23:41
9. 1. 2021
!

Aktu.cz uvádí, že v centru Prahy zasahuje v klubu, kde se uskutečnila nelegální party, více než 70 policistů. Na videu Aktu.cz je zachycený přímo samotný zásah v Melantrichově ulici, na videu od čtenáře Blesku pak přistavená policejní auta na Staroměstském náměstí.

Policie vyrazila na místo, kde se bavily desítky mladých Čechů i cizinců. Některé mladé lidi policisté odvedli na služebny ke zjištění totožnosti. Podle Aktu.cz odvedli policisté jednoho mladíka i v poutech. Další informace k policejní razii Vám přineseme již v neděli ráno. Přejeme Vám dobrou noc.

Video Další zásah policie v centru Prahy: Kvůli nelegální party (9.1.2021) - Aktu.cz
Video se připravuje ...
Video Další nelegální party v centru Prahy: Na Staroměstské náměstí přijela policie (9.1.2021) - Od čtenáře Blesku
Video se připravuje ...
23:35
9. 1. 2021
!

V centru Prahy probíhá zásah policie kvůli další nelegální party, informovalo v sobotu před půlnocí Aktu.cz.

Zásah policie v centru Prahy proti další negeální party (9.1.2021) Zásah policie v centru Prahy proti další negeální party (9.1.2021) Zásah policie v centru Prahy proti další negeální party (9.1.2021) Zásah policie v centru Prahy proti další negeální party (9.1.2021) Zásah policie v centru Prahy proti další negeální party (9.1.2021)
23:30
9. 1. 2021

Izrael za tři týdny naočkoval proti covidu-19 už 1,8 milionu obyvatel, což je pětina jeho populace. Tamní premiér Benjamin Netanjahu dnes podle deníku The Times of Israel uvedl, že všichni Izraelci starší 16 let by mohli být naočkování do dvou měsíců, maximálně do konce března. Tedy do měsíce, kdy zemi čekají další předčasné parlamentní volby.

Netanjahu a ministr zdravotnictví Juli Edelstein, kteří byli v Izraeli před třemi týdny očkováni jako první, dnes opět jako první dostali druhou dávku americko-německé vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Podle Edelsteina je naočkováno už 70 procent Izraelců z rizikových skupin, včetně většiny zdravotníků a celkově dvacet procent obyvatel. Vláda je ale terčem kritiky za to, že neočkuje Palestince na okupovaném Západním břehu Jordánu, byť tam vakcínu dováží židovským osadníkům.

Izrael očkuje proti covidu-19 nejrychleji na světě. Podle údajů Oxfordské univerzity aplikoval Izrael vakcínu téměř 20 procentům obyvatel, a je tak první na světě, následovaný Bahrajnem, který naočkoval téměř 10 procent obyvatel. Třetí jsou Spojené arabské emiráty (téměř pět procent) a čtvrté USA, které naočkovaly proti covidu-19 jen asi dvě procenta svých obyvatel.

Izraelský premiér Netanjahu dostl druhou dávku vakcíny proti covidu (9.1.2021) Protest proti Netanjahuovi v Jeruzalémě (9.1.2021) Protest proti Netanjahuovi v Jeruzalémě (9.1.2021)
23:20
9. 1. 2021

Na závěr dnešního dne tu máme tradiční přehled:

