22:31
24. 1. 2021

Dnešní online přenos je u konce, zde je přehled nejdůležitějších událostí za neděli z Česka:

  • Česko se do čtvrtého protiepidemického stupně s mírnějšími omezeními přesune nejdřív v polovině února, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
  • Index protiepidemického rizika PES zůstává na 69 bodech a 11 dní se tak drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.
  • Laboratoře v Česku v sobotu odhalily 4222 případů koronaviru, zhruba o 1000 méně než před týdnem.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal dnes ráno druhou dávku vakcíny proti covidu-19.
  • Skupina vedená hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou v nadcházejícím týdnu vypracuje analýzu, zda je v Česku možné zavést povinnost užívání respirátorů třídy FFP2 na rizikových místech, a to s ohledem ke kupní síle občanů.
  • Většina lidí se domnívá, že premiér Andrej Babiš (ANO) by neměl být hlavní postavou očkování proti koronaviru v Česku. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi (ČT).
  • V Pomezí nad Ohří na Chebsku začal dnes Karlovarský kraj stavět testovací místo pro pendlery. Fungovat by mělo od pondělních 4:00.
  • Sociální demokraté navrhují, aby zaměstnavatelé vypláceli bonus nemocným s covidem a lidem v karanténě, který by si následně odečetli od odvodů.
  • Kvalita distanční výuky na podzim byla podle víc než poloviny rodičů školáků lepší než loni na jaře.

Nejdůležitější události za neděli ze světa:

  • Evropská unie přiměje farmaceutické firmy respektovat smlouvy o dodávkách vakcíny proti covidu-19. V rozhovoru na stanici Radio 1 to dnes řekl předseda Evropské rady Charles Michel.
  • Británie zaznamenala 77 případů jihoafrické mutace koronaviru, řekl dnes ministr zdravotnictví Matt Hancock.
  • Německo dnes ohlásilo 12 257 nově potvrzených případů koronaviru za 24 hodin, v souvislosti s covidem-19 za stejnou dobu zemřelo dalších 349 pacientů.
  • Švédsko od půlnoci zakáže vstup všem cizincům cestujícím ze sousedního Norska.
  • Izrael od úterý až do 31. ledna zruší veškerou osobní leteckou dopravu na svých letištích ve snaze zpomalit šíření koronaviru, informuje list Haarec.
21:57
24. 1. 2021

Francie zřejmě bude muset vyhlásit už třetí plošnou uzávěru kvůli šíření nových a nakažlivějších mutací koronaviru. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil hlavní zdravotnický poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy. Francie má za uplynulý den největší nárůst počtu lidí hospitalizovaných s covidem-19 i lidí na jednotkách intenzivní péče od poloviny listopadu.

21:41
24. 1. 2021

K volebním urnám letos v Portugalsku přišlo 45 až 50 procent voličů, což je méně než v předchozích letech. Zřejmě se tak potvrdily obavy, že mnoho voličů zůstane doma kvůli strachu z nákazy koronavirem. Nevyplnily se ale nejčernější předpovědi, které odhadovaly, že volební účast spadne až ke 20 procentům. Podle průzkumů před volbami se dvě třetiny Portugalců domnívaly, že by hlasování mělo být vzhledem k pandemii odloženo. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa podle odhadů obhájil mandát, hned v prvním kole dnešních voleb se mu podařilo získat přes polovinu hlasů. 

21:28
24. 1. 2021

Přestože lyžařské resorty v Itálii zůstávají zavřené, lidé vyrážejí do hor.

21:09
24. 1. 2021

Nizozemská policie dnes nasadila vodní děla i psy k rozehnání protestu proti epidemickým omezením v centru Amsterodamu. Zadržela více než 100 lidí, kteří házeli kamení a pyrotechnické předměty. 

20:26
24. 1. 2021

V Mexiku pokračuje boj s koronavirem včetně vakcinace.

20:02
24. 1. 2021

Německo jako první země v Evropské unii nasadí k léčbě nemoci covid-19 léky na bázi monoklonálních protilátek. Experimentální léčbu přípravkem tohoto typu od firmy Regeneron loni na podzim podstoupil i tehdejší americký prezident Donald Trump. Německo nakoupilo 200.000 dávek tohoto druhu léku za téměř 10,5 miliardy korun, řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn nedělníku Bild am Sonntag.

Nové léky mají podle Spahna pomoci u rizikových pacientů v rané fázi nemoci předejít jejímu těžkému průběhu. „Od příštího týdne budou monoklonální protilátky nasazeny v Německu jako v první zemi EU. Nejdříve na univerzitních klinikách,“ řekl Spahn listu. Zatímco v USA už tento druh léku schválil pro nouzové používání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), v EU ještě schválen nebyl.

19:36
24. 1. 2021

„Mobilní odběrové místo (v Pomezí) vznikne v prostoru bývalé celnice na odstavném parkovišti za čerpací stanicí ARMEX Oil v Pomezí nad Ohří. Bude v provozu od pondělí 25. ledna 4:00 ráno. Jeho provoz zajistí hasiči a další pracovníci, kterých bude na místě celkem 14,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

19:21
24. 1. 2021

Itálie za neděli hlásí 299 úmrtí spojených s koronavirem. Za sobotu jich bylo 488.

18:57
24. 1. 2021

Testovací místa pro pendlery by měla vzniknout na přechodech v Železné Rudě a Strážném, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Zřejmě budou fungovat v gesci státu.

Zobrazit celý online