23:30
15. 2. 2021

Přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího, co přineslo pondělí:

  • Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu přes rezervační systém hlásit lidé starší 70 let, potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Zdravotní stav v pořadí pro očkování roli hrát nebude.
  • Mnoho právníků považuje vyhlášení nového nouzového stavu bez časové prodlevy od konce předchozího za protiústavní. Na soudu už kvůli tomu je první žaloba.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy vlády je postup v souladu s ústavou, o ústavnosti nového nouzového stavu je přesvědčen i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).
  • Vláda schválila návrh zákona o mimořádných opatřeních. Podle  Pirátů a STAN ale porušila slib hejtmanům i opozici, když místo pandemické novely těchto stran předložila vlastní, téměř stejnou jako loni.
  • Senátoři STAN podobně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyčkají s ústavní stížností, která se týká přiměřenosti nouzového stavu, na reakci Sněmovny.
  • Vládní kampaň na podporu očkování proti covidu připraví iniciativa Cesta ven. Vyjde na 3,5 milionu korun bez DPH, další peníze půjdou na nákup médií.
  • Schodek státního rozpočtu na tento rok může vzrůst na 500 miliard korun, návrh schválila vláda. Kromě propadu daňových příjmů v důsledku zrušení superhrubé mzdy se na něm projeví i kompenzace v důsledku pandemie.
  •  Vláda dnes schválila návrh nového zákona o kompenzačním bonusu. Příspěvek již nově nebude navázán na nouzový stav a počítá s tím, že podpora bude zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Zákon zvyšuje denní příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem z 500 na 1000 korun.
  • Česko požádá o zmírnění německých opatření vůči řidičům kamionů, řekl ministr dopravy Karel Havlíček. Stát o situaci jedná v rámci EU a také s okolními státy.

Na celém světě se nákaza potvrdila u víc než 109 milionů lidí, počet mrtvých s covid-19 překročil 2,4 milionu

  • Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že schválila pro nouzové použití vakcínu firmy AstraZeneca. Je teprve druhou, kterou WHO doporučila. Nouzově lze podle organizace používat i vakcínu Pfizer/BioNTech.
  • Evropská komise (EK) opět kritizovala Německo za zavedení kontrol na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko.
  • Další opatření proti šíření koronaviru se v Rakousku uvolní nejdříve kolem Velikonoc, uvedl kancléř Kurz. Rozhodnutí má padnout 1. března.
  • Maďarský premiér Viktor Orbán požádal parlament o prodloužení zvláštních pravomocí vlády, aby zvládla pandemii covidu-19. Zdůraznil, že pouze očkování umožní kabinetu zmírnit opatření proti šíření nákazy.

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Tým Blesk Zpráv bude dění v Česku i ve světě sledovat zase od úterního rána.

23:01
15. 2. 2021

V nemocnicích zbývá jen zhruba 180 lůžek JIP pro pacienty s covidem-19 z celkových více než 3900. Situace je horší v západní části ČR, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jsou kraje, kde jsou jenom jednotky volných lůžek. Podle aktuálních dat k dnešním 18:50 zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví je lůžek JIP pro pacienty s covidem volných 192 a 465 lůžek pro ostatní pacienty. Obsazených je tak asi 84 procent celkové kapacity v zemi. Jedním z důvodů zaplněnosti JIP je podle něj i výskyt britské mutace koronaviru, která se prokazuje v průměru asi ve 40 procentech vzorků.

„Nelze říct, že se situace nezhoršuje. V současnosti je velmi křehká rovnováha a počet lidí na JIP mírně roste,“ dodal k tomu ministr v České televizi. 

Boj s koronavirem v náchodské nemocnici. Boj s koronavirem v náchodské nemocnici. Boj s koronavirem v náchodské nemocnici.
22:36
15. 2. 2021

Vláda dnes schválila návrh nového zákona o kompenzačním bonusu, oznámila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Příspěvek již nově nebude navázán na nouzový stav a počítá s tím, že podpora bude zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Zákon zvyšuje denní příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem z 500 na 1000 korun, pracovníkům na dohodu zůstane příspěvek 500 korun denně. Po schválení v Parlamentu by měl zákon platit zpětně od 1. února.

Návrh zavádí dvě bonusová období odpovídající únoru a březnu letošního roku. Vláda současně zákonem získá mandát zavést další bonusová období odpovídající vždy jednomu dalšímu kalendářnímu měsíci, a to nejdéle do konce roku 2021.

22:23
15. 2. 2021
!

Vláda schválila novelu zákona o státním rozpočtu se schodkem 500 miliard korun, řekla v České televizi ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kromě propadu daňových příjmů v důsledku zrušení superhrubé mzdy se původně schválený schodek ve výši 320 miliard  zvýšil i kvůli kompenzacím v důsledku pandemie koronaviru.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (14.2.2021)
22:19
15. 2. 2021

150 vojáků bude možné povolat pro potřeby státem garantované sítě odběrových center pro testování na covid-19. Vláda schválila novelu nařízení.

22:10
15. 2. 2021
!

Harmonogram ministerstva školství počítá s návratem závěrečných ročníků SŠ a VOŠ od 1. března, SŠ pro praktické vyučování o týden později a 9. ročníků ZŠ od 15. března.

21:58
15. 2. 2021

Vláda dnes schválila návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví, na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zákon, který měl platit už loni, nastaví pravidla a nástroje pro bezpečné sdílení informací mezi registry zdravotníků, pacientů a poskytovatelů nebo zdravotnickými zařízeními. Žádné centrální úložiště, kde by se ukládala zdravotní dokumentace pacientů, se neplánuje. Uložena bude jen u lékařů jako dosud. Budou ji ale moci mezi sebou v zabezpečené podobě sdílet.

21:30
15. 2. 2021

V Izraeli by se v neděli měly otevřít obchody, posilovny, hotely a řada kulturních zařízení. Některá místa však budou přístupná pouze lidem, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo nemoc prodělali. Výraznému rozvolnění protikoronavirových opatření podle listu The Times of Israel dnes dali zelenou izraelští ministři.

Koronavirus v Izraeli: V zemi se znovu otevřely školy. Testování na koronavirus v Izraeli.
21:01
15. 2. 2021

Funkční období vedení a dalších orgánů hnutí ANO se prodlouží o rok do 17. února 2022. Delegáti o prodloužení mandátů rozhodli v hlasování takzvaně per rollam, tedy mimo zasedání. ČTK to dnes sdělil hlavní manažer ANO, poslanec Jan Richter. Republikový sněm se měl původně uskutečnit koncem ledna, odložen byl kvůli koronavirové pandemii. K prodloužení funkčního období vedení a dalších orgánů přistoupila v prosinci ze stejného důvodu též KDU-ČSL.

Předsedou ANO tak zůstává premiér Andrej Babiš, místopředsedy ministr životního prostředí Richard Brabec, šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

20:52
15. 2. 2021

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) vítá, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) hodlá vládě v nejbližších dnech navrhnout otevření obchodů. Obnovit provoz by mohly 22. února. Svaz to ale vnímá jako snahu být rychlejší než Ústavní soud, který má právě příští pondělí vynést ve věci omezení maloobchodu rozhodnutí. Konečný termín otevření prodejen by měla vláda zveřejnit alespoň s dvoudenním předstihem, řekl dnes ČTK prezident SOCR Tomáš Prouza.

Skupina 63 senátorů napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod zavedená kvůli šíření koronaviru. 

Zobrazit celý online