22:00
3. 1. 2021

A toto je souhrn zpráv ze zahraničí:

  • Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu se za poslední den zvýšil o 10.315 na téměř 1,766 milionu. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí s covidem-19 v Německu vzrostl o 312 na 34.272.
  • V Rusku přibylo za sobotu 24.150 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, což je o více než 2000 méně než v pátek. Země se 146 miliony obyvatel už celkem eviduje 3,236.787 nakažených, informoval dnes operativní štáb.
  • Vandalové poničili nápisy a kresbami nemovitosti šéfů obou komor amerického Kongresu Nancy Pelosiové a Mitche McConnella. Autorům hanobících nápisů a kreseb se nelíbí, že se Kongres nedohodl na zvýšení jednorázového příspěvku, který má Američanům pomoci překonat negativní dopady pandemie covidu-19.
  • Indické úřady daly konečný souhlas k nouzovému použití dvou vakcín proti koronaviru SARS-CoV-2. Jde o očkovací látku vyvinutou ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity a o vakcínu Covaxin indické společnosti Bharat Biotech.
  • Britský premiér Boris Johnson dnes v rozhovoru pro BBC vzkázal rodičům v Anglii, aby své potomky v pondělí poslali do škol, považuje je za bezpečné a vzdělání pro děti znamená obrovský přínos. Většina základních škol v Anglii se v pondělí po vánočních prázdninách otevře, zavřené ovšem zůstanou školy v Londýně a v některých oblastech na jihovýchodě země.
  • Němečtí politici vyzývají k prodloužení celostátní karantény, jejíž platnost je stanovena do 10. ledna. Bavorský premiér Markus Söder dnes podpořil prodloužení omezení do konce ledna, nad termínem není ale podle informací německého tisku shoda.
  • První dny očkování proti koronaviru v Polsku poznamenaly kontroverze kolem toho, že několik veřejně známých lidí dostalo vakcínu mimo stanovené pořadí. Přednost před ostatními skupinami obyvatel mají zdravotníci, ale to, že už vakcínu dostal, oznámil například bývalý premiér Leszek Miller nebo několik herců a hereček.
  • Argentina zaznamenala u zhruba jednoho procenta lidí oočkovaných ruskou vakcínou Sputnik V vedlejší účinky. Nežádoucí účinky se projevily u 317 lidí, ruskou očkovací látku v Argentině dostalo přes 32.000 lidí. Podle ministerstva zdravotnictví ale vážnost vedlejších účinků nevybočuje ve srovnání s jinými druhy očkování.
21:57
3. 1. 2021
!

Vážení čtenáři, máme pro vás přehled nejdůležitějších zpráv o koronaviru z domova.

  • Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Očkovací termín dostanou podle různých kritérií. Hlavním bude věk, ale také zdravotní stav nebo zaměstnání.
  • Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna proti koronaviru. Využije vakcínu, která bude v té době k dispozici. Po dnešním novoročním obědě s prezidentem to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Se Zemanem probrali epidemickou i ekonomickou situaci.
  • Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává třetí den za sebou na dosud nejvyšší úrovni, a to na 90 bodech ze sta. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, je pátý den v řadě. V nejvyšším stupni jsou také dál všechny kraje.
  • V sobotu přibylo v Česku 4957 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o 1500 nakažených víc než první den v roce. Oproti minulé sobotě je nárůst vyšší asi o 1900 případů. V pátek 1. ledna a sobotu 26. prosince byly ale státní svátky a méně se testovalo. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 11.960 lidí, na Nový rok připadá 128 úmrtí, na sobotu zatím 74.
  • Kolem 50 lidí dnes u domu premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích u Prahy protestovalo proti vládním opatřením proti šíření covidu. Dohlíželo na ně přibližně 15 policistů. Veřejný pořádek narušen nebyl, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.
  • V Praze se dnes konal pokojný protest iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl PES. Kolem 15:00 začalo několik desítek příznivců pokládat světelnou cestu od úřadu vlády, která vedla až na Staroměstské náměstí.
  • V pondělí bude poprvé v letošním roce jednat vláda Andreje Babiše (ANO). Zabývat by se měla mimo jiné situací na českých horách, kde jsou zavřené vleky a lanovky ve skiareálech, ale lidé sem v hojném počtu chodí bobovat a sáňkovat.
  • Fotbalová Slavia zrušila dnešní odlet na soustředění do Portugalska. Testy na covid-19 odhalily zhoršení zdravotního stavu většího počtu členů A-týmu.
21:18
3. 1. 2021

Většina základních škol v Anglii se v pondělí po vánočních prázdninách otevře, zavřené ovšem zůstanou školy v Londýně a v některých oblastech na jihovýchodě země. Jde o regiony, kde se rychle šíří nová varianta koronaviru.

Koronavirus ve Velké Británii Koronavirus ve Velké Británii Koronavirus ve Velké Británii
20:26
3. 1. 2021

V Izraeli pokračuje očkování. V zemi je proočkováno už 10 % obyvatel.

V izreali pokračuje očkování proti covidu-19 V izreali pokračuje očkování proti covidu-19 V izreali pokračuje očkování proti covidu-19
19:10
3. 1. 2021
!

Některé nemocnice v Česku už opět odmítají pacienty s covidem-19, příkladem je Zlínský kraj. Uvedla to Česká televize.

