23:30
7. 1. 2021

Přinášíme stručný přehled toho nejdůležitějšího, co přinesl čtvrtek:

  • Česko znovu zaznamenalo rekordní počet nových případů nemoci covid-19 od březnového vypuknutí epidemie. Testy ve středu odhalily 17 668 nakažených.
  • Opatření proti epidemii covidu-19 v Česku zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna.
  • Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) připravuje speciální program kompenzací pro lyžařské areály.
  • Vládní opatření nově umožní návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor.
  • Senát odmítl vládní novelu, která má mimo jiné zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení vládních protikoronavirových opatření.
  • Vláda požádá Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který aktuálně v Česku platí do 22. ledna. České televizi (ČT) to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet podle něj požádá znovu o maximum, tedy dalších 30 dní.
  • Jihomoravský kraj zřídí pět okresních očkovacích center. Centrum na brněnském výstavišti zahájí testovací provoz příští týden.
  • Armáda dnes prověřila funkčnost záložní polní nemocnice v Praze Letňanech. O spuštění letňanské nemocnice ale zatím rozhodnuto nebylo.
  • Vláda jedná s organizátory akcí o nastavení pravidel, která by umožnila fungování kultury či sportu v nižších stupních protiepidemického systému PES. Regulaci nechá na nich.

A ještě klíčové dění ze světa:

  • Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu zavede kontroly na hranicích, příští týden bude omezen počet hraničních přechodů.
  • Británie se připravuje na možný kolaps zdravotnictví v Londýně. Do stavu pohotovosti byla opět uvedena polní nemocnice státního zdravotnického systému NHS s názvem Nightingale (Slavík), která pacientům sloužila už na jaře.
  • Srbsko ve středu zahájilo očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Balkánská země již od prosince očkuje látkou firem Pfizer a BioNTech a očekává se, že v nejbližších týdnech schválí i očkovací látku z Číny.
  • Slovenská policie zintenzivnila kontroly dodržování restrikcí

Děkujeme za pozornost, dění kolem pandemie budeme sledovat zase od pátečního rána.

23:15
7. 1. 2021

V Brazílii, která má po USA druhý nejvyšší počet zemřelých pacientů s nemocí covid-19 na světě, překročil celkový počet těchto úmrtí hranici 200 tisíc.

22:54
7. 1. 2021

Situace je pro české skiareály nezvladatelná. Blesk Zprávám to řekl šéf Asociace horských středisek Libor Knot. Reaguje tím na dnešní rozhodnutí vlády o prodloužení uzavírek obchodů, restaurací i 450 středisek po celé ČR. Knot také nastínil, jak by mohly lyžařské areály vypadat, pokud by se během pandemie otevřely. Celý rozhovor naleznete zde. 

22:25
7. 1. 2021

V Londýně se dnes modře rozsvítily slavné budovy a památky. Kampaň má cílit na podporu lidí, kteří trpí kvůli koronavirové pandemii. Modrá je symbolem komunikace. 

22:00
7. 1. 2021

Celosvětová opatření proti nákaze a obsáhlá karanténa způsobily eskalaci domácího násilí. Na problém upozorňuje i Světová zdravotnická organizace na twitteru. WHO poskytuje i návod, jak obětem pomoci - a především, jak jim může pomoci zdravotnický systém. 

21:35
7. 1. 2021

Někteří pacienti v Británii odmítli očkování americko-německou vakcínou proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech s vysvětlením, že si počkají na „anglickou“ očkovací látku, tedy preparát, který vytvořila britská firma AstraZeneca s Oxfordskou univerzitou. 

Na twitteru to napsal britský lékař a bývalý poslanec Paul Williams. „Přes riziko smrti uprostřed pandemie. Lekce pro nás, že nacionalismus má následky,“ napsal.

21:07
7. 1. 2021

Celosvětově už se nákaza covid-19 objevila u 88 181 918 lidí. Z toho 1 900 000 lidí zemřelo. Ukazují to celosvětová data serveru worldometers. 

Aktivních případů je pak téměř 23 milionů, z čehož 108 tisíc lidí je v nemocnicích ve vážném nebo kritickém stavu. Těžký průběh onemocnění by tak měl dle statistik nastat v necelém procentu případů. 

20:44
7. 1. 2021

Španělsko zaznamenalo už přes dva miliony nakažených koronavirem.

Stalo se tak součástí dalších evropských států, které hlásí přes 2 miliony nakažených - tedy k Francii, Itálii a Velké Británii. Španělsko, které má 47 milionů obyvatel, zaznamenalo od začátku pandemie 2,024.904 infikovaných koronavirem. Agentura Reuters uvádí, že úřady v oblasti Kastilie-León oznámily, že uzavřou nákupní centra a posilovny. Do května také prodloužily zákaz cest mimo region, pokud k tomu lidé nemají závažné důvody. 

20:12
7. 1. 2021

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) večer novinářům řekl, že nemocnice v Letňanech v nejbližších dnech aktivována nebude.

O aktivaci polní nemocnice se v posledních dnech uvažovalo kvůli růstu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19, kterých je aktuálně více než 7100. Letňanská nemocnice může díky vybavení lůžky akutní péče odlehčit nemocnicím, brněnská může přijímat pacienty nevyžadující intenzivní péči. „Pražská nyní potřeba není, ale může se to během dnů změnit,“ připustil.

19:59
7. 1. 2021
!

Žáci devátých ročníků, maturanti nebo studenti čtvrtých ročníků šestiletých konzervatoří by se mohli podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k nějaké formě prezenční výuky vrátit nejdříve od 25. ledna, pokud vývoj epidemie koronaviru umožní. Blatný to dnes řekl novinářům po jednání se zástupci ministerstva školství.

Blatný uvedl, že v následujícím týdnu se bude zjišťovat, zda se situace zlepší v důsledku přijatých opatření, nebo je bude nutné zpřísnit. „My bychom chtěli tuto informaci mít zhruba do 18. ledna tak, abychom mohli dopředu dát vědět pedagogům, aby to všechno během týdne mohli připravit,“ uvedl ministr.

Zobrazit celý online