11:37
3. 5. 2023

Největší německá letecká společnost Lufthansa v prvním čtvrtletí snížila provozní ztrátu meziročně zhruba o 53 procent na 273 milionů eur (6,4 miliardy Kč). Pomohl jí růst poptávky po cestování a vyšší ceny letenek. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Stejné období loni ještě poznamenala pandemie covidu-19. Výsledek byl zhruba v souladu s očekáváním analytiků, kteří ztrátu odhadovali na 279 milionů eur.

17:41
16. 3. 2023

Německý konspirátor Michael Brundel založil seznamku pro vyznavače konspiračních teorií SchwurbelTreff. Aktivní uživatelé platformy musí vyplnit údaje o tom, jakým teoriím spiknutí věří nebo také o počtu očkovacích dávek proti covidu-19 ve svém těle, informuje britský server Mail Online.

Seznamka SchwurbelTreff vznikla minulý měsíc a už během prvních tří týdnů měla 1500 uživatelů. Její název je založen na hanlivém označení pro stoupence konspiračních teorií. Ideální je pro ty, kteří popírají existenci covidu-19, přistání člověka na Měsíci nebo kulatost Země.

19:41
13. 3. 2023

Německý řetězec obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof uzavře 52 ze svých zbývajících 129 poboček. S odvoláním na zástupce zaměstnanců o tom dnes před jednáním dozorčí rady informovala německá média. Podle nich tento krok může vyústit v propuštění až 5000 pracovníků. Řetězec, který je největší svého druhu v Německu, se dlouhodobě potýká s problémy.

Firmu dostala do potíží pandemie nemoci covid-19 a také pokles zájmu spotřebitelů po ruské invazi na Ukrajinu. Už před dvěma lety Galeria Karstadt Kaufhof uzavřela v rámci tehdejšího insolvenčního řízení 40 ze svých tehdejších 172 poboček.

16:00
7. 3. 2023

 Ve světě neexistuje větší veletrh cestovního ruchu, než je Mezinárodní turistická burza (ITB) v Berlíně, význam burzy je proto pro český turistický sektor zásadní. V rozhovoru s ČTK to dnes na úvod třídenního veletrhu řekl ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. Stejný názor mají i další čeští účastníci, kteří za nenahraditelná považují osobní setkání se zahraničními zástupci turistického ruchu. Veletrhu se účastní dvacítka vystavovatelů z Česka včetně krajů, měst, dopravců či hoteliérů.

Berlínský veletrh se poprvé od začátku pandemie nemoci covid-19 koná v prezenční formě, předchozí dva digitální ročníky řada vystavovatelů vnímá jako nedostatečné či nešťastné. "Je tady celý svět," řekl Herget. "

14:02
28. 2. 2023

Na letošní mezinárodní filmový festival Berlinale v německé metropoli se prodalo 320 000 lístků, což odpovídá zájmu publika v dobách před pandemií covidu-19. Dnes to oznámili pořadatelé Berlinale.

11:45
21. 2. 2023
!

Menší chuť spotřebitelů k nákupům se dotkla i největšího internetového prodejce textilu v Evropě. Německý online prodejce oblečení Zalando propustí kvůli slabší poptávce stovky lidí, zaměstnává jich asi 17.000. Firma to podle agentury DPA dnes sdělila svým zaměstnancům.

Německá firma Zalando těžila z vysoké poptávky v době pandemie covidu-19, ale nyní se podle jejího vedení některé části podniku rozrostly až příliš, což firmě znemožňuje rychle reagovat na trendy.

14:02
19. 2. 2023

Uprchlíci z Ukrajiny výrazně pomáhají zmírňovat nedostatek pracovních sil v Německu. Během uprchlické vlny v letech 2014 až 2016 bylo cílem Německa, aby po pěti až šesti letech mělo zaměstnání 50 procent uprchlíků, což se navzdory pandemii covidu-19 podařilo. Nyní je díky zdokonaleným postupům šance zaměstnat ještě vyšší procento uprchlíků, píše DPA. „Téměř všichni mají na trhu práce šanci,“ prohlásil Terzenbach.

18:11
17. 2. 2023
!

Stávka na německých letištích je další ze série protestů, které zasáhly největší evropské ekonomiky včetně Francie, Británie a Španělska. Vysoké ceny energií a potravin totiž mnoha lidem citelně zvyšují životní náklady. Domácnosti měly potíže už za pandemie covidu-19 a pak znovu po začátku války na Ukrajině, jež ovlivnila mezinárodní obchod a přispěla k růstu inflace.

10:03
3. 2. 2023

Německý Institut Roberta Kocha (RKI) už nepovažuje riziko covidu-19 za vysoké, ale za mírné. Změnu zdůvodnil širokou imunitou populace a mírnějším průběhem nemoci. Informuje o tom dnes web veřejnoprávní televize ARD. Spolková republika stejně jako další země ruší protikoronavirová opatření.

„Ohrožení zdraví obyvatel v Německu covidem-19 je v tuto chvíli hodnoceno jako mírné,“ konstatuje RKI ve své zprávě. Institut zároveň nevyloučil, že se stupeň varování znovu může zvýšit, pokud to bude nutné. Nadále doporučuje, aby nakažení zůstávali doma a aby lidé v místnostech nosili roušky. Z veřejného života ale zatím ochrana úst a nosu postupně mizí.

15:45
2. 2. 2023

V Německu ode dneška přestala platit povinnost nosit roušky v dálkové dopravě. Stejnou povinnost v regionální dopravě zároveň zrušilo i posledních devět spolkových zemí, zbytek to udělal již dříve, napsala agentura DPA. Povinnost Německo zavedlo zhruba před třemi roky kvůli pandemii covidu-19. Rozhodnutí chválí dopravci, podle kterých bylo vymáhání této povinnosti čím dál obtížnější. Ministerstvo zdravotnictví nošení roušek v hromadné dopravě stále doporučuje.

Původně vláda zamýšlela zrušit povinnost nosit roušky v dálkových vlakových a autobusových spojích na začátku dubna. Díky příznivé epidemické situaci se však rozhodla konec povinnosti o dva měsíce uspíšit. Podobně se zachovalo i devět spolkových zemí, které povinnost nosit roušky zrušily v regionální dopravě. Zbylých sedm tuto povinnost zrušilo už dříve.

„Z hlediska našeho odvětví nebyla povinnost už delší dobu potřebná díky pandemické situaci,“ uvedl mluvčí Svazu německých dopravních podniků (VDV). Podle něj bylo čím dál obtížnější nošení roušek č respirátorů po cestujících vyžadovat, když nebyly povinné na koncertech či v letadlech. Změnu přivítal i železniční dopravce Deutsche Bahn, podle kterého se tak sjednotí pravidla v různých částech Německa i v různých druzích dopravních prostředků. Železniční dopravce také uvedl, že zaznamenal kvůli povinnosti agresivnější chování cestujících vůči vlakovému personálu.

Ne všichni cestující ale uvolnění přivítali. Po oznámení rozhodnutí v polovině ledna někteří lidé na sociálních sítích žádali, aby dopravci vyčlenili prostor pro cestující, kteří chtějí i nadále ve vlacích a autobusech nosit roušky. V prohlášení pro agenturu DPA však Deutsche Bahn uvedla, že nic takového nechystá.

Zobrazit celý online