V sídle ústavu v ulici Na Florenci dnes autoři knihy i další odborníci představí nejen zmíněnou publikaci, ale i další výsledky výzkumného projektu, na němž se vedle pracovníků ústavu podíleli odborníci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Den s Dějinami československého komiksu 20. století nabídne odborné komunitě, studentům i široké veřejnosti uvedení do domácí komiksové historie a seznámí je se základními mezníky vývoje československého obrázkového seriálu a nejzajímavějšími objevy a zjištěními, která z práce na dějinách vyplynula. Blok přednášek začíná ve 13:00.

Dějiny československého komiksu vydalo nakladatelství Akropolis. Publikace podle autorů kromě přehledných dějin žánru nabízí i příležitost k poupravení či vyvrácení mnoha tradovaných zjednodušení či omylů týkajících se malého významu či přerušované kontinuity místní komiksové tradice. Dějiny domácího komiksu mohou také doplnit dějiny domácích tištěných médií. Ve 20. století byly totiž domovem komiksu primárně novinové a časopisecké tituly.

Dějiny československého komiksu dnes ve 14:30 pokřtí literární historik a spisovatel Pavel Kosatík. Během dne je bude možné na místě zakoupit se slevou 25 procent, v běžném prodeji komplet stojí 2800 korun.