23:29
12. 1. 2021

Dnešní přenos se uchýlil ke konci. Podívejme se na nejdůležitější události za úterý z Česka:

  • V pondělí přibylo v Česku 9294 případů covidu-19, o čtvrtinu méně než minulé pondělí. Také podíl pozitivních testů klesl, a to na 29,3 procenta.
  • Rizikový index protiepidemického systému PES se nezměnil. Stejně jako v pondělí je na 84 bodech ze sta. Šíření covidu ale mírně zpomalilo.
  • Zdravotníků s covidem je aktuálně 7300, zhruba o tisíc víc než na konci roku. Podle České lékařské komory je nakaženo asi 1250 lékařů a 3400 sester.
  • Vakcínu proti koronaviru dodává zatím stát bez potřebného zdravotnického materiálu, tedy například jehel a stříkaček. Nemocnice je musí brát ze svých zásob. Upozorňují ale, že jich nebudou mít dostatek.
  • K rezervačnímu systému očkování proti covidu mají někteří hejtmani výhrady. Chybí v něm např. očkovací místa, některé kraje ještě nedostaly přístup.
  • V Česku je zatím naočkováno asi šest procent domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem.
  • Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jednal s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem o spolupráci ve vědě i zdravotnictví. Česko se podle šéfa diplomacie může inspirovat například podpůrnými metodami léčby pacientů s covidem-19.
  • Česko by se podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka mohlo v Izraeli inspirovat ohledně očkování proti covidu-19 třeba větší elektronizací nebo rolí zdravotních pojišťoven, které tam zřizují očkovací centra a zvou lidi k očkování, řekl po on-line jednání s izraelskými experty.
  • Hoteliéři jsou podle společnosti Pomáháme hoteliérům připraveni fungovat v nejvyšších stupních rizika. Navrhli podmínky pro provoz v pátém a čtvrtém stupni protiepidemického systému PES.

Nejdůležitější události ze zahraničí:

  • Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) obdržela žádost o podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 vyvinutou ve spolupráci firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity.
  • Evropská komise uzavřela první fázi jednání o nákupu vakcíny proti covidu-19 od francouzské společnosti Valneva.
  • Ve všech zemích světa by očkování proti covidu-19 mělo u zdravotnického personálu a nejohroženějších lidí začít v příštích 100 dnech. Vyzval k tomu šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • Bavorský premiér Markus Söder chce opět zavést povinné testování na koronavirus jednou týdně pro pendlery ze zahraničí.
  • Ve Švédsku se od počátku epidemie covidu-19 nakazilo koronavirem již více než půl milionu lidí.
23:04
12. 1. 2021

Antigenní testy získaly na oblibě i v Bolívii.

Antigenní testy získaly na oblibě i v Bolívii (12.1.2021) Antigenní testy získaly na oblibě i v Bolívii (12.1.2021) Antigenní testy získaly na oblibě i v Bolívii (12.1.2021)
22:38
12. 1. 2021

Panama čelí v posledních týdnech rychlému růstu počtu úmrtí mezi pacienty, u kterých byla potvrzena nákaza koronavirem. Úřady této malé středoamerické země tak nyní uvažují o pronájmu mrazících zařízení, kam ukládat mrtvé. Místo v nemocničních márnicích totiž v mnoha oblastech země rychle dochází, napsala dnes agentura AFP.

„Zvažujeme pronájem chladících kontejnerů, abychom uvolnili místo v márnicích,“ uvedla ředitelka nákupního oddělení panamského ministerstva zdravotnictví Yelkis Gillová. Situace je podle ní kritická v několika oblastech země, a to včetně hlavního města Panamy.

