23:15
8. 1. 2021

A tady přehled zahraničních aktualit o koronaviru:

  • Evropská komise zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek první využívané vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. 
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) se inspirovala u českého ministerstva a povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti.
  • Britská léková agentura MHRA dnes schválila covidovou vakcínu od americké firmy Moderna. 
  • Británie zaznamenala nejvyšší denní bilanci mrtvých i nakažených od začátku pandemie covidu-19. Obětí koronaviru přibylo 1325, případů nákazy přes 68.000. 
  • V Německu zemřelo ve čtvrtek 1188 lidí s covidem-19. To je nejvyšší denní přírůstek zemřelých od počátku epidemie, informovala dnes s odvoláním na data Institutu Roberta Kocha (RKI) agentura DPA. Potvrzených případů nákazy přibylo za 24 hodin 31.849.
  • Spojené státy poprvé od začátku pandemie hlásí více než 4000 úmrtí s koronavirem za jediný den. Nakažených za stejné obobí ve statistikách přibylo na 274.700. Vyplývá to z údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).
  • Maďarsko prodlouží stávající omezení proti šíření nákazy koronavirem, včetně zákazu nočního vycházení, do 1. února. 
  • Ukrajina zavřela školy, obchody, restaurace a jídelny, sportoviště i kulturní zařízení a zakázala masová shromáždění. Od dnešního dne platí v zemi přísná karanténní omezení, která potrvají do 24. ledna.
23:10
8. 1. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o šíření a boji s koronavirem v Česku i ve světě. Pro dnešek se s vámi rozloučíme přehledem zpráv z domova:

  • Ve čtvrtek v Česku přibylo 14 780 potvrzených případů koronaviru, což je zhruba o 2900 méně než v rekordní středu. Do aktuální statistiky přibylo 179 zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19, celkem od začátku epidemie zemřelo 12 800 lidí.

  • Epidemický index PES třetí den setrvává na 86 bodech. Dvě ze čtyř sledovaných kritérií se ve čtvrtek proti středě mírně zlepšily, dvě se naopak zhoršily. 

  • Podle epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly by měla opatření zůstat až do doby, kdy budou přibývat jen stovky nebo tisíc nových případů denně. Řekl to Českému rozhlasu Plus. Ani termín 22. ledna, do kterého je ve čtvrtek prodloužila vláda, podle něj nemusí stačit.

  • Denně v ČR přibývá kolem 3000 seniorů starších 65 let nakažených covidem-19. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se nakazili pravděpodobně kolem Vánoc. Zlepšení očekává po 10. lednu.

  • Od pondělí budou nově potřeba negativní testy na koronavirus při návratu z Francie a Irska, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Země se v takzvaném cestovatelském semaforu přesunou do červené barvy, v níž je většina evropských států.

  • Nutné testy naopak nově nebudou z Bulharska, Belgie a Maďarska.

  • Hejtmani chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví co nejdříve spustilo centrální registrační systém na očkování proti covidu-19. Podle nich je nutné prověřit, jak bude databáze v plném náporu fungovat. 

  • Povinnost předložit negativní test na covid-19 by mohla dovolit kulturní nebo společenské akce pro víc lidí. Rozhodovat ale bude pořadatel. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

  • Armáda poslala dalších 200 vojáků na pomoc nemocnicím či sociálním zařízením. Pomáhat v nich budou zvládat krizi kolem nákazy koronaviru. K dnešnímu dni tak má armáda nasazeno 850 vojáků ve 120 zařízeních a místech.

  • Kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s covidem, se blíží svým limitům. Možnosti navýšení jsou velmi omezené kvůli nedostatku personálu. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Počty hospitalizovaných s covidem nyní rostou o 150 až 200 lidí denně.

  • Pendlerům by mohl pro cesty do Saska stačit od pondělí 11. ledna jeden test na koronavirus týdně, mohli by si jej udělat bezplatně v České republice.

  • Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připravuje v rámci podpory cestovního ruchu v souvislosti s pandemií koronaviru dotační program COVID cestovní kanceláře II určený velkým cestovním kancelářím (CK). Jedná také o možnosti státní záruky u spoluúčasti na pojistném proti úpadku pro CK.
22:30
8. 1. 2021

Rekordní nárůst počtu nakažených hlásí vedle Španělska také Portugalsko. Dnes oznámilo 10.176 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 118 úmrtí s covidem-19, oba údaje jsou dosud nejvyšší od počátku pandemie. 

Portugalsko nicméně očekává volby hlavy státu. André Ventura i přes řádící epidemii uspořádal tiskovou konferenci v Lisabonu v tak malé místnosti, že většina novinářů prostor záhy opustila. Informovala o tom agentura Reuters.

22:04
8. 1. 2021

Irsko oznámilo, že jeho laboratoře potvrdily první tři případy nákazy jihoafrickou mutací koronaviru. Epidemiologové šíření této mutace sledují kvůli obavám, že je nakažlivější a způsobuje vyšší virovou nálož. Mutace označovaná jako 501.V2 se objevila v Jihoafrické republice loni v létě a jejímu rozšíření odborníci připisují rychlý vzestup počtu tamních nakažených. Laboratoře tuto mutaci sledují stejně jako anglickou variantu.

21:40
8. 1. 2021

Ve světě už vakcinují ve 42 státech. Z toho 36 je tzv. vysocepříjmových. Světová zdravotnická organizace to uvedla na twitteru se zmínkou, že problémy s vakcínou mají chudé státy, ke kterým se očkování nedostává.

21:08
8. 1. 2021

Matka bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (69), který byl v březnu roku 2018 v anglickém Salisbury s dcerou Julijou (36) otráven novičokem, podlehla koronaviru. Ruska Jelena Skripalová se dožila 92 let, jejím přáním bylo ještě před smrtí vidět syna, to se jí bohužel nesplnilo.

Skripalovu matku Jelenu (†92) zabil koronavirus. Syna, který přežil novičok, od roky neviděla
20:50
8. 1. 2021

Šéf Asociace krajů žádá  premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o obnovení zákazu návštěv v nemocnicích. Odmítá další zátěž pro nemocnice čelící náporu pacientů s covidem.

20:27
8. 1. 2021

Španělsko oznámilo dalších 25.456 nákaz koronavirem, z toho 12.327 za posledních 24 hodin, a 199 nových úmrtí s covidem-19. „Data jsou špatná...pandemie se zhoršuje. Čekají nás těžké týdny. Ale víme, co je třeba dělat: co nejvíce omezit kontakty a pohyb,“ uvedl dnes španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa.

Andalusie o hodinu prodloužila noční zákaz vycházení, posunula ho už na 22 hodin. Madridský region rozšířil počet oblastí s omezeným pohybem, který se tak od pondělka bude týkat už 1,2 milionu lidí. 

Koronavirus ve Španělsku Očkování proti koronaviru ve Španělsku
20:00
8. 1. 2021

Policie ve Francii odhalila dlouhodobé porušovatele vládních opatření. Dva sourozenci pořádali pravidelně diskotéky, kde bylo zakázáno fotit, natáčet i platit kartou. Údajně zde trsalo i 150 lidí. 

Manévry ale nebyly pořadatelům co platné. Neprozradil je ale nikdo z hostů. Co dostalo pořadatele před soud, se dočtete zde. 

19:29
8. 1. 2021

Slovensko hlásí jako první test na britskou mutaci koronaviru. Má jít o vůbec první test na světě, který dokáže identifikovat nejen samotný koronavirus SARS-CoV-2, ale i jeho britskou mutaci přes pozitivní signál v RT-PCR analýze, uvádí se ve zprávě zveřejněné na portálu cas.sk. 

Zobrazit celý online