23:20
5. 2. 2021

A máme pro vás také přehled klíčových koronavirových událostí ze světa. S dalšími se přihlásíme v sobotu ráno.

  • Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Českou republikou a Slovenskem kvůli covidové pandemii nejméně do 27. února. Vyplývá to z nařízení rakouského ministerstva zdravotnictví. Kontroly na hranicích s oběma státy zavedlo Rakousko kvůli koronavirové epidemii 9. ledna a v polovině minulého měsíce oznámilo jejich prodloužení do 7. února. Součástí rakouských opatření na hranicích bylo v lednu také uzavření 45 menších přechodů s oběma sousedy.
  • Americká společnost Johnson & Johnson zažádala u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o schválení své vakcíny proti covidu-19 k mimořádnému použití. Pokud očkovací látka podávaná v jedné dávce získá povolení, stane se po přípravcích Pfizer/BioNTech a Moderna třetí vakcínou schválenou ve Spojených státech. Firma žádost v nejbližších týdnech podá i v Evropě.
  • Itálie umožní od 15. února otevření sjezdovek a lyžařských areálů v oblastech s nižším epidemickým rizikem. Podle místních médií o tom rozhodla zdravotnická rada vlády. Na sjezdovkách ale budou panovat přísná hygienická pravidla. Podnikatelé rozhodnutí vítají, obávají se však, že kvůli vnitrostátnímu omezení cest zůstanou sjezdovky prázdné. Možnost turistiky ze zahraničí zůstává omezená také.
Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson
23:15
5. 2. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o šíření a boji s koronavirem v Česku i ve světě. Pátek přinesl v tuzemsku i následující zprávy:

  • Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) se už nemůže spoléhat na to, že její opakovanou žádost o prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru ve Sněmovně podpoří komunisté, kteří kabinet tolerují. Širší vedení KSČM se shodlo na tom, že nutná opatření proti šíření viru může stát vyhlásit i bez tohoto mimořádného právního režimu. Také sněmovní opoziční strany se staví k požadavku vlády velmi rezervovaně. Vládní politici se obávají, že bez prodloužení nouzového stavu i po 14. únoru hrozí kolaps zdravotnického systému a nekontrolované šíření epidemie, a chtějí proto s ostatními stranami dál jednat.
  • Případů nemoci covid-19 v Česku ve čtvrtek přibylo 8032, tedy zhruba stejně jako před týdnem. Dále klesal počet hospitalizovaných s covidem-19 na 5753. Ubylo i pacientů, kteří jsou ve vážném stavu. Hospitalizovaných je přitom nyní podle statistik skoro o čtvrtinu méně než na začátku ledna a o 30 procent méně než loni v listopadu, kdy bylo množství lidí s covidem-19 v nemocnicích nejvyšší. Od loňského března bylo zaznamenáno už více než milion nakažených. Celkový počet úmrtí lidí s covidem-19 dosahuje téměř 17 000. V posledních dnech postupně klesají denní počty zemřelých.
  • Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by se vláda v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření. Podle něj třetinu potvrzených případů nakažlivější britské mutace koronaviru tvoří pendleři mezi ČR a Německem v krajích u hranic.
  • Nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví kvůli covidu-19 na hraně svých kapacit. Rozdíly mezi kraji existují, ale většina nemocnic je obsazena na maximum. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Německo, jehož pomoc po vládě žádá Karlovarský kraj, podle něj může přijmout jen jednotky pacientů, navíc chce ty, kteří nemají britskou mutaci koronaviru.
  • Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v ČR od začátku epidemie koronaviru loni v březnu provedeno přes 4,7 milionu PCR testů. Hromadné antigenní testování začalo v listopadu, od tohoto měsíce bylo provedeno zhruba 1,7 milionu testů. Od začátku února se lidé mohou nechat antigenní metodou, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, testovat každé tři dny, předtím to bylo jednou za pět dní.
  • Dosavadní ředitel libereckého krajského policejního ředitelství Vladislav Husák dnes oficiálně skončil ve funkci. Policejní prezident Jan Švejdar ho sice odvolal k 1. únoru, Husák však kvůli svému zdravotnímu stavu dokument převzal až nyní. Jako první to zjistily Blesk Zprávy. Husáka Švejdar odvolal kvůli účasti na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu.
  • Povinnost pětidenní karantény po příjezdu z velmi rizikových zemí se vztahuje i na profesionální sportovce, kteří cestují do Česka na vrcholné mezinárodní akce. Jejich konání může být ohroženo. Týká se to například Světového poháru v běhu na lyžích, který by měl být za dva týdny v Novém Městě na Moravě, březnového SP biatlonistů rovněž na Vysočině nebo úvodního zápasu 2. kola Evropské ligy mezi fotbalisty Slavie a Leicesteru. Ten má termín 18. února. Pražané žádají o výjimku.
  • Z přetížených nemocnic v Sokolově a v Chebu záchranáři odvezli 25 pacientů se středním průběhem covidu-19 do zařízení v jiných krajích. Do Prahy, Plzeňského a Středočeského kraje. Převozy pacientů jsou v kraji v poslední době běžné, nemocnice potřebují uvolňovat místa na intenzivní péči a nově i na běžných odděleních pro nové pacienty s koronavirem.
  • V sobotu do Česka dorazí první dodávka vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, kterou pro použití v EU před týdnem schválila Evropská komise. V první dodávce by mělo být asi 20 000 dávek vakcíny. ČTK to napsal Martin Nesrsta, mediální zástupce firmy Avenier, která zajistí distribuci prvních dodávek. Avenier je součástí skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.
  • Moody's potvrdila rating České republiky na stupni Aa3 se stabilním výhledem. Očekává, že navzdory zadlužení vinou pandemie zůstane ekonomika odolná.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se zúčastnil slavnostního otevření zrekonstruovaného Bakešova pavilonu Masarykova onkologického ústavu Brně (5. 2. 2021)
22:22
5. 2. 2021

