Pohádkou Na západ od slunce, na východ od měsíce v první polovině 19. století zaznamenali sběratelé lidové slovesnosti Peder Christian Asbjörnsen a Jörgen Moe. Na motivy této pohádky vzniknou dvě různé divadelní inscenace: jedna z dílny souboru Buchty a loutky, druhou připravuje Divadlo ANPU ve spolupráci norským Teater Innlandet z Hamaru.

Dvě loutková nastudování inscenace nabídnou konfrontaci dvou divadelních přístupů, výzkum diváckých reakcí a uspořádání workshopů, V případě jedné z nich bude náměty z norské pohádky zkoumat známý islandský loutkář Ogrodnik.

"Norští divadelníci se během spolupráce na projektu dozvědí, jak se v České republice v současnosti přistupuje k loutkovému divadlu a čím je pro tuzemské divadelníky využívání loutek a loutkářských postupů zajímavé a podnětné. Čeští tvůrci naopak budou čerpat inspiraci z norské kultury a z loutkářských dovedností islandského tvůrce, jehož umění vzbuzuje zájem diváků po celém světě," uvedla Hančilová.

Projekt podpořený z Fondu Evropského hospodářského prostoru (EHP) zajišťuje NIPOS ve spolupráci s Divadlem ANPU, Teater Innlandet, se souborem Buchty a loutky a Bruduheimar - World of Puppets, divadlem režiséra a loutkáře, uměleckého ředitele Islandského centra loutkářského umění Ogrodnika. Více informací o projektu se nachází na www.folktale.eu.