"Děti na psy reagují moc pěkně, moc se na tu akci těší, pořádáme ji už čtvrtým rokem. Někteří prvňáčci měli zpočátku z pejsků strach, ale brzy si na ně zvykli. Nejnáročnější je to pro psy, je tady moc vjemů, nové prostředí, každé dítě se chce pomazlit," řekl ČTK učitel a zároveň chovatel psů Jan Bradáč.

Jeho fenky jsou zvyklé aktivně sportovat. "Nemají problém uběhnout 50 kilometrů denně, po loňské akci ale spaly skoro dva dny v kuse. Je to pro ně náročné, ale moc je to baví," podotkl Bradáč. Jedna z fenek má také už složené canisterapeutické zkoušky, druhá se na ně připravuje. "Zaměřujeme se na práci s dětmi, nejen k podpoře čtení, ale také třeba při různých psychických problémech," poznamenal učitel.

Čtením se psy se škola podle něj snaží zvyšovat čtenářskou gramotnost dětí. "Celkově je teď trend, že se děti hodně baví počítači, ale některé děti čtou už v prvních třídách skvěle, jiné jsou na tom trochu hůř, ale trend se zase postupně zlepšuje," podotkl. Děti využívají školní knihovnu, chodí také na návštěvu do zlínské krajské knihovny.