Podle starosty Jana Pijáčka (ODS) mají Mikulcovi k folkloru silný vztah. "Tatínek je skvělý zpěvák a je sbormistr mužského vlčnovského sboru, takže má k lidové kultuře velmi blízko. Maminka si také umí obléknout kroj, pracuje v Klubu sportu a kultury, takže má k Jízdě králů nejblíže," uvedl Pijáček. Najít krále je výsadou jinochů, kteří v daném roce dovrší 18 let. Obcházejí rodiny chlapců ve věku od deseti do 12 let a přemlouvají je, aby jim "daly syna za krála".

Podle vlčnovského starosty v posledních letech neprovázejí volbu krále problémy a budoucí členové družiny se s jeho rodinou domlouvají dlouho před lednovým krojovým plesem. "Předstih je docela příjemný. Ale opravdu byly roky, kdy ještě tři týdny a mám pocit, že jednou i čtrnáct dnů, kluci ještě neznali jméno nebo neměli souhlas rodičů, že jim dají syna za krále," řekl Pijáček. Král po plese s družinou absolvuje i Velikonoce či stavění máje.

Vrcholem pro něj bude poslední květnový víkend, který v neděli 31. května vyvrcholí Jízdou králů. Nový král převezme "úřad" od Františka Šobáně, který jel Jízdu králů letos. Ondřej Mikulec je žákem čtvrté třídy základní školy. Podle maminky nejdříve králem být nechtěl. "Bál se jízdy na koni. Pak ale kluci přišli k nám. Ukázal jim modely, letadélka a tak, které skládá. Kluci ho nadchli a nakonec jim kývl," řekla Sabina Mikulcová.

Dodala, že nový král už má domluveného koně, se kterým se seznámí mezi svátky. "Zrovna si to asi zkusí a budeme poctivě jezdit," plánuje maminka. Ondřej podle ní kromě skládání modelů rád čte a kreslí a má rád i domácí zvířata. V kroji se prý také necítí špatně. Rodina počítá i s povinnostmi, které role krále obnáší. "Myslím, že to zvládneme a vše dopadne tak, jak má. Zapojíme rodinu, babička už teď běhá kolem krojů," řekla s úsměvem Mikulcová.

Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Pochází zřejmě už z pohanských dob. Chlapci spolu soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Jízda králů je od listopadu roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Kromě Vlčnova se jezdí i na dalších třech místech Slovácka - v Kunovicích, Hluku a Skoronicích. Příští rok se pojede jediná, právě ve Vlčnově, kde se koná každoročně.