22:33
12. 1. 2021

S poukazem na nakažlivější variantu koronaviru dnes oznámil nizozemský premiér Mark Rutte prodloužení karanténních opatření, včetně uzavření škol a obchodů. Ty se zavřely v polovině prosince a bary a restaurace dokonce už před dvěma měsíci. Prodloužena budou nejméně o další tři týdny do 9. února. Vláda podle premiéra zvažuje i vyhlášení zákazu vycházení. Snímky z letišť pak ukazují, že letadla používají jen turisté vracející se domů. 

Podle nizozemských úřadů počet případů koronavirové infekce v uplynulém týdnu klesl o 12 procent. Od úterý do úterý se v Nizozemsku, které má 17,4 milionu obyvatel, nakazilo 49 398 lidí. Dnes do statistik přibylo téměř 5000 infikovaných.

Koronavirus v Holandsku: Prázdné letiště Koronavirus v Holandsku: Prázdné letiště
22:14
12. 1. 2021

Celosvětově už se nákaza covid-19 prokázala u 91 786 002 lidí. Aktivních případů je pak přes 24 milionů, z čehož 109 tisíc lidí je v nemocnicích ve vážném, nebo kritickém stavu. Doposud zemřelo s/na nákazu 1 964 980 lidí. O statistikách pravidelně informuje americká Univerzita Johnse Hopkinse.

21:49
12. 1. 2021

Francie, která má téměř 68 milionů obyvatel, za posledních 24 hodin potvrdila dohromady 19 753 nových případů koronavirové nákazy. I ve Francii se proti covidu-19 očkuje, ale francouzská vláda čelí kritice za pomalost kampaně. Do pondělka Francie oočkovala více než 138 000 lidí, zatímco například v Británii to už bylo 2,4 milionu, v Itálii 719 000 a v Německu 689 000.

„To, co postihlo Anglii, se pravděpodobně stane i nám. Otázkou není, zda se nám to stane, ale kdy,“ řekla dnes rozhlasové stanici RTL expertka na infekční nemoci Anne-Claude Crémieuxová s poukazem na Británii, která čelí prudkému nárůstu případů infekce patrně právě kvůli nakažlivější mutaci viru.

Koronavirus ve Francii
21:32
12. 1. 2021

Ministerstvo zdravotnictví na twitteru vysvětluje, jak je to s intervalem mezi 1. a 2. dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech. „Maximální hodnota stanovena není, tedy není nutné provádět podání 2. dávky přesně 21. den po dávce první. Odstup lze prodloužit až na 42 dnů. Účinnost a bezpečnost vakcíny je tak zachována,“ uvádí. 

21:17
12. 1. 2021

Český házenkářský tým kvůli covidu odřekl svou účast na mistrovství světa, které se koná v Egyptě. Turnaj odstartuje ve středu. Národní celek se měl mezi elitu vrátit po šesti letech, ale kvůli koronavirové nákaze v mužstvu účast na poslední chvíli odřekl. 

Hned 17 z 21 hráčů, s nimiž trenéři původně počítali, nemohli odcestovat, z toho 12 kvůli koronaviru. „Přestože jsme dělali maximum pro to, abychom odletěli, dopoledne jsme dospěli k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu,“ řekl při on-line tiskové konferenci trenér Jan Filip.

21:09
12. 1. 2021

Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) po dohodě s vedením krajské náchodské nemocnice dnes večer na twitteru vyzval k výpomoci v místní nemocnici. Podle něj je zařízení na hraně kapacity za situace personálního oslabení. Pokud by vypadli vojáci, kteří tam vypomáhají, a další zdravotníci, znamenalo by to další komplikace, řekl dnes Birke ČTK.

20:59
12. 1. 2021

Nakažlivější mutace koronaviru, spojovaná často s Británií, představuje nyní přibližně jedno procento pozitivních testů na covid-19 ve Francii. Vyplývá to podle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana z předběžných výsledků studie provedené ve dvou dnech minulého týdne. Francie, která má téměř 68 milionů obyvatel, za posledních 24 hodin potvrdila dohromady 19 753 nových případů koronavirové nákazy.

Zobrazit celý online