Program mohli živě sledovat i televizní diváci na kanálu ČT art. Pěvkyně Kněžíková, která je ve stálém angažmá Národního divadla v Praze, zastoupila původně ohlášenou americkou sopranistku Ailyn Pérezovou. Přednesli ukázky mimo jiné z oper Don Pasquale, Lazebník sevillský nebo Nápoj lásky. Spolu s Plachetkou v závěru zazpívala ještě ve dvou přídavcích z Verdiho Rigoletta a Mozartova Dona Giovanniho.

Publikum pěvce i orchestr ocenilo několikaminutovým potleskem. Koncertu přihlíželi i někteří politici, mimo jiné ministr obrany Martin Stropnický a ministr kultury Daniel Herman.

Letošní rok je pro filharmoniky důležitý. "Jsou tu jak abonentní koncerty, tak zahájení 120. sezony a open air koncert na Hradčanském náměstí. V zahraničí nás čekají významné zájezdy, v únoru ve Španělsku, pak se vrátíme s (šéfdirigentem )Jiřím Bělohlávkem do Velké Británie a na podzim naše oblíbené Japonsko. Tentokrát mu předcházejí koncerty v Soulu," řekl dnes večer ČTK generální ředitel ČF David Mareček.

Jak Plachetka, tak Netopil nevystupují v Praze často. Devětatřicetiletý Netopil patří k nejuznávanějším českým dirigentům střední generace, od loňského roku je hudebním ředitelem opery v Essenu.

Jak dnes Mareček uvedl, s Netopilem plánuje ČF spolupracovat pravidelně. Zda by v budoucnu nahradil současného šéfdirigenta Bělohlávka, jsou podle šéfa ČF zatím předčasné úvahy. "Spolupráci s Jiřím Bělohlávkem plánujeme na delší dobu. Končí mu smlouva v roce 2016 a v současné době jednáme o jejím prodloužení," řekl ČTK Mareček.

Ani devětadvacetiletý Plachetka netráví v Praze mnoho často, už několik let je sólistou Vídeňské státní opery. V současnosti se připravuje také na svůj debut v Metropolitní opeře v New Yorku. Spolupráci nicméně letos na podzim obnovil s operou české první scény. Repertoár měl Plachetku představit posluchačům nově.

"Napadlo mě, že italské bel canto se k Novému roku hodí a v mém podání v Praze vlastně ještě moc nezaznělo," uvedl pěvec. Plachetka by chtěl mít letos více času na rodinu, ale už nyní prý ví, že to zůstane jen přáním pro další rok. Loni na jaře se jemu a Knežíkové narodila dcera.

Novoroční koncert dnes nepořádali jen filharmonici, byl i v Obecním domě v režii Pražských symfoniků. Na programu byly Dvořákovy Slovanské tance.