23:29
31. 1. 2021
!

Na závěr dnešního dne přinášíme přehled z dění kolem koronaviru v ČR:

  • Laboratoře v Česku potvrdily v sobotu 4025 nových případů covidu, zhruba o 200 méně než o týden dřív. Pozitivních bylo 28 procent otestovaných vzorků.
  • Index epidemického rizika PES stoupl ze 68 na 70 bodů. I nadále ale zůstává ve čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni rizika.
  • Počet lidí hospitalizovaných v českých nemocnicích s covid-19 v sobotu klesl o 476 na 5391. Méně pacientů s novým koronavirem bylo v nemocnicích naposledy 27. prosince, tedy před více než měsícem.
  • Česko již obdrželo celkem 372.765 dávek vakcíny proti covidu-19, naprostou většinu od společností Pfizer/BioNTech, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). První dávku podle něj dostalo 77.214 lidí starších 80 let.
  • Jan Blatný (za ANO) má podle informací pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) do 14 dnů odejít z pozice ministra zdravotnictví. Ve hře podle ČT je, že by resort převzal premiér Andrej Babiš (ANO) a výkonným ministrem byl současný poradce předsedy vlády a bývalý šéf ministerstva Roman Prymula. Babiš to popřel.
  • Plošné testování žáků na nemoc covid-19, které by umožnilo jejich návrat do škol, by mělo být podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) neinvazivní a hrazené z veřejného rozpočtu. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové uvedl, že také nesmí dále zatěžovat učitele.
  • Kvůli prohlubování rozdílů v kvalitě distanční výuky na jednotlivých školách chce ministerstvo školství v létě zřídit doučovací kempy. Žáci by je mohli navštěvovat zdarma, aby byly dostupné i pro sociálně slabší rodiny.
  • V poslaneckém klubu KSČM je velmi silná tendence nepodpořit prodloužení nouzového stavu, řekl v Partii CNN Prima News jeho předseda Pavel Kováčik. Zatím platí nouzový stav do 14. února, představitelé vládní koalice už ohlásili, že požádají o jeho další prodloužení.
  • Polní nemocnice v pražských Letňanech skončí kvůli tomu, že je finančně neúnosná, řekl premiér Babiš. Důvodem podle něj není nedostatek zdravotníků, o kterém v pátek hovořil náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Nemocnice nebyla od konce října, kdy ji armáda postavila, aktivována. Stát dosud jen za pronájem ploch zaplatil zhruba 51 milionů korun.
  • Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odpoledne stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. Účastníci akce "Jsme lidi, nás nevypnete" zaplnili celou horní část náměstí. Protest trval zhruba dvě a půl hodiny, podle policie byl klidný a policie nemusela řešit zásadnější problémy ani nikoho nezadržela.
  • Policie v sobotu objevila v krkonošském středisku Harrachov na Semilsku hotel, v němž bylo ubytováno kolem 70 hostů. V provozu byl i blízký vlek a lidé tam lyžovali.
  • Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí navrhne vládě dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty na respirátory kategorie FFP2 a vyšší, uvedla Česká televize. Ministryně apelovala na výrobce a prodejce, zejména řetězce, aby zrušení daně promítli do cen respirátorů pro zákazníky. Ke snížení nebo zrušení 21procentní DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali vládu výrobci respirátorů.

  • Hospodářská komora ČR má výhrady k navrhovanému příspěvku k nemocenské pro lidi v karanténě. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí by podle zástupců zaměstnavatelů znamenal další tlak na rozpočet. Sporný je podle komory předpokládaný efekt větší motivace lidí k testování a trasování.

23:02
31. 1. 2021

„Kritizuji ho za jeho výroky o nákladech na testování, když řekl nesmyslnou částku, že stálo už 25 miliard korun, nebo za tvrzení jeho resortu, že je zastaveno očkování, ale proč bych ho měl odvolávat? Je to lež,“ uvedl pro Právo premiér Andrej Babiš (ANO) ohledně Jana Blatného. Odmítl tak spekulace, že by měl ministerstvo zdravotnictví řídit opět Roman Prymula. Prezident Zeman dnes na Frekvenci 1 uvedl, že by neměl problém jmenovat Prymulu ministrem znovu.

22:49
31. 1. 2021
!

Policie v sobotu objevila v krkonošském středisku Harrachov na Semilsku hotel, v němž bylo ubytováno kolem 70 hostů. V provozu byl i blízký vlek a lidé tam lyžovali. Upozornili na to místní, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Policie oba případy zadokumentovala a předá je do správního řízení. Provozovateli vleku hrozí až třímilionová pokuta, navíc stejně jako provozovatel hotelu může přijít o podporu státu.

