"Dřívější i nynější venezuelští činitelé, kteří porušovali práva venezuelských občanů a dopouštěli se veřejně korupce, v USA nejsou vítáni," řekl Earnest. "Nyní máme nástroj, jak blokovat jejich majetky a operace v americkém bankovním systému," prohlásil mluvčí s odvoláním na Obamův dekret.

Bílý dům je hluboce znepokojen způsobem, jakým venezuelská vláda zastrašuje politické oponenty, uvedl dále prezidentský mluvčí. "Venezuelské problémy nelze řešit kriminalizací disentu," konstatoval.

Venezuelská ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová uvedla, že její vláda na dnešní krok Bílého domu brzy zareaguje. O něco později pak na Twitteru napsala, že vláda vyzvala chargé d'affaires na venezuelském velvyslanectví ve Washingtonu Maximiliena Sáncheze, aby odletěl do Caracasu k "okamžitým" konzultacím.

Obamův dekret rozšiřuje platnost zákona o sankcích proti Venezuele schváleného už koncem loňského roku. Washington tehdy na sankční seznam zařadil víc než dvě desítky vysoce postavených Venezuelanů. Ti v souvislosti s tvrdým potlačením loňských protivládních demonstrací nesmějí cestovat do USA a majetek v amerických bankách jim byl zablokován.

Napětí mezi oběma zeměmi pak výrazně vzrostlo počátkem února, kdy venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil druhého muže USA Joe Bidena z přípravy převratu v jeho zemi. Spojené státy reagovaly tím, že zakázaly vstup na své území dalším nejmenovaným venezuelským představitelům zodpovědným za údajné porušování lidských práv a korupci. Minulý týden Venezuela vyzvala Washington, aby do dvou týdnů omezil početní stav svého velvyslanectví v Caracasu.

Dnešní Obamův dekret se týká představitelů venezuelských špionážních a bezpečnostních složek, uvedl mluvčí Earnest.

Vůdce venezuelské opozice Henrique Capriles, který v minulosti dvakrát kandidoval na prezidenta, podle agentury Reuters řekl, že uvedené sankce jsou problémem pro zkorumpovanou elitu v Madurově vládě, nikoli pro řadové Venezuelany.