23:30
5. 1. 2021

Přinášíme stručný souhrn toho, co přineslo úterý:

  • Očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600.000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Mimo jiné jde o zdravotníky, kteří pečují o covidové pacienty, a lidi nad 80 let.
  • Testy v Česku v pondělí potvrdily 12.860 nových případů nemoci covid-19, téměř o 2000 více než před týdnem. Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo skoro 760.000 lidí.
  • Výrazně rostou také počty hospitalizací. Rizikový index protiepidemického systému PES dnes stoupl na 89 bodů, sedmý den zůstává v nejpřísnějším, pátém stupni pohotovosti.
  • Novým parametrem systému PES bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška podíl hospitalizovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním. Všechny další parametry kromě podílu pozitivních testů zůstávají beze změny.
  • Vysvědčení za první pololetí aktuálního školního roku se bude moct předávat později, pokud do konce ledna neskončí zákaz přítomnosti žáků ve školách. Obsah vysvědčení ale budou muset školy žákům sdělit v termínu 28. ledna. 
  • Národní referenční laboratoř zatím v České republice neidentifikovala mutaci nového typu koronaviru, která se objevila v prosinci v Anglii.
  • V Česku zemřelo do konce listopadu více lidí, než je běžné za celý rok. 

Na celém světě už se nákaza potvrdila u víc než 86,2 milionu lidí, přes 1,86 milionu s covidem-19 zemřelo.

  • Odhalené nákazy koronavirem a nahlášená úmrtí spojená s covidem-19 v USA po svátcích znovu přibývají extrémně vysokým tempem.  Země registruje v průměru přes 2500 mrtvých denně a očekává se, že situace se bude v nejbližších dnech zhoršovat.
  • Karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 31. ledna a opatření budou navíc zpřísněna. Novým celoněmeckým pravidlem pro ohniska koronavirové nákazy se stává omezení volného pohybu osob na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova. 
  • Dánsko znovu zpřísní opatření, důvodem je především nová mutace, která se na konci loňského roku objevila na jihu Anglie a nyní se šíří právě i v Dánsku. Omezit budou muset Dánové od středy především sociální kontakty.

Děkujeme za pozornost, kterou našemu onlinu věnujete. Blesk Zprávy budou dění v Česku i ve světě sledovat zase od středečního rána.

22:51
5. 1. 2021

Španělsko výrazně zrychlilo své snahy o proočkování populace, vakcínu tam k dnešnímu dni obdrželo už bezmála 140.000 lidí. O den dříve to bylo zhruba 83.000. I přesto tamní zdravotníci podali jen 18,7 procenta ze všech dávek vakcíny společností Pfizer a BioNTech, které země obdržela na konci minulého roku. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Šéf resortu Salvador Illa připomněl, že cílem je do května až června v zemi s 83 miliony obyvatel naočkovat 15 až 20 milionů lidí.

Očkování proti koronaviru ve Španělsku Očkování proti koronaviru ve Španělsku
22:23
5. 1. 2021

Egyptská ministryně zdravotnictví si vysloužila kritiku na sociálních sítích za to, že se v době přísných opatření proti koronaviru zúčastnila v neděli velké svatby. Počty nakažených koronavirem SARS-CoV-2 ve stomilionovém Egyptě přitom v posledních týdnech výrazně rostou a vláda proto od minulého týdne zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Informoval o tom dnes server Middle East Eye.

22:15
5. 1. 2021

"Bohužel... včera ráno pozitivní test na covid, který mě nepustí na SP do Oberhofu. Pevně věřím, že se stihnu vrátit na MS na Pokljuce," uvedl dnes na twitteru český reprezentant v biatlonu Michal Krčmář. 

22:06
5. 1. 2021

Extrémnímu přetížení čelí kvůli dopadům pandemie nemocnice a záchranná služba v Londýně. Volání na tísňovou linku je tolik, že se záchranáři k nemocným nedostanou v řádech minut nebo desítek minut, ale za dlouhé hodiny, informuje Independent. Čekat přitom musí nejen pacienti s covidem, ale i lidé s podezřením na infarkty. „Nic takového jsme ještě neviděli. Realita je taková, že lidé čekají mnohem déle, než nařizuje jakákoli směrnice. Jsou i tací, kteří čekali tak dlouho, než se k nim dostaneme, že jsme je museli resuscitovat, a nebylo to úspěšné,“ popsal serveru jeden ze záchranářů.

Kvůli extrémnímu přetížení nemocnic v Londýně čekají sanitky ve frontách. Kvůli extrémnímu přetížení nemocnic v Londýně čekají sanitky ve frontách. Kvůli extrémnímu přetížení nemocnic v Londýně čekají sanitky ve frontách.
21:45
5. 1. 2021

Druhou dávku vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, lze podat za výjimečných okolností i o několik týdnů později, než se doporučuje. Uvedli to dnes odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO). Řada států v posledních dnech vzhledem k nedostatku vakcíny uvažuje o odložení druhé dávky, aby se dalo první dávkou rychleji naočkovat více lidí.

Šéf BioNTechu Ugur Şahin dnes podle agentury DPA řekl, že do léta dokáže dát jeho firma k dispozici dostatek vakcíny, aby ji mohl dostat každý, kdo o ni bude mít zájem.

Očkování proti covidu vakcínou Pfizer Očkování proti covidu vakcínou Pfizer V Mexiku očkují vakcínou proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech (29. 12. 2020)
21:23
5. 1. 2021

Skiareál Klíny na Mostecku uzavřel veřejnosti sjezdovky, protože při jedné z obchůzek našli provozovatelé sportoviště na svahu 15 rozbitých bobů. Provozovatelé zimního střediska o svém rozhodnutí dnes informovali na facebookovém profilu.

Skiareály povolila vláda otevřít 18. prosince, kvůli zhoršující se koronavirové epidemické situaci je zavřela o devět dní později. V Ústeckém kraji tou dobou nebyl sníh, napadl až mezi svátky.

⚠️ Protože se někteří bobaři a sáňkaři chovají jako čuňata a nechávají po sobě v celém areálu nepořádek a berou jako...

Zveřejnil(a) Sport areál Klíny dne Úterý 5. ledna 2021
20:58
5. 1. 2021

„Pandemie ukázala, že máme skutečné přátele, na které se můžeme spolehnout,“ tweetovalo ministerstvo obrany a připojilo optimistický klip NATO. 

20:47
5. 1. 2021

Německo: V okresech a městech, kde počet nových případů infekce přesáhne 200 na 100.000 obyvatel za sedm dní, bude omezen volný pohyb na patnáct kilometrů od domova, pokud pro delší cestu nebudou mít lidé pádný důvod. Za takový důvod přitom nebudou uznávány nákupy, sport či turistika. Hranici překračuje nyní přes 70 z 410 německých okresů a měst.

20:08
5. 1. 2021

Pandemie pomohla německému klimatickému úsilí. „Snížením emisí o 42,3 % oproti roku 1990 Německo dosáhlo svého cíle pro rok 2020. Ale experti varují, že se trend může snadno zvrátit,“ tweetuje redakce Deutsche Welle.

Zobrazit celý online