"V hotelu bylo ubytováno kolem 70 osob a všichni údajně na služební cestě, takže jsme si vyžádali doklady a věc vedeme jako přestupek v rozporu s nařízením vlády," doplnila policejní mluvčí.

22:39
31. 1. 2021

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes uvedla, že obtížná situace s dodávkami vakcíny bude panovat také v březnu a v dubnu. "Do konce léta chceme naočkovat 70 procent dospělé populace (Evropské unie)," řekla v rozhovoru s německou televizí ZDF. Podle vědců naočkování 70 procent dospělých osob stačí pro dosažení kolektivní imunity proti viru.

Von der Leyenová také uvedla, že se s britským premiérem Borisem Johnsonem dohodla na tom, že britské závody firmy AstraZeneca budou dodávat vakcínu do EU a naopak. Kvůli snížení dodávek vakcín Evropská komise zvažovala několik opatření včetně zákazu exportu přípravků do třetích zemí.

22:22
31. 1. 2021
22:13
31. 1. 2021

„Chtěl bych se vyjádřit k té nenávistné kampani vůči Úřady vlády, vůči mé osobě a vůči Aničce a Jakubovi, kteří natočili nezištně sedm videí na vyvracení dezinformací o očkování. Nebyla to žádná politická kampaň. Těch 500 tisíc korun bylo určeno pro sítě Instagram, Youtube a TikTok. Já jsem ani nevěděl, co to je. Ťik ťok, když jsem řekl synovi Ťik ťok, tak mi řekl: tati, to je TikTok,“ reagoval v neděli po smršti kritiky premiér Andrej Babiš (ANO).

Úřad vlády domluvil spolupráci s youtubery Annou Šulcovou a Jakubem Gulabem, půl milionu měli vyfakturovat přes Gulabovu firmu a nakoupit prostor na zmiňovaných třech sociálních sítích, aby pomohli propagaci videí k očkování - na nich vystupují mj. Jan Blatný, Roman Prymula či epidemiolog Petr Smejkal. Šulcová a Gulab se bránili, že videa točili zdarma, veškeré peníze měli jít pouze na nákup reklamního prostoru. Po kritice však od jejich přijetí couvli.

Video Nenávistná kampaň! Babiš hájil youtubery Annu Šulcovou a Jakuba Gulaba za videa pro Úřad vlády - Youtube / Hnutí ANO
Video se připravuje ...
21.42
31. 1. 2021

Zatímco v evropských metropolích se v neděli demonstrovalo proti přísným opatřením, Brazilci demonstrovali proti lehkovážnému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. 

Protesty v Brazílii. Protesty v Brazílii. Protesty v Brazílii. Protesty v Brazílii.
21:37
31. 1. 2021

Ve Francii se za posledních 24 hodin nákaza potvrdila u zhruba 20.000 lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. To je méně než předchozí den. Mírně se ale zvýšil počet hospitalizovaných na běžných lůžkách a na jednotkách intenzivní péče. Za den zemřelo 195 osob, u kterých byla prokázána nákaza koronavirem. Od začátku epidemie zemřelo v souvislosti s covidem ve Francii přes 76.000 lidí.

21:33
31. 1. 2021

V Británii dnes ve srovnání s minulým týdnem výrazně klesl počet nových případů nákazy koronavirem. Úřady zaznamenaly 21.000 nových případů za předchozích 24 hodin. 

Minulou neděli Británie ohlásila 30.000 nových případů za předchozí den. Dnes britské úřady uvedly, že za předchozích 24 hodin zemřelo 587 lidí nakažených koronavirem, den předtím to bylo 1200 lidí. Od začátku epidemie byla nákaza potvrzena u 3,8 milionu lidí, z nichž 106.000 zemřelo.

21:15
31. 1. 2021

Hygienici v jižních Čechách zaznamenali k dnešnímu večeru za posledních 24 hodin 69 nových případů koronaviru, o 20 méně než minulou neděli. Laboratoře otestovaly 318 vzorků. Počet pozitivních klesl proti sobotě o 55 na 4860 lidí. Vyléčilo se 124 nemocných. Nákaza v kraji mírně klesá. 

Z nově potvrzených případů byl u 34 zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, ve dvou na pracovišti. „Nově onemocněl jeden zdravotník a čtyři pracovníci či klienti sociálních služeb. Jeden nový případ se týkal škol,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dva lidé se nakazili při pobytu mimo region, jeden v Rakousku, jeden na Ukrajině. U ostatních zatím nebylo možné zdroj nákazy určit. 

Zobrazit celý online