  • V pátek přibylo v Česku 13.029 potvrzených případů nemoci covid-19, proti čtvrtku jich bylo zhruba o 1800 méně. S nákazou se teď v zemi potýká 132.725 lidí.
  • V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 7246 lidí s covidem, asi o dvě stě méně než předchozí den. Ve vážném stavu je 1108 z nich. Od březnového začátku epidemie odhalily testy v Česku 822.716 pozitivních případů koronaviru.
  • Laboratoře od března dosud zpracovaly přes čtyři miliony PCR testů, konkrétně 4,042 milionu. V pátek jich bylo 37.149, pozitivních bylo kolem 35 procent z nich. Vedle toho laboratoře vyhodnotily v pátek i 25.978 antigenních testů, kterých tak od listopadu zpracovaly přes milion.
  • Do statistiky v pátek zároveň přibylo 88 zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19, v předchozí dny to bylo kolem 150 zemřelých s covidem.
  • V Česku bylo dosud očkováno proti covidu zhruba 40.000 lidí, řekl Novinkám.cz premiér Andrej Babiš. Zopakoval, že prioritu v očkování mají zdravotníci, starší 80 let a nemocní. Očkovací centra musejí spotřebovat vakcíny do týdne po obdržení, uvedl.
  • Ambulantní lékaři chtějí být v první vlně očkování proti covidu-19. V otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, oslovili ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Podle současné verze vakcinační strategie mají přednost zdravotníci pečující přímo o nakažené na covidových odděleních a senioři nad 80 let. Na některých očkovacích místech s očkováním širších skupin lékařů už začali.
  • Do karantény kvůli koronavirové nákaze loni od března, kdy se nemoc covid-19 v ČR potvrdila, nastoupilo 344.468 lidí. Nejvíc z nich do ní šlo v říjnu, a to 119.224. Údaje o počtu karanténních e-neschopenek zveřejnilo ministerstvo práce. Od začátku tohoto týdne lidí, kteří musejí kvůli riziku šíření koronaviru zůstat doma, přibývá. Ve čtvrtek bylo v karanténě 32.600 osob, tedy zhruba stejně jako v polovině listopadu. Vůbec nejvíc osob mělo karanténu 30. října, a to téměř 54.800.
  • Transplantovaných orgánů bylo v ČR loni nejméně od roku 2013, meziročně ubylo sto operací na 765. Nejvíce pacientů dostalo jako v předchozích letech nové ledviny a játra. Vyplývá to ze statistik Koordinačního střediska transplantací, které má od roku 2003 na starosti vedení čekacích listin a koordinací transplantací. O jedenáct méně než před rokem bylo i dárců orgánů, zemřelých bylo 249 a žijících 28. Počty operací ovlivnil i koronavirus.
  • Horská střediska v Česku dnes zaplnili turisté, pod jejichž náporem na některých místech zkolabovala doprava. Policisté kvůli tomu uzavřeli na několik hodin všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku a do neděle silnici třetí třídy na Pustevny v Beskydech. Rychle se dnes zaplnila parkoviště také v zimních areálech Krkonoš a Orlických hor nebo Šumavy. Aktuální opatření proti šíření koronaviru zakazují provoz lyžařských vleků, lidé proto do hor zamířili se sáňkami nebo vyrazili na túry či běžky.
  • Bez zdržení zatím projedou vozidla z České republiky do Rakouska, které kvůli sílící koronavirové pandemii od půlnoci zavedlo kontroly na hranicích. Provoz je plynulý a před přechody na jihu Čech se kolony netvoří. ČTK to dnes dopoledne řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Problémy nejsou ani na jižní Moravě. Od příštího týdne bude omezen počet hraničních přechodů s Rakouskem. Cestující do Rakouska z České republiky a Slovenska musejí nadále podepisovat prohlášení, že se uchýlí do karantény, jinak jim může být vstup zamítnut. Pro pendlery a nákladní dopravu ale platí výjimky. Pendleři nepotřebují negativní test ani nemusejí projít karanténou. Musejí však při příjezdu prokázat, že mají v Rakousku zaměstnavatele.
  • V neděli od 11:00 bude na otázky týkající se mj. covidu odpovídat v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz prezident Miloš Zeman.
23:00
9. 1. 2021

Chrání vakcíny před novými variantami covidu-19? Na tuto otázku odpovídají vědci Světové zdravotnické organizace (WHO). Společnost Pfizer ujišťuje, že vakcína proti onemocnění covid-19 je účinná i na nově odhalené mutace koronaviru. To oslovení vědci potvrzují. 

22:41
9. 1. 2021

USA dnes ohlásila přes 4 tisíce úmrtí s covidem-19 za den. Velmi znepokojivá je situace v Kalifornii, kde už skoro měsíc kvůli problémům zdravotnického systému platí přísný karanténní režim. Bilance hospitalizací je však stále na vzestupu a příliš neklesají ani denní počty nákaz. Nejlidnatější americký stát v úterý ohlásil 458 úmrtí spojených s koronavirem, což je druhý nejvyšší přírůstek.

Nemocnice v některých částech Kalifornie hlásí zcela zaplněné jednotky intenzivní péče a přijímají krizová opatření. Probíhá zde také vakcinace zdravotnického personálu. 

Koronavirus v Kalifornii: Tamní lékaři dostávají vakcínu proti covid-19. Nadále ale musí pracovat (9.1.2021)
22:22
9. 1. 2021

Hokejový Pittsburgh zrušil z preventivních důvodů kvůli hrozbě šíření koronaviru dnešní trénink. Penguins jsou třetím klubem NHL, který musel před blížícím se startem sezony upravovat program kvůli covidu-19.

22:02
9. 1. 2021

Británie má již přes 80 tisíc mrtvých s covidem-19. Za poslední čtyři dny bylo obětí vždy 1000. Počty nakažených koronavirem ve Spojeném království strmě stoupají od závěru minulého roku, kdy byla na jihu Anglie zaznamenána nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2. Vláda si zklidnění situace slibuje zejména od očkování, které v zemi začalo minulý měsíc. 

Koronavirus v Británii: Anglie hlásí 80 tisíc mrtvých na covid-19 (9.1.2021) Koronavirus v Británii: Anglie hlásí 80 tisíc mrtvých na covid-19 (9.1.2021)
21:43
9. 1. 2021

Írán bude na vývoji vakcíny proti covidu-19 spolupracovat s Kubou. Irán, který je na Blízkém východě nejpostiženějším státem v této pandemii, přitom podle agentury Reuters testuje od minulého měsíce i vlastní vakcínu proti covidu-19.

21:35
9. 1. 2021

V Karlovarském kraji došla lůžka JIP pro covid, pomohou jiné kraje. Lůžek s kyslíkem je pro nakažené 19 z původních 589. Poslanec za Karlovarský kraj Petr Třešňák (Piráti) ministerstvo vyzval, aby oslovilo Sasko a Barvorsko. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na to reagoval tím, že není problém převážet pacienty mezi kraji. 

Podle Blatného ale není důvod vyvolávat paniku. „V ČR máme dostatečné kapacity. A není problém převážet případně pacienty do méně zatížených nemocnic mezi kraji,“ uvedl. 

Zobrazit celý online