Ve Spojených státech bude s očkováním proti nemoci covid-19 pomáhat na 1100 vojáků. Domácí výrobu vakcín by měl urychlit zákon z dob korejské války v polovině minulého století, uvedla při prezentaci nových opatření pro boj s koronavirem administrativa prezidenta Joea Bidena.

Poradce Bílého domu pro otázky boje s pandemií covidu-19 Andy Slavitt novinářům podle agentury Reuters sdělil, že Pentagon schválil žádost od Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) o nasazení armádních příslušníků v očkovacích centrech.

Boj s koronavirem v nemocnici v San Jose.
21:25
5. 2. 2021

Británie chce, aby do května dostali možnost nechat se očkovat proti covidu-19 lidé ze všech devíti prioritních skupin. Znamená to, že vakcína bude do té doby dostupná všem obyvatelům starším 50 let. S odvoláním na prohlášení britské vlády o tom dnes informovala agentura Reuters.

Drive-thru očkování ve Velké Británii (5. 2. 2021)
21:04
5. 2. 2021

Hygienici v jižních Čechách zaznamenali k dnešnímu večeru za posledních 24 hodin 432 nových případů koronaviru, o 27 víc než minulý pátek. Laboratoře otestovaly 1199 vzorků. Nově se vyléčilo 390 nemocných, 11 lidí zemřelo. Počet aktuálně pozitivních stoupl proti čtvrtku o 31 na 4889 lidí. Novinářům to dnes v tiskové zprávě sdělila ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

20:38
5. 2. 2021

Čínská strana umožnila týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který ve Wu-chanu zkoumá původ koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, plný přístup na všechna místa a ke všem lidem, o nějž požádali. V rozhovoru poskytnutém agentuře AP to řekl člen týmu WHO Peter Daszak. Dodal, že čínská otevřenost byla větší, než čekali.

Tým podle něj předložil Číně pečlivě vypracovaný seznam míst a lidí, které chtěl zahrnout do svého vyšetřování - a nesetkal se s žádnými námitkami. „Zeptali se nás, kam chceme jít. Dali jsme jim seznam... a dostali se na všechna klíčová místa,“ řekl Daszak. „Na každé místo a ke všem lidem, s nimiž jsme se chtěli setkat. Takže to bylo opravdu dobré,“ dodal.

Tým WHO navštívil ve Wu-chanu tržiště, první ohnisko koronaviru (31.1.2021)
20:20
5. 2. 2021
!

Slovensko zjistilo nakažlivější mutaci koronaviru u 74 procent zkoumaných vzorků, tamní vláda prodloužila nouzový stav o dalších 40 dnů.

20:05
5. 2. 2021

Neumím si představit, že se nouzový stav za současné epidemiologické situace neprodlouží. Pokud by se tak stalo, padnou zásadní opatření. Nemocnice už jsou dnes přetížené, nemůžeme si to dovolit,“ napsal na twitteru poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

19:48
5. 2. 2021

Belgičané si od poloviny března budou moci díky stabilní epidemiologické situaci opět po čtyřech měsících zajít ke kadeřníkovi. O mírném uvolnění části omezení dnes rozhodl belgický vládní výbor, který rovněž povolil otevření zoologických zahrad či ubytování v chatkách a bungalovech.

Ostatní restrikce včetně uzavření restaurací, povinné práce z domova či zákazu cest do zahraničí zůstanou v platnosti nejméně do března.

Koronavirus v Belgii (5. 2. 2021)
19:37
5. 2. 2021

Premiéři Česka, Dánska, Rakouska a Řecka vyzvali v dopise předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové, aby EK jednala rychle při zajištění dodávek vakcíny proti covidu-19 od americké firmy Johnson & Johnson. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a DPA. Tato vakcína zatím v EU není schválená, tento týden ale společnost Johnson & Johnson zažádala o její schválení k nouzovému použití v USA a v nejbližších dnech to hodlá udělat i v Evropě.

Vakcínu proti covidu-19 vyvíjí i společnost Johnnson & Johnson
Zobrazit celý online