18:49
3. 1. 2021

Fotbalová Slavia Praha zrušila dnešní odlet na soustředění do Portugalska a na zahraniční kemp zatím neodcestuje. Testy na covid-19 odhalily v A-týmu pozitivní případy a klub nechce riskovat případné zhoršení zdravotní situace v mužstvu.

„Dnešní testy potvrdily dřívější indikace zhoršeného zdravotního stavu většího počtu členů A-týmu během vánočních svátků. Slavia tak zatím ruší zahraniční soustředění a z preventivních a zdravotních důvodů odkládá odlet,“ uvedl klub na svých internetových stránkách.

Slavia měla do Portugalska odletět večer a začít tam krátkou zimní přípravu na jarní část sezony, která odstartuje rekordně brzy už v polovině ledna.

18:36
3. 1. 2021

První dny očkování proti koronaviru v Polsku poznamenaly kontroverze kolem toho, že několik veřejně známých lidí dostalo vakcínu mimo stanovené pořadí. Přednost před ostatními skupinami obyvatel mají zdravotníci, ale to, že už vakcínu dostal, oznámil například bývalý premiér Leszek Miller nebo několik herců a hereček.

18:17
3. 1. 2021

Němečtí politici vyzývají k prodloužení celostátní karantény, jejíž platnost je stanovena do 10. ledna. Bavorský premiér Markus Söder podpořil prodloužení omezení do konce ledna, nad termínem není ale podle informací německého tisku shoda. V úterý bude o tomto kroku jednat kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemích, píše agentura Reuters. Německo v posledních dnech zaznamenává relativně vysoké denní přírůstky nakažených koronavirem.

„Uzávěra musí být prodloužena do konce ledna. Jakékoliv ukvapené uvolnění (restrikcí) by nás vrátilo výrazně zpět,“ uvedl bavorský premiér Markus Söder.

K opatrnosti vyzval v sobotu také ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Čísla (nákazy) jsou stále příliš vysoká, takže musíme prodloužit omezení,“ uvedl televizní stanici RTL. Podle aktuálních údajů bylo v Německu zaznamenáno za posledních sedm dní 140 nových případů nákazy koronavirem na 100 000 obyvatel. Podle vlády musí číslo klesnout na 50, aby byla epidemie pod kontrolou a mohlo dojít k výraznějšímu rozvolnění.

17:47
3. 1. 2021

Světelný řetěz v Praze lidé vedli přes Mánesův most a Kaprovu ulici, na trase bylo několik stánků. Například na Staroměstském náměstí stál stánek s výzvou k otevření ekonomiky Česka a na Klárově byla rakev, která symbolizovala pohřeb gastrosektoru. Lidé do ní zatloukali hřebíky. Zástupci iniciativy také lidem rozdávali půllitry se svíčkami. Rakev minulý týden vozili na protest proti uzavření lyžařských areálů také ubytovatelé a podnikatelé v Krkonoších. Lidé do ní zatloukali hřeby na znamení nesouhlasu s opatřeními.

Někteří protestující si dnes na Klárov donesli také vlajky, část lidí neměla roušky. Protest byl převážně poklidný. Pouze kolem 16:00 vznikla, zřejmě právě kvůli nenošení roušky, slovní roztržka mezi policisty a několika účastníky. Někteří demonstranti pak k policistům skandovali: „Nechte je být“ nebo „Gestapo.“

V Praze se konal protest iniciativy za zachování provozu restaurací nazvané „Chcípl PES“. Desítky lidí pokládaly svíčky v půllitrech od úřadu vlády ke Staroměstskému náměstí.  V Praze se koná protest iniciativy za zachování provozu restaurací nazvané „Chcípl PES“. Desítky lidí pokládaly svíčky v půllitrech od úřadu vlády ke Staroměstskému náměstí. V Praze se konal protest iniciativy za zachování provozu restaurací nazvané „Chcípl PES“. Desítky lidí pokládaly svíčky v půllitrech od úřadu vlády ke Staroměstskému náměstí.
17:30
3. 1. 2021

Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové má za sebou první víkend očkování proti koronaviru. Začala v sobotu ráno jako první zdravotnické zařízení v Královéhradeckém kraji a v plánu má očkovat i v dalších dnech. Očkovací dávku za oba dny dostalo více než 340 lidí, převážně zdravotníků nemocnice. ČTK to dnes řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Nemocnice ve středu 30. prosince dostala 975 dávek.

„V sobotu bylo oočkováno zhruba 170 lidí, dnes zhruba také 170. Budeme pokračovat v pondělí mezi 15:30 až 19:30. Zájem o očkování je. Očekáváme, že denně oočkujeme zhruba 70 lidí,“ řekl Sochor.

Očkování nemocnice provádí vakcínou firmy Pfizer v ambulancích Pavilonu interních oborů FN Hradec Králové ve třech očkovacích týmech. O víkendu se očkovalo od 08:00 do 18:00. „Očkování běží podle plánu,“ dodal Sochor. Krajské nemocnice na vakcínu proti covidu dosud čekají, k hradecké FN by se měla krajská zdravotnická zařízení přidat později.

Očkování proti koronaviru na Královéhradecku (2. 1. 2021) Očkování proti koronaviru na Královéhradecku (2. 1. 2021)
Zobrazit celý online