23:30
27. 1. 2021

Tady je přehled toho nejdůležitějšího, co přinesla středa:

  • Vláda bude ve čtvrtek odpoledne jednat o dalším zpřísňování opatření proti šíření koronaviru. Příslušná ministerstva předloží své návrhy, řekl po dnešním jednání premiér Andrej Babiš (ANO).
  • Premiér uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit. Poznamenal, že počty nově nakažených začaly v tomto týdnu růst, roste i počet hospitalizovaných a pacientů na jednotkách intenzivní péče.
  • V Česku v úterý přibylo 9144 potvrzených případů koronaviru, což je proti pondělí asi o 2200 více.
  • V úterý vyžadovalo nemocniční péči 6043 pacientů, z toho téměř tisíc je ve vážném stavu.
  • Index protiepidemického rizika PES je druhý den na 68 bodech, dva týdny je ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.
  • Očkování proti nemoci covid-19 se v Česku komplikuje. Kvůli výpadkům v dodávkách vakcín ministerstvo zdravotnictví při jednání se zástupci krajů doporučilo, aby bylo na dva týdny přerušeno podávání první dávky a pozastaveny rezervace k očkování.
  • Vzhledem k epidemiologické situaci se v provozu škol od 1. února nic nemění, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru během jednání vlády. Nezačne tak ani výuka v malotřídkách, jak Plaga uvažoval.
  • Nakažlivější takzvanou britskou mutaci koronoviru způsobujícího nemoc covid-19 zaznamenal Státní zdravotní ústav (SZÚ) už ve více než 200 případech. Ze zpětné analýzy vyplývá, že se tato varianta v Česku šíří minimálně od začátku prosince.
  • V Česku podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) aktuálně není situace na to, aby se otevřely lyžařské areály. Dnes o tom vláda ani nehlasovala.

Na celém světě se už nákaza potvrdila u téměř 100,7 milionu lidí, 2,16 milionu  covid-19 zemřelo.

  • Spor EU s farmaceutickou firmou AstraZeneca o dodávky vakcín se dnes zkomplikoval poté, co firma nejprve zrušila svou účast na jednání se zástupci Evropské komise a členských států. Unijní exekutiva po firmě nadále požaduje objasnění kroku, kvůli němuž dostanou členské země v prvním čtvrtletí necelou polovinu slíbených dávek.
  • Na Slovensku ode dneška platí v souvislosti s koronavirovou krizí přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody.
  • Německo zvažuje zakázat vstup do země cizincům z oblastí s nakažlivějšími variantami koronaviru, rozhodnutí by podle Der Spiegelu mohlo padnout v pátek.

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Dění v Česku i ve světě budeme sledovat zase od brzkého rána.

22:57
27. 1. 2021
!

Francie dnes ohlásila téměř 27 000 nově nakažených koronavirem. Podle agentury Reuters se jedná o nejvyšší denní nárůst od poloviny listopadu, kdy se země nacházela ve druhé uzávěře. Zároveň jde podle agentury o náznak, že dosavadní opatření proti šíření nákazy nejsou dostatečná.

22:33
27. 1. 2021
!

Portugalsko zvažuje, že kvůli přeplněným nemocnicím a problémy s distribucí kyslíku nemocným s covidem-19 požádá oficiálně o pomoc další členské země Evropské unie. Informovala o tom dnes agentura DPA. Německo už do země vyslalo vojenské lékaře, kteří mají zjistit, zda by mohli pomoci. Ve hře je i vybudování německé polní nemocnice.

Celkem se v zemi infekce potvrdila už u více než 668 000 lidí. S covidem-19 zemřelo 11 305 nakažených. Dvě třetiny lůžek na jednotkách intenzivní péče jsou nyní obsazeny pacienty s covidem-19.

22:17
27. 1. 2021

Německo zvažuje zakázat vstup do země cizincům z oblastí s nakažlivějšími variantami koronaviru, rozhodnutí by podle Der Spiegelu mohlo padnout v pátek.

22:01
27. 1. 2021
!

Od čtvrtka začne Izrael očkovat proti covidu-19 občany starší 35 let. O dalším snížení věkové hranice, při níž vzniká nárok na očkování, dnes rozhodlo izraelské ministerstvo zdravotnictví. V tuto chvíli země očkuje Izraelce starší 40 let. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel.

21:40:
27. 1. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil dnešní informace o přerušení očkování proti covidu-19 za „nedorozumění“. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády řekl, že nechápe, proč ministerstvo zdravotnictví sdělovalo očkovacím centrům samozřejmou věc, že nemohou očkovat první dávkou, když nemají dost na druhou. Některé kraje kvůli nedostatku vakcíny očkování přerušit musely, nevypisují nové termíny nebo ruší i už potvrzené rezervace.

„Já si myslím, že ministerstvo zdravotnictví úplně zbytečně psalo jednotlivým očkovacím centrům věc, která je z mého pohledu samozřejmá,“ uvedl.

21:08
27. 1. 2021
!

Babiš kritizoval Blatného

„Jeho některá prohlášení nejsou úplně na místě. Je potřeba, aby ta komunikace byla lepší než i ten dnešní případ. Bylo to zbytečné,“ reagoval premiér na otázku novináře, zda má ministr zdravotnictví Jan Blatný stále jeho podporu.  

„Ministerstvo je tam proto, aby získalo vakcínu, a pokud se stává, že někdo vakcínu nemá, tak se řeší centrálně přesuny. Omlouvám se těm seniorům, kterým byly zrušené rezervace, ale ta očkovací místa si to nepohlídala,“ dodal Babiš.

21:00
27. 1. 2021
!

„Kompenzace budeme řešit, nejdříve ale musíme vyřešit problém, který máme. Už dva dny čísla neklesají, naopak stoupají a stoupl i počet hospitalizovaných,“ reagoval Babiš na dotaz, zda vláda počítá s dalšími kompenzacemi pro firmy i podnikatele.

Systém PES vláda podle Babiše také neřešila. 

20:55
27. 1. 2021

„Nevím, s jakými opatřeními přijdou ty tři rezorty, které to mají za úkol. Musíme zpřísňovat, protože si nemůžeme dovolit dělat nějaká opatření, i když to vypadalo nadějně minulý týden. Tento týden to jde ale opačným směrem,“ dodal premiér.  

„Respirátory jsou doporučené,“ řekl Babiš k dobrovolnému nošení respirátorů v MHD a místech se zvýšeným výskytem lidí.

20:50
27. 1. 2021
!

Vláda zřejmě ještě zpřísní protikoronavirová opatření

„Zítra vláda zasedne znova ve 14 hodin a spíš budeme řešit zpřísnění opatření. „Situace není dobrá, není dobrá ani v Evropě, zavírají se hranice. Ministerstvo zdravotnictví, vnitra a průmyslu a obchodu předloží návrhy, jak tuto situaci řešit,“ řekl po středečním mimořádném jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). 

„Žádné rozvolňování není na stole. Opak je pravdou, spíš bude vláda řešit ta opatření, abychom tu pandemii zvládli lépe než doposud,“ dodal premiér. 

Zobrazit celý online