13:55
1. 2. 2023

Rakousko do poloviny roku zruší veškerá protikoronavirová opatření. Příslušný plán dnes schválila rakouská vláda. Jak poznamenává agentura APA, stalo se tak prakticky přesně tři roky poté, co alpská země zaznamenala první případ covidu-19.

Plán vlády počítá s tím, že 30. dubna přestane platit povinnost nosit roušky v nemocnicích a pečovatelských zařízeních. Svou práci také ukončí všechny krizové štáby, které vznikly v souvislosti s nemocí a pandemií. K 30. červnu pak nebude nutné nákazy covidem-19 hlásit úřadům a ani infikovaní nebudou čelit žádným povinným omezením, a země se tak vrátí do „normálního provozu“.

I po ukončení opatření si chtějí rakouské úřady udržovat přehled o výskytu onemocnění, a to i za pomoci testů odpadních vod, v nichž je možné koronavirus najít. Testy na covid-19 mají pro lidi se symptomy nákazy nadále zůstat zdarma.

20:10
6. 1. 2023

Rakousko bude po cestujících z Číny od soboty vyžadovat negativní PCR test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Oznámilo to dnes rakouské ministerstvo zdravotnictví v podrobných instrukcích k opatření, které Vídeň v obecnosti ohlásila ve čtvrtek. Kromě toho ministerstvo leteckým přepravcům doporučuje, aby po pasažérech vyžadovali nošení respirátorů třídy FFP2. Podle rakouského ministerstva jsou letecké společnosti odpovědné za kontrolu dokladů o testech a už byly o opatření informovány.

17:46
14. 11. 2022

Rakouská vláda chystá zpřísnění zákonů, které trestají popíraní holokaustu a jiných zločinů nacistického režimu. Vídeň chce nové postihy za zlehčování těchto zločinů. Reaguje tím na demonstrace odpůrců povinného očkování proti koronaviru, kteří jako symbol používali žluté hvězdy podobné těm, které museli nosit Židé za nacistické nadvlády, uvedla dnes agentura Reuters. Demonstranti měli v symbolu napsané "nenaočkovaný" místo "Žid".

Podle rakouské ministryně spravedlnosti Almy Zadičové ze strany Zelených je nutné trestat a netolerovat jakékoliv zlehčování holokaustu či jiných nacistických zločinů proti lidskosti.

13:18
21. 9. 2022

Kvůli nejasným předpisům týkajícím se covidu-19 vzdalo Rakousko účast na mistrovství světa družstev ve stolním tenisu v Číně. Předseda svazu Wolfgang Gotschke vysvětlil, že část výpravy nesplní podmínky pro udělení víza týkající se očkování. Také nemá informace, co by se dělo v případě nákazy členů výpravy.

12:35
29. 8. 2022

Nadcházející školní rok v Rakousku začne bez povinných roušek i testování na koronavirus. Podle agentury APA to dnes uvedlo rakouské ministerstvo školství, které nicméně testování mezi žáky i učiteli stále doporučuje.

Vládní plán předpokládá, že v současné fázi pandemie covidu-19 budou roušky a testování povinné pouze v případě výskytu ohniska epidemie. Školy budou opatření moci nařídit maximálně na dva týdny. Školy se ve východních spolkových zemích otevírají 5. září, ve zbytku Rakouska o týden později.

16:30
30. 7. 2022

Rakouští politici vyjádřili šok nad sebevraždou lékařky, která uzavřela svou praxi, neboť si stěžovala, že jí odpůrci protikoronavirových opatření a vakcín proti covidu-19 vyhrožovali smrtí. Podle rakouských médií bylo v pátek nalezeno tělo doktorky Lisy-Marie Kellermayrové v její ordinaci ve venkovské oblasti na severu Rakouska. Státní zastupitelství ve Welsu potvrdilo, že příčinou smrti byla sebevražda, a sdělilo, že na místě byly nalezeny poznámky. O jejich obsahu ale prokuratura nechtěla nic bližšího uvést.

10:41
29. 7. 2022

 V Rakousku přišel každý pátý o kamaráda nebo kamarádku kvůli rozdílnému názoru na protikoronavirová opatření nebo očkování proti covidu-19. Vyplývá to z průzkumu provedeného institutem Integral, napsala rakouská agentura APA.

Většina dotázaných, 63 procent, v průzkumu také uvedla, že během koronavirové pandemie, kdy platila různá opatření omezující sociální kontakty, postrádala přátele. Více než třetina dotázaných se přiznala, že se jim po kamarádech stýskalo natolik, že opatření porušovala.

09:38
27. 7. 2022

Lidé s pozitivním testem na koronavirus nebudou muset v Rakousku od srpna povinně do izolace. Dnes to oznámil ministr zdravotnictví Johannes Rauch. Nakažení budou moci opouštět domov, ale s nasazeným respirátorem. V Česku platí pro lidi s pozitivním testem povinnost izolovat se po sedm dnů.

"Kdo je nemocný, ať zůstane doma," vyzval ministr lidi k odpovědnosti. Izolace se podle něho ruší i s ohledem na psychické a sociální dopady, jaké má pandemie covidu-19 na Rakušany.

16:15
23. 6. 2022
!

Rakousko ruší povinné očkování proti covidu-19, oznámil dnes rakouský ministr zdravotnictví Johannes Rauch. Už v březnu vláda vymáhání zákona o povinném očkování odložila. Rauch připomněl, že Rakousko povinnou vakcinaci proti covidu-19 zavádělo v jiné situaci, než v jaké se země nachází nyní. V únoru převažovala varianta delta, kdežto s nyní dominantní variantou omikron je účinnost vakcín proti nákaze nižší.

„Omikron pravidla změnil,“ cituje Raucha deník Der Standard na svých internetových stránkách. Ministr dodal, že i lidi, kteří v principu očkování podporují, je nyní těžší přesvědčit o nutnosti vakcinace. „Očkovací povinnost nikoho k očkování nepřivede,“ připustil a dodal, že tato povinnost a debaty kolem ní „prohloubily příkopy mezi lidmi“. V době zdražování, války na Ukrajině a energetické krize Rakousko podle něj potřebuje „každý milimetr soudržnosti a solidarity“ a debata o očkovací povinnosti k tomu nepřispívá.

Rakouský ministr zdravotnictví řekl, že i když země přešla „z katastrofického stavu do fáze života s virem“, zůstává očkování společně s používáním respirátorů a testováním důležitým prostředkem, jak šíření nákazy zabránit.

16:20
21. 6. 2022

V Rakousku stoupá počet lidí nakažených koronavirem, denní bilance se od minulého týdne zvýšily o několik tisíc případů. Za posledních 24 hodin laboratoře potvrdily infekci u více než 7000 lidí, před týdnem bylo nových případů něco přes 4000, vyplývá z dat ministerstev zdravotnictví a vnitra. Podle Agentury pro ochranu zdraví a bezpečnost potravin (AGES) od začátku pandemie covidu-19 této nemoci podlehlo více než 20.000 lidí.

Zobrazit celý online