne není ve vládě jednotný názor, řekl ve Sněmovně novinářům premiér Andrej Babiš. Babiš řekl, že sám žádný názor nemá a vyslechne si návrhy ostatních ministrů.
  • Otevření zbytku maloobchodů za přísných hygienických podmínek by výrazně nezhoršilo pandemickou situaci, míní ministr průmyslu Karel Havlíček. Vláda to projedná v pátek.
  • V momentě, kdy stále rostou čísla nakažených koronavirem a jsou plné jednotky intenzivní péče, není prostor na rozvolňování, řekl ministr vnitra Jan Hamáček.
  • S ohledem na horšící se epidemickou situaci v Česku by premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula byl nyní pro to, aby se v zemi zavedla na dva až tři týdny striktní opatření a teprve poté se začala uvolňovat.
  • Premiér Andrej Babiš ukončil večer spolupráci s Romanem Prymulou. Důvodem byla jeho účast na fotbalovém zápasu Slavie.
  • Uzavřené okresy zatím nedostanou vyšší příděl očkovacích vakcín proti covidu, i když o ně požádaly ministerstvo. Zamítlo to s tím, že vakcín je málo.
  • Premiér Babiš dopisem požádal Izrael o případné přebytky vakcín proti covidu, uvedl server Seznam Zprávy. Izrael očkuje nejrychleji na světě.
  • Ministr zahraničí Tomáš Petříček požádal šéfa německé diplomacie Heika Maase o přehodnocení přísných opatření v Německu, zejména pro pendlery a nákladní dopravu. Rychlou a radikální změnu však neočekává.
22:31
18. 2. 2021
!

Premiér Andrej Babiš ukončil spolupráci s Romanem Prymulou. Uvedl to server Novinky.cz „Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně, vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma,“ napsal Novinkám premiér Andrej Babiš.

„Nemluvě o tom, že to zase působí papalášsky. Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné,” dodal Babiš.

Roman Prymula se přišel podívat na zápas Slavie
22:16
18. 2. 2021
!

Měl jsem negativní test, sdělil ČTK poradce premiéra Prymula k účasti na fotbalovém zápase. Blatný DVTV řekl, že účast Prymuly na akci nebyla správná.

22:02
18. 2. 2021

Příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem, jejichž činnost byla omezena vládními opatřeními proti epidemii koronaviru, se zdvojnásobí na 1000 korun denně. Příspěvek už nebude navázán na nouzový stav a na podporu dosáhnou ti, jejichž tržby se snížily minimálně o 50 procent. Schválila to dnes Sněmovna v rámci nového vládního systému kompenzací. Předlohu příští týden posoudí Senát.

Opozici se nepodařilo zmírnit podmínky pro nárok na příspěvek. Piráti, ODS, STAN, TOP 09 navrhovali snížit limit pro propad tržeb na 30 až 40 procent. Piráti podobně jako KDU-ČSL požadovali, aby zákon garantoval dosavadní příspěvek 500 korun denně pro ty, kteří novým podmínkám nevyhoví.

Bonus bude podle předlohy vyplácen za únor a březen. Vláda ale zákonem získá mandát zavést další bonusová období, která odpovídají vždy jednomu dalšímu kalendářnímu měsíci, a to nejdéle do konce roku 2021.

21:54
18. 2. 2021

Na sociálních sítích už se objevují reakce na Romana Prymulu a další, kteří se dnes přišli podívat na fotbalový zápas Slávie.

21:09
18. 2. 2021

Na očkování proti koronaviru dohlíží v Mexiku armáda.

Očkování proti koronaviru v Mexiku Očkování proti koronaviru v Mexiku Očkování proti koronaviru v Mexiku
21:00
18. 2. 2021

Roman Prymula (57) ještě ve čtvrtek ráno hrozil Čechům tvrdým lockdownem a zpřísňováním hygienických opatření. „Situace je nepochybně poměrně závažná. Když se podíváme na historický vývoj té epidemie u nás, tak tady byly i vyšší počty nakažených, nicméně ukazuje se, že britská mutace může mít i závažnější klinický průběh. Teď už jsou data z Velké Británie, která to potvrzují,“ uvedl pro ČT.

No o pár hodin později šel sám „příkladem“, když si vyrazil do společnosti. Uvelebený v křesle slávistického stadionu si náramně užíval celých devadesát minut bezgólové bitvy. Nebyl zdaleka jediným prominentem v ochozech. Důležitý mač přilákal na tribunu i hradního kancléře bez prověrky Vratislava Mynáře (53) s manželkou Alex, šéfa České televize Petra Dvořáka (56) i kovaného slávistu a europoslance Alexandra Vondru (ODS, 59).

Roman Prymula se přišel podívat na zápas Slavie Zápas Slavie s Leicesterem navštívili například bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, tenistka Petra Kvitová, hradní kancléř Vratislav Mynář nebo ředitel České televize Petr Dvořák
20:57
18. 2. 2021

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval, aby Evropa a Spojené státy část svých zásob vakcín proti covidu-19 poskytly chudším zemím. V rozhovoru, který dnes zveřejnil list Financial Times, řekl, že by se měly bohatší země vzdát čtyř až pěti procent dávek, a pomoci tak se zvládnutím pandemie.

Malá část evropských a amerických zásob vakcíny by podle Macrona pomohla chudým zemím, například v Africe, zahájit očkovací kampaň. Očkování v evropských zemích a USA by to přitom podle něj nijak neohrozilo. Krok podle prezidenta podporuje i německá kancléřka Angela Merkelová.

Macron rovněž řekl, že zaslání pěti procent zásob vakcín do chudých zemí by mimo jiné oslabilo pozici Číny a Ruska, které podle něj zneužívají nedostatku vakcín a snaží se protlačit své přípravky nejisté kvality.

Francouzský prezident Emmanuel Macron.
20:38
18. 2. 2021
!

Sněmovna odmítla zrušit s okamžitou platností nový nouzový stav, jak jej vyhlásila vláda v neděli na žádost hejtmanů na dva týdny. Má skončit podle schváleného usnesení k účinnosti takzvaného pandemického zákona, nejpozději v sobotu 27. února.

Pro okamžité zrušení nouzového stavu vyhlášeného kvůli korovavirové krizi, jak prosazovalo opoziční hnutí SPD, hlasovalo 31 ze 153 přítomných poslanců. Navázání konce stavu nouze na účinnost takzvaného pandemického zákona s omezujícím konkrétním datem prosadila opoziční ODS. Pro návrh zvedlo ruku 126 ze 150 poslanců, podporu získal i mezi zákonodárci vládního hnutí ANO.

Nedělní krok vlády budí pochyby z hlediska ústavnosti, když Sněmovna předtím odmítla prodloužit původní nouzový stav. Vláda v neděli schválila nový nouzový stav do neděle 28. února.

Zobrazit celý online