Koncerty pořádají instituce, které buď souvisely se studiem a tvorbou Kaprálové, nebo které soustavně připomínají její dílo, uvedla tajemnice brněnského Spolku přátel hudby Jarmila Mráčková. Záštitu nad koncerty přijala bývalá první dáma Dagmar Havlová, čestná předsedkyně Společnosti Vítězslavy Kaprálové.

V sále Konzervatoře Brno zazní 19. ledna skladby z doby studia Kaprálové. Kompozice z dětství a posledního tvůrčího období zase tvoří program druhého koncertu, který se uskuteční 9. února v sále královopolské základní umělecké školy, která dnes nese skladatelčino jméno.

Spolek přátel hudby pro svůj koncert v Besedním domě stanovil termín 17. února. Zazní například vokální skladby Jablko z klína, Navždy, Sbohem a šáteček nebo klavírní cyklus Dubnová preludia. Závěr celého cyklu představují dva koncerty Filharmonie Brno, které se v Janáčkově divadle uskuteční 19. a 20. února. Pro orchestr to bude jeden z vrcholů sezony, řekla jeho mluvčí Lenka Němcová.

Filharmonie pod taktovkou Olgy Machoňové Pavlů uvede prakticky kompletní orchestrální dílo Kaprálové. Nemůže chybět slavná Vojenská symfonieta, kterou sama autorka s dirigentskou taktovkou provedla s Českou filharmonií v Praze a Symfonickým orchestrem BBC v Londýně. Zazní však také nově objevená Suita rustica.

Kaprálová se narodila 24. ledna 1915 v Brně, jejím otcem byl skladatel Václav Kaprál. V tvorbě uplatňovala moravskou melodiku, ale i postupy soudobé vážné hudby. Po brněnské konzervatoři studovala skladbu u Vítězslava Nováka a dirigování u Václava Talicha.

Od roku 1937 žila Kaprálová převážně v Paříži, kde se stýkala s Bohuslavem Martinů. Poznala také spisovatele Jiřího Muchu, jenž se stal jejím manželem. Při útěku před postupující nacistickou armádou u Kaprálové propukly příznaky tuberkulózy. Zemřela v Montpellieru 16. června 1940.