Působení koaličních vojsk v Afghánistánu zahájila invaze koncem roku 2001, jejímž cílem bylo svržení vlády islamistického hnutí Taliban. Američané a jejich spojenci Taliban obviňovali z podpory teroristů, kteří 11. září 2001 spáchali útoky na New York a Washington. V roce 2011 dosáhl počet zahraničních vojáků v Afghánistánu 130.000, z nichž na 100.000 vyslaly USA. V afghánské misi se mimo jiné vystřídalo i přes 5000 českých vojáků.

Za třináct let bojů zahynulo v Afghánistánu skoro 3500 příslušníků zahraničních jednotek. Převážnou většinu obětí - více než 2200 - tvořili Američané. Česká republika ztratila v rámci afghánské mise deset mužů. Pět z nich má na svědomí sebevražedný útok z letošního července.

"Pozvedli jsme afghánský lid z temnoty beznaděje a dali mu naději do budoucna," prohlásil při nedělní ceremonii velitel mise generál John Campbell. "Cesta, která je před námi, zůstává náročná, my ale zvítězíme," dodal. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy díky misi v Afghánistánu se Spojené státy staly bezpečnější zemí.

Operaci Trvalá svoboda vystřídá od 1. ledna příštího roku operace Resolute Support (Rozhodná podpora). V ní budou mít opět největší podíl Spojené státy, které poskytnou 10.800 svých vojáků. Zúčastní se i Česká republika, která by s téměř 300 vojáky měla mít deváté největší zastoupení v misi.

Pokračující vojenskou přítomnost USA a NATO v Afghánistánu umožňují bezpečnostní dohody, které v září podepsal nový afghánský prezident Ašraf Ghaní s Washingtonem a Severoatlantickou aliancí. Dohody vejdou v platnost 1. ledna 2015 a platit by měly nejméně do konce roku 2024.

Kromě výcviku a poradenství pro afghánské bezpečnostní síly bude nová mise NATO a USA podle smlouvy zajišťovat akce proti členům teroristické sítě Al-Káida, kteří ještě v Afghánistánu zůstávají.

Americký prezident Barack Obama rovněž nedávno povolil americkým vojákům ještě rok přímo se zapojovat do bojových operací proti Talibanu a dalším ozbrojencům, kteří budou ohrožovat bezpečnost amerických oddílů nebo afghánské vlády. Americké letectvo bude moci podporovat afghánské síly a američtí vojáci budou příležitostně doprovázet afghánské kolegy v bojích proti Talibanu.

Stahování svých sil pak USA obnoví tak, aby do konce roku 2015 zůstalo v Afghánistánu 5500 Američanů. Koncem roku 2017 by Američanů měly být v Afghánistánu údajně již jen stovky.

Odpovědnost za situaci v Afghánistánu již dříve převzaly místní bezpečnostní složky. Ty budou mít po stažení mezinárodních bojových jednotek těžký úkol vzhledem k tomu, že povstalecké hnutí Taliban zdaleka není poraženo. Taliban ovládá velké části území především na jihu a východě země a v posledních měsících dále vystupňoval